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Dear Mr. Anschutz: 

You have requested our opinion concerning the construction of that 
portion of article 6228b, section 2(a), V. T. C. S., which provides for an 
addition of ten percent of a judge’s salary to his retirement payments. 

Article 6228b, section 2(a), provides in pertinent part: 

An additional ten per cent (10%) of the 
applicable salary shall be added to the base 
retirement payments to the following judges: 
(1) those eligible for retirement under any 
provisions of this Act as amended who retire at 
or before age seventy (70); (2) those who are 
not eligible by length of service to retirement 
benefits at age 70 but who retire immediately 
upon becoming eligible; and (3) those in office 
on September 1, 1967, who then are or during 
their current term of office will be seventy (70) 
or more years of age and who retire at or before 
the end of their current term of office: . . . 

You ask whether a judge is entitled to the additional ten per cent 
when he began his first six year term on January 1, 1963, began an 
additional six year term on January 1, 1969, reached 70 years of age on 
November 27, 1971, completed 10 years service on January 1, 1973, and 
served his entire second term ending December 31, 1974. 
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It is apparent under these facts that the judge is not entitled to 
the additional ten per cent. He did not retire at or before age 70 and 
is not so entitled under (1). While he was “not eligible by length of 
service to retirement benefits at age 70, ” he did not retire “immediately 
upon becoming eligible” (the tenth anniversary of his original election) 
and therefore is not entitled under (2). Nor did he become 70 during 
his current (as of Sept. 1, 1967) term of office, “current” meaning 
“now passing, present in its course, as the current month, ” Pecos 
Mercantile Co. v. Texlite, Inc., 65 S. W. 2d 811 at 812 (Tex. Civ. App. 
--Dallas, 1933), aff’d. 96 S. W. 2d 73 (Tex. Sup. 1936), and therefore 
is not entitled under (c). Consequently, it is our opinion that a judge 
is not entitled to the additional ten per cent under these facts. 

SUMMARY 

Where a judge neither retired at or before 
the age of 70, nor retired immediately upon 
becoming eligible, and did not become 70 years 
of age during his term of office which included 
September 1, 1967, he is not eligible for the 
additional ten per cent provided by article 6228b, 
V. T. C. S. 

c/ Attorney General of Texas 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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