
October 16, 1974 

The Honorable Joe Resweber 
Harris County Attorney 
Harris County Courthouse 
Houston, Texas 77002 

. Opinion No. H- 423 

Re: Licensing of child care 
program established by county 
community center. 

Dear Mr. Resweber: 

You ask&ether a community center established by Harris County 
pursuant to Art. 5547-203, V. T. C. S., and operated by the County’s Mental 
Health and Mental Retardation Authority (MHMRA) which provides twenty- 
four hour a day care for children is required to obtain a license and, if so, 
from whom. You also ask whether a therapeutic residential system for 
troubled children jointly developed and operated by MHMRA. Harris County 
Child Welfare, and the Harris County Juvenile Probation Department would 
have to be licensed. 

Section 8a of Art. 695c, V. T. C.S., in Subsection 2a, requires any 
person, corporation, or other institution which operates a twenty-four hour 
a day child care facility to obtain a license from the State Department of 
Public Welfare. Subsection 10, thereof, exempts child care institutions 
owned and operated by the State of Texas from the license requirement. 
In Attorney General Opinion H-104 (1973) we concluded that “child-caring 
institutions or facilities owned and operated by counties, . . . local 
mental health-mental retardation units or similar political subdivisions 
of the State” are exempted from the licensing requirements of § 8(a) (2a) 
of Art. 695~ by Subsection 10 of the same Section. Consequently, in our 
opinion, neither the Harris County community center nor a therapeutic 
residential system operated by various county agencies need secure 
licensing from the Texas Department of Public Wefare for child care pro- 
grams they are operating. 

p. 1965 



, . 

The Honorable Joe Resweber page 2 (H-423) 

Your final question is whether contributions of staff or property 
from public or private bodies to a MHMRA child treatment program might 
activate the licensing requirements of Art. 695~. Art. 5547-202, 0 2.14 
provides: 

Sec. 2.14. The Department may accept gifts, 
grants, and donations of money, personal property, 
and real property for use in expanding and improving 
the mental health and mental retardation services 
available to the people of this state. 

We believe this statute authorizes any MHMRA program to accept donations 
without changing its fundamental character , or incurring further licensing 
requirements. See also Art. 5547-202, 5 0 2.15 and 2.18(c), (d) and Art. 
5547-203, 5 3.10. 

SUMMARY 

Child-caring institutions operated by local mental 
health-mental retardation units or other political 
subdivisions are exempted from Texas Department 
of Pubiic Welfare licensing requirements by Art. 695c, 
g 8(10), V. T. C. S. The acceptance of gifts or other 
donations would not cause publicly operated institutions 
to be subject to licensing requirements. 

Very truly yours, 
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DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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