
February 13, 1975 

The Honorable Mark W. White 
Secretary of State 
Capitol Building 
Austin, Texas 78711 

Dear Secretary White: 

Opinion No. H- 526 

Re: Whether any retired 
judge is required to 
file activities report 
under art. 6252-9b, 
v. T. c. s. 

You have requested our opinion concerning whether retired judges 
must comply with the financial disclosure provisions of article 6252-9b. 
V. T. C. S. 

Section 3(a) of article 6252-9b requires “every elected officer.” to 
file financial statements. Section 2(2)(c) defines “elected officer” in 
part as “a judge of a court of civil appeals, a district court, a court of 
domestic relations, or a juvenile court created by special law,” as does 
section 2(2)(E) concerning persons “appointed to fill a vacancy OCR newly 
created office who, if elected rather than appointed, would be an elec- 
tive officer as defined [above]. ” 

Section 1 of the Act provides: 

It is the policy of the State of Texas that no 
state officer or state employee shall have any 
interest, financial or otherwise, direct or in- 
direct, or engage in any business transaction 
or professional activity or incur any obliga- 
tion of any nature which is in substantial con- 
flict with the proper discharge of his duties in 
the public interest. To implement this policy 
and to strengthen the faith and confi,dence of 
the people of ‘Texas in their state government, 

there are provided standards of conduct and 
disclosure requirements to be observed by 
persons owing a responsibility to the people of 
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Texas and the government of the State of Texas 
in the performance of their official duties. It 
is the intent of the legislature that this Act shall 
serve not only as a guide for official conduct of 
these covered persons but also as a basis for 
discipline of those who refuse to abide by its 
terms. 

Section 7 of article 6228b, V. T. C. S., provides in part: 

No person who has heretofore retired under 
the provisions of this Judicial Retirement Act 
shall be considered to have been a judicial officer 
of this State after such retirement, unless such 
person has accepted an assignment by the Chief 
Justice to sit in a court of this state. 

Section 7A(a) of article 622813 provides: 

Any person who has retired under the pro- 
visions of this Judicial Retirement Act and who 
within ninety (90) days after such retirement 
accepts an assignment by the Chief Justice of 
the Supreme Court or by a Presiditlg Judge of 
an Administrative Judicial Di,strict shall con- 
tinue as a judici,al officer, in which instance 
he shall, with his own consent to each assign- 
ment, be subject to assignment by the Chief 
Justice of the Supreme Court or by a Presiding 
Judge of any Administrative Judicial District 
to sit in any court of this state of the same dig- 
nity, or lesser, as that from which he retired, 
and if in a District Court, under the same rules 
as provided by the present Administrati.ve Judi- 
cial Act, and while so assigtxd. shall have all the 
powers of a judge thereof. While assigned to 
said court, such person shall be paid &I amount 
equal to the salary of the judge of said court, in 
lieu of retirement allowance. 
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It is therefore apparent that a judge who retires and does not 
accept an appointment to sit in a court of this State is not thereafter 
a judicial officer, and has no further duties as a judge. Accordingly, 
it is our opinion that those retired judges who are no longer “judicial 
officers” within section 7 of article 6228b are also not “elected officers” 
under section 2(2) of article 6252-9b and are not subject to its disclosure 
requirements. Of course, were a retired judge to scce~pt an executive 
or legislative office in state government he may be subject to the 
statutory financial disclosure requirements. See Attorney General - 
Opinion H-155 (1973). 

However, those judges who continue as judicial officers retain 
duties as judges, and the public policy of the State, as expressed in 
section 1 of 6252-9b, ES, is applicable to the “discharge of [their] 
duties.” Attorney General Opinion H-190 (1973) held, paraphrasing the 
language of the statute, that: 

The courts whose judges are included by 
$2(2)(C) in the definition of ‘Elected officers, ’ 
therefore, are the courts of civil appeals, 
district cmn+s. criminal district courts exer- 
cising the jurisdi.ction of district courts, 

courts of domestic relations, juvenile courts 
created by special laws, and any other legis- 
latively created courts, if there are any, which 
exercise district court jurisdiction. : 

A judge who served in one of these courts prior to his retirement,would 
therefore have been an “elected officer” during his term of office. 
Since upon accep&g assignment to a court under section 7A of article 
6228b.a retired judge retains his character as a judicial officer, it is 
our opinion that insofar as a rettred judge serves on one of the c~ourts 
enumerated in H-190 (1973). supra. he comes wi.thin the broad definition 
of “rkcted offi,cer” under secti.on 2(2) of article 6252-913, and in con- 
formity with t,he St,ate’s public policy is subject to the Act’s financial 
reporti.ng requirements. 
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SUMMARY 

A retired judge who does not accept assignment 
under section 7A of article 6228b is not an “elected 
officer” under article 6252-9b and is not required 
to file financial reports. 

A retired judge who accepts assignment under 
section 7A of article 5228b to one of the courts 
covered by section 2(2) of article 6252-9b, is an 
“elected officer” and must comply with that statute’s 
financial disclosure requirements. 

Very truly yours, 

APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, Fi.rst Assistant 

a 
C. ROBERT HEAT:H. Chai.rman 

HILL 
General of Texas 

Opinion Committee 
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