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Dear Mrs. Anderson: 

Your opinion request requires us to consider the applicability 
of the Open Meetings Act, article 6252-17, V. T. C. S., to certain 
portions of the meetings held by the Texas State Board of Examiners 
in the Basic Sciences. Your questions can be stated as follows: 

(1) Must the Board hold open to the public 
the portion of a meeting during which it considers 
applications for certification and discusses the 
academic records of individual applicants and 
other pertinent information about them? 

(2) Must the Board hold open to the public 
the portion of a meeting during which examination 
questions are proposed, examined, discussed, and 
approved for usage by the Board in an examination 
session? 

(3) Must the Board hold open to the public 
the portion of a meeting during which examinations 
are graded and the results recorded? 

p. 2196 



The Honorable Betty J. Anderson page 2 (H-484) 

(4) May the Board hold a closed meeting when 
it believes the information to be discussed concerns 
a situation which may result in litigation to which 
the Board may be a party? 

The Open Meetings Act was enacted in order to assure the public 
an opportunity to be informed concerning the transaction of public business. 
Its provisions are mandatory and are to be construed liberally in order 
to effect its purposes. Toyah Ind. Sch. Dist. v. Pecos-Barstow Ind. Sch. 
gi.&. , 466 S. W. 2d 377 (Tex. Civ. App. --San Antonio 1971, no writ). 
By definition, it would embrace the Texas State Board of Examiners in 
the Basic Sciences and would require its meetings to be open to the 
public. “Meeting” is defined in section l(a) of the Act-as follows: 

‘Meeting’ means any deliberation between 
a quorum of members of a governmental body 
at which any public business or public policy 
over which the governmental body has super- 
vision or control is discussed or considered, 
or at which any formal action is taken. (Emphasis 
added). 

We do not think it was the intent of the Legislature to include 
discussions of information deemed confidential by constitutional, or 
other law, within the prohibition against privately discussing or 
considering “public business or public policy. ” imputing the converse 
as the legislative intent would bring the constitutionality of the statute 
into question. In order to give effect to those consitutional and statutory 
provisions making certain information confidential, we think the Open 
Meetings Act must be construed in harmony with them. 

We now turn to your first question in which you ask whether the 
Board must hold open to the public the portion of its meetings during 
which it considers applications for certification and discusses the 
academic records of the individual applicants and other pertinent 
information submitted in connection with their application. Section 2 
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of the Open Meetings Act illustrates certain topics which governmental 
bodies are permitted to discuss in closed session, but deliberations about an 
applicant’s qtialifi~cations for certification or for a license ‘are not included in 
the list. We are aware of no statute or other source of law that generally 
makes confidential academic records or other information submitted to 
the Board in connection with an application for certification. If the Board 
determines, however, that, as a matter of fact, the information with 
which it is dealing is such as to give rise to a protectable private interest, 
the Open Meetings Act would not require the Board to hold open to the 
public the portion of a meeting during which it considers the information. 

In your second question you ask whether the Board must hold open 
to the public the portion of a meeting during which examination questions 
are prepared, discussed, and approved for usage by the Board in an 
examination session. The Board is required to examine applicants in 
order to determine their knowledge, ability, and skill in the basic sciences 
and to conduct the examinations in an entirely fair and impartial manner. 
V. T. C.S. art. 459Oc, sec. 6. Since an examination would be rendered 
unfair and ineffective if the questions to be asked were made known in 
advance, we determined in Attorney General Opinion H-483 (1974) that the 
statutory directive to conduct examinations necessariIy carries with it the 
authority to maintain the confidentiality of the questions to be asked. See - 
also Attorney General Opinion H-242 (1974). - 

Obviously, the Board’s authority to maintain such confidentiality 
would be seriously undermined if the portion of its deliberations at which 
future examination questions were discussed and approved were open to 
the public. We cannot ascribe to the Legislature such an intent. It is our 
opinion, therefore, that discussions by the Board of matters made con- 
fidential by implication from the Board’s powers may be discussed at a 
meeting not open to the public. But the fact that legally protected con- 
fidential information need.mt be discussed in public does not mean that the 
entire subject can be dealt with privately. Only the discussion of the con- 
fidential information is outside the Open Meetings Act; the topic itself, and 
the remainder of the Board’s discussion or consideration of it, are within 
the Act and “public business. ” 
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In your third question you ask whether the Board must hold open to the 
public the portion of a meeting during which examinations are graded and 
the re.sults recorded. Unless some other law makes them confidential, 
deliberations of this kind are not expressly excepted from the Act’s coverage 
by any of the provisions of section 2. We are unaware of any statute or 
other source of law that makes examination results confidential. It is our 
opinion that, under the Open Meetings Act,. the Board is required to hold 
open to the public that portion of a meeting during which it grades examina- 
tions and records the results unlessthe process would compromise the 
effectiveness .of future examinations by revealing examination questions, some 
or all of which .will be used again. See Attorney General Opinion H-483 (1974). - 

> 
Finally, you~ask whether the Board may hold a closed meeting when it 

believes the information to be discussed conce.rns a:.situation which may 
result in litigation to which the Board.may be a.party. ..Section 2(e) of the 
Open Meetings Act reads.:as follows: L. 

ii, Private consultations between a,.gove,r,n- ‘. 
mental body and its attorney are not permitted 
except (in those instances in which the body seeks 
the attorney’s advice with respect to:pending or 
conternp$ated litigation,. settlement offers,, and 
matters. where the duty of a public body’s counsel 
to his client,: pursuant to the Code of Prof.kssional 

a ,+esponsibility of the State Bar of Texas,iiclearly 
conflicts with this Act. 

Thus, by affirmative provision, the Act authorizes ,thaBoard to close to 
the public any portion of its meetings during which.it consults with its 
attorney about certain matters, including contemplated litigation. Butt 
if its attorney is snot present, the Board is..not expressly permitted to 
conduct a closed session even though~pending or prospective litigation 
might be the subJect of discussion. Unless such a discussion additionally 
involves matters made confidential by law, the Act permits the discussion 
of litigation or its prospects at closed meetings only when the Board is 
consulting its atto,rney,. 
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SUMMARY 

The Texas Open Meetings Law does not require 
the revelation of information made confidential by 
law. If the Board of Examiners in the Basic Sciences 
determines, as a matter of fact, that information in 
an applicant’s file is private and protected from dis- 
closure by constitutional, statutory, or court made 
law, the Board may close that portion of the meeting 
during which it discussess and consjdere the inform- 
ation. The Board of Examiners in the Basic Sciences 
also may close portions of meetings at which it dis- 
cusses examination questions if to reveal such ques- 

‘. tions would compromise future examinakons. However, 
unless legally confidential material w,ould be thereby 
revealed, discussions undertaken about prospective 
litigation when its attorney is not present cannot be 
closed to the public by the Board. 

Very truly yours, 

APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, ,First Assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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