
February 4, 1975 

The Honorable Thomas W. Brown 
Director 

Opinion No. H- 516 

Texas Board of Private Investigators 
and Private Security Agencies 

959 Reinli Street, Suite 201 
Austin, Texas 78751 

Dear Mr. Brown: 

Re: Construction of Article 
4413(29bb) regarding licens- 
ing of private investigators 
and security agencies. 

You have requested our opinion regarding the construction of 
article 4413(29bb), V. T. C. S., which creates a Texas Board of Private 
Investigators and Private Security Agencies, and empowers the Board 
to license applicants under the Act. Specifically, you ask: 

1. Whether the Board has the authority to adopt 
a rule requiring the manager of a licensee des- 
cribed in Section 19 of the Act to be a Texas 
resident. 

2. Whether the word “member” in Section 19(a) 
ought to be read as “manager. ” 

3. Whether the Board has the authority to re- 
quire a licensee to maintain a place of business 
in the State of Texas. 

Section 3(a) of the Act requires that an applicant for any license 
under the Act be a United States citizen, a person at least 21 years of 
age, and a person of “good moral character and temperate habits, who 
is not a convicted felon. ” The Act specifies further that the applicant 
comply “with any other reasonable qualifications that the board may fix 
by rule. ” 
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The case law provides little guidance regarding the question of 
whether the Board may require a manager applicant to be a Texas resident. 

The determining factor in , . . whether or not 
a particular administrative agency has exceeded 
its rule-making powers is that the rule’s provisions 
must be in harmony with the general obiectives of 
the Act involved. ‘I. Gerst v. Oak Cliff Savings & Loan 
Ass’n -* J 432 S. W. 2d 702, 706 (Tex. Sup. 1968). 

The Act itself, however, may provide a clue. Section 50,which 
describes the process of appeal from the Board’s decisions, states that: 

[a]ny person aggrieved by any’action of the Board 
in denying an application for a license, or in 
revoking a license, or in suspending a license, or 
in taking any disciplinary action with respect to a 
licensd under this Act, shall have the right to appeal 
such action or such decision to the District Court 
of the county of his residence . . . . 

The Act thus seems to contemplate that a licensee or a prospective 
licensee should be a resident of a particular Texas county. Since we cannot 
say that Texas residency is an unreasonable qualification in this instance, 
since no provision of the Act implies that the Board may not require that 
manager applicants be residents of Texas, and since a reasonable interpreta- 
tion of section 50 supports the Board’s power to establish the requirement, 
we think it within the Board’s authority to adopt a rule requiring the manager 
of a license described in section 19 of the Act to be a Texas resident. 

Your second question involves the use of the word “member” in 
section 19(a). That section provides: 

(a) The business of each licensee shall be operated 
under the direction, control, charge, or management, 
in the State, of either the licensee or a member, but 
no licensee shall employ more than one manager. 
(Emphasis added). 
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The word “member” is not present elsewhere in the Act and has 
little meaning in relation to the licensing of private investigators and 
security agencies. Section 19 deals with the qualifications for “managers, ” 
and we believe that the Legislature clearly intended “the business of each 
licensee” to be “operated under the direction, control, charge, or 
management . . . of either the licensee or a manager. ” “Where possible 
a legislative act should be construed to accomplish its evident and obvious 
purpose. ” State v. Bathe, 231 S. W. 2d 453 (Tex. Civ. App., San Antonio 
1950, no writ). We therefore construe the word “member” in section 19(a) 
as the word “manager. ” 

Your final question asks whether the Board has the authority to 
require the licensee to maintain a place of business within the state. 

We also believe that the Act has, by necessary implication, 
empowered the Board to require a licensee to maintain a place of 
business in the State of Texas. Under the terms of section llA, the 
Board may “issue subpoenas to compel the attendance of witnesses 
and the production of pertinent books, accounts, records, and documents. ” 
Subsection c of section 1lA provides the Board with authority to enforce 
this subpoena power. Unless the licensee is required to maintain a place 
of business in the state, the Board is without effective means to imple- 
ment its subpoena power. We hold therefore that the Board has the 
authority to require a licensee to maintain a place of business in the 
State of Texas. 

SUMMARY 

The Texas Board of Private Investigators and 
Private Security Agencies has the authority to 
adopt a rule requiring the manager of a licensee 
described in section 19 of the Act to be a Texas 
resident. The word “member” in section 19(a) 
should be read as “manager. ” The Board also 
has the authority to require a licensee to maintain 
a place of business in the State of Texas. 

ery truly yours, 

u Attorney General of Texas 
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APPROVED: 

. KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 

p. 2330 


