
November 25. 1974 . 

The Honorable Neil Caldwell 
Chairman 
Appropriations Committee 
House of Representatives 
P. 0. Box 2910 
Austin, Texas 78767 

Opinion No. H- 456 

Re: Ouestions concerning 
salaries of non-faculty 
employee* of colleges 
and universities 

Dear Representative Caldwell: 

Your opinion request raises the following questions: 

Are non-faculty employees at colleges and 
universities paid from auxiliary enterprise 
funds entitled to the benefits of the salary 
increases provided for in Article IV, Sec- 
tion 46, House Bill No. 139, Chapter 659, 
63rd Texas Legislature, Regular Session, 
1973 [The Appropriations Act]? 

In the event we should determine that such employees are not entitled ‘. +. 
to the benefits provided by Article IV, section 46. you further request ‘. 
that we decide whether they are properly included as members of. the; 
Teacher Retirement System. 

Section 51.002 of the Texas Education Code provides for the 
retention of “control” of certain sums of money collected by the 
higher education i.nstitutions enumerated in section 51.001(a).. Among 
the categories of funds so specified are: 

. . . 

(2) charges for use of rooms and dormitories; 

(3) receipts from meals, cafes and cafeterias; 

. . . 
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No definition of auxiliary enterprise is contained in the Texas Education 
Code. We assume for the purposes of this opinion that enterprises 
generating the type of funds mentioned in Section 51. 002(a)(2) and (3) 
are the auxiliary enterprises about which you inquire. ‘. 

Control over auxiliary enterprise funds, however, is subject to 
the operation of section 51.006. Attorney General Opinion V-54 (1947). 
That section provides: 

No part of any of the funds listed in Section 51.002 
of this code shall ever be used to increase any 
salary beyond the sum fixed by the legislature in 
the general appropriations act, and the provisions 
of this subchapter are subordinate to the general 
appropriations act for the support of each institution. 
(Emphasis added). 

It is clear from a~ review of the authorities in point that the effect,of ..’ 
section 51.006 is to make the use of the funds over which institutional i 
“control” is retained subject to the will of the Legislature as expressed 

,.:: 
‘: ~ 

in the biennial Appropriation Act. Attorney General Opinions V-715 (1948); 
v- 54 (1947). 

,. 

Auxiliary enterprise funds, even though generated internally by the . 
operation of the enterprise, are subject to appropriation by the Legislature’: :’ ‘~ 
Attorney General Opinion V-715 (1948). See also Article IV section 17 of 
the Appropriation Act of 1973 (reappropriating balances within local insti- 
tutional funds at the cIose of fiscal year 1973 and the income to those funds 
for the fiscal years 1974 and 1975 for continued use by the respective 
state institutiuns); Article IV, section 20 (allowing transfers “between items 
of appropriations 0 0 a regardless of whether said appropriation items are 
General Reverue or local funds in character . . . ‘I); and Article IV,. section 
27b (providing for the deposit of local funds other than “Local Income fiqm. 
Educational Activities”[including auxiliary enterprise funds], “for which 
appropriations are made in [Article IV, Appropriations Act of 1973]).” For. 
this reason use regulations imposed by the Appropriations Act upon these 
funds are a valid exercise of Legislature authority within that Act. Thus, 
it is clear that the Legislature can control the use to which local (e. g., -, 
auxiliary enterprise) funds are put. The answer to your question, then, 
turns on whether the Legislature da by the Appropriations Act exercise 
that control with respect to auxiliary enterprise funds. 
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Article IV, section 46 of the Appropriations Act states: 

NON FACULTY SALARIES. a. For the fiscal 
year beginring September 1, 1973, within the limita- 
tion of funds available for salaries and wages of non- 
faculty employees, the following increases over the 
August 1973 rates shall be provided for non-faculty 
employees effective September 1, 1973: 

b. For the fiscal year beginning September 1, 
1974, all non-faculty employees will receive an 
increase of 3.4% over their August 1974 rate. 

The section clearly provides that “all non-faculty employees” be given 
the raises indicated. The question presented by your request, then, 
ultimately depends upon the meaning ascribed to the phrase “all non- 
faculty employees” in the context of the above section. 

Neither sections 51.001. et seq., of the Texas Education Code or the 
Appropriation Act of 1973 defines the term “non-faculty employees. ‘I 
However, an examination of the definition given that term by implication 
in a closely related part of the Code, is illumi.nating. 

‘Faculty member’ means a person who is employed 
by an institution of higher education on a full time 
basis as a member of the faculty or staff and whose 
duties incl.ude teaching, research. administration, 
including professional librarians, or the performance 
of professional services, but does not mean a person 
employed in a position which is in the institution’s 
classified personnel system or a person employed in 
a similar type of position if the institution does not 
have a classified personnel system. Texas Education 
Code, 5 51.352(4). (Emphasis added) 

Clearly, auxiliary enterprise personnel are “employed by an institution 
of higher education. I’ It is also evident that they.do not come within the 
definition of ‘,‘faculty member” as provided in the above section. We con- . 
elude from a reading of the specific provisions of section 51.352 in light 
of the clear language of the salary increase provision of Article IV, section 46 
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of the Appropriations Act of 1973, that the Act did not specifically or by 
implication attempt to distinguish between different groups of non-faculty 
employees who were granted a raise within the limitations of funds 
available. 

Our affirmative conclusion in response to your first question renders 
discussion of your second questi,on unnecessary. 

,. 
. 

SUMMARY 

Non-faculty employees at colleges and universities 
paid from auxiliary enterprise funds are entitled to, the ” 
benefits of the salary increases provided for in Article 
IV, section 46 of the Appropriations Act of 1973 within . “’ 
the limitation of funds available. 

APPROVED: 
.., 

Very truly yours, 
A i 

c/ Attorney General of Texas ., 1 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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