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Harris County Courthouse 
Houston, Texas 77002 

Re: Whether a county may 
regulate the placement of 
portable signs on the right 
of way of state and county 
roads. 

Dear Mr. Resweber: 

You have inquired about the authority of a county to regulate the 
placement of portable signs on the right of way of state and county roads 
in both incorporated and unincorporated areas. 

Article 2351, V. T. C. S., confers upon the commissioners court 
of a county general authority over that county’s roads. But other statutes 
limit this power. Article 1016, V. T. C. S., grants to “[a]ny city or town 
incorporated under the general laws of this State . . . the exclusive 
control and power over the streets . . . of the . . . town, and to abate 
and remove encroachments or obstructions thereon. . . . ” (Emphasis 
added). Section 16 of article 1175, V. T. C. S., declares that home rule 
cities have “exclusive dominion, control and jurisdiction in, over and 
under the public streets, avenues. . . .‘I (Emphasis added). Section 
24 of that same statute grants to a home rule city the authority “[t]o 
license, regulate, control or prohibit the erection of signs or bill boards 
as may be provided by charter or ordinance.” 

We believe it is clear that the commissioners court may regulate 
the placement of signs on the right of way of county roads in all un- 
incorporated areas. This conclusion is implicit in those decisions and 
opinions cited, infra, which discuss the authority of a county over roads 
located in incorporated areas. It also follows from article 6703, V. T. C. S., 
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which authorizes the commissioners court to control streets and alleys 
in cities and towns which have no “de facto” municipal governments. 

But such blanket authority to regulate must necessarily be limited 
to unincorporated areas, In City of Breckenridge v. Stephens County, 40 
S. W. 2d 43 (Tex. Sup. 1931), the Supreme Court held that the county com- 
missioners court may improve city streets where such streets form integral 
parts of county roads or state highways and where such improvements are 
made without conflicting with the jurisdiction of the municipality, or with 
its consent or approval, The Court, quoting the early case of State v, Jones, 
18 Tex. 874 (1857), explained that the phrase “without conflicting with the 
jurisdiction of the municipality” referred to a situation in which a city 
has totally failed to exercise its power to lay out and regulate roads. 
Where the city has acted, the county must yield. 

A previous Attorney General Opinion, M-561 (1970), reached the 
same basic result in slightly different terms. “Where there are incorporated 
areas within a given county, the streets within the city are generally subject 
to city control. ” If the street forms a connecting link in the county road 
or state highway system, however, the county commissioners court may 
maintain it, provided the city has expressly or impliedly consented to such 
work. We interpret this “implied consent” to be functionally equivalent to 
the “no conflicting jurisdiction” test approved in Breckenridge, sz 

In incorporated areas, then, the county may regulate the placement 
of signs on county roads’ rights of way only with the consent of the particular 
incorporated area. Consent may be express or implied, and the test for 
implied consent is whether the incorporated area has itself acted to regulate 
such signs. Whether either type of consent exists in a particular instance 
requires a factual determination. It is sufficient here to say that consent 
is a prerequisite to county regulation. 

The State has authority to control the State highways. V. T. C. S., 
art. 6663, et seq. ; Nairn v. Bean, 48 S. W. 2d 584 (Tex. Sup. 1932); 
Britton v. Smith, 82 S. W. 2d 1065 (Tex. Civ. App. --Waco 1935, no writ). 
The county may perform certain functions in regard to control of State 
highways including the placement of signs, to the extent that their activities 
are not in conflict with the policy of the State Highway Department. See - 
V. T. C. S., art. 6701d-11, 4 5 11 and 13. 
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SUMMARY 

A county may regulate the placement of 
portable signs on the right of way of state and 
county roads in unincorporated areas of the 
county; it may regulate the placement of such 
signs in the incorporated areas of the county 
only with the consent, express or implied, of 
the particular incorporated area. 

A county may place portable sigrs on the 
right of way of state roads if this is not in 
conflict with the policy of the State Highway 
Department. 

Very truly yours, 

APPROVED: 
Attorney General of Texas 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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