
November 6, 1974 

The Honorable Charlie Chapman 
Executive Director 
Structural Pest Control Board 
313 East Anderson Lane 
Austin, Texas 78752 

Dear Mr. .Chapman: 

Opinion No. H- (H-443) 

Re: Authority to charge 
examining fee in 
addition to license 
fee. 

You have asked whether the Structural Pest Control Board of Texas 
(the Board) may charge an applicant for a license a fee to cover the 
Board’s expense in administering a written examination for the applicant? 

The Board was created in 1971 by enactment of the Texas Structural 
Pest Control Act, Article 135b-6. Vernon’s Texas Civil Statutes. The 
Board is required to develop criteria for licensing persons engaged in 
structural pest control and may require applicants for licenses to pass an 
examination (Section 4). The types of license and their terms are set out 
in Sections 5, 6 and 6A. Sections 7 and 8 are as follows: 

Sec. 7 (a) An applicant for an initial or renewal 
license shall accompany his application with a fee 
of $50 for each place of business located in the State 
and a fee of between $5 and $15; as determined by 
the board, for each empl.oyee of the applicant who is 
engaged in structural pest control services. This is 
not to apply to those locations serving only as answering 
services for a licensed business. 

(b) A licensee whose license has been lost or 
destroyed shall be issued a duplicate license after 
application therefor and the payment of a fee of 
$10. 

Sec. 8. The.proceeds from the collection 
of the fees provided in this Act shall be deposited 
in a special fund in the State Treasury to be known 
as the Structural Pest Control Fund, and shall, be 
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used for the administration and enforcement of the 
provisions of this Act. No expense incurred in 
implementing the provisions of this Act shall ever 
be a charge against the general revenue funds of 
the State of Texas. Any balance in the special ‘fund 
at the end of each State fiscal biennium in excess of 
appropriations out of that fund for the succeeding 
biennium shall be transferred to the general revenue 
fund. All money deposited in the Structural Pest 
Control Fund is hereby appropriated to the board 
for the purpose of carrying out the provisions of 
this Act for the fiscal biennium ending August 31, 
1973. 

We do not interpret either of these as expressly authorizing the collec- 
tion of an examination fee separate and apart from the license fee. 

It is well established in our law that, mless a fee is provided by law 
for an official service required to be performed and the amount fixed by 
law, none can lawfully be charged. McCalla V. City of Rockdale, 246 
S. W. 654 (Tex. 1922); Nueces County V. Currington, 162 S. W. 2d 687 (Tex. 
1942);, Attorney General Opinion V-1426 (1952). 

Accordingly we answer your question in the negative. The only fees 
the Board may collect at this time are those expressly authorized in 
Section 7 of Art. 136b-6, V. T. C.S. 

SUMMARY 

In the absence of an express statutory authorization; 
the Structural Pest Control Board of Texas may not 
charge a separaf:e fee for administering license examina- 
tions. 

Very truly yours, 

8 

x?R 
JOHN L. HILL 
Attorney General of Texas 
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AP ROnVED: 
A 

CA ~‘-ep 
DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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