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TTOICNEY 
OF TEXAS 

AuwrIN. TEXAS 78711 

The Honorable Dorman H. Winfrey 
Director, Texas State Library 
P. 0. Box 12927 
Austin, Texas 78711 

Opinion No. H- 550 

Re: Authority of the Texas 
State Library to use federal 
funds to purchase a computer. 

Dear Mr. Winfrey: 

You have requested our opinion regarding the authority of the Texas 
State Library to use federal funds to purchase a computer. You state that 
the Texas Library & Historical Commission, as the governing body of the 
Texas State Library, ha’s approved the expenditure of $300,000 in federal 
funds to purchase a computer;, that the advice, but not ‘the approval of the 
Systems Division of the State Auditor’s Office has been obtained; and that 
the Governor’s Office of Information Services has issued a report recom- 
mending the expenditure. 

Specifically, you ask: 

1. Whether the Texas State Library, since it has 
sought the advice of the Systems Division of the State 
Auditor’s Office, has complied with the rider to the 
Library & Historical Commission appropriation, and 
may now proceed with a purchase requisition for a 
computer without the consent of the Systems Division. 

2. Whether the Texas State Library has complied 
with the provisions of article 5, section 37 of the 
General Appropriations Act for fiscal 1974 and 1975. 

3. Whether the rider to the Library & Historical 
Commission appropriation applies to federal funds 
received by the Texas State Library. 
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The rider to the Library & Historical Commission appropriation 
states: 

None of the funds appropriated hereinabove to the 
Library and Historical Commission shall be expended 
to rent, lease or purchase a computer or any additional 
electronic data processing equipment without the advice 
of the Systems Division of the Auditor’s Office. 

Section 37 of article 5 of the General Appropriation Act provides 
in pertinent part: 

Funds appropriated in this Act and budgeted by 
agencies and departments in Articles I through 
IV for the acquisition of computer and computer- 
related equipment or services, including soft- 
ware program products and the employment on 
a fee basis of any private firm or person acting 
in the capacity of data processing consultants or 
supplying computer support services for any 
executive department or agency shall be expended 
only after a determination by the Governor, in 
accordance with the provisions of House Bill No. 
50, Acts of~t.lie~Sixty-second Legislatur~e, Fourth 
Called Session, that the following facts have 
occurred: 

(a) That a detailed report has been prepared 
outlining the steps taken to utilize like resources 
already existing within the agencies of the state 
and the conditions requiring the additional 
resources. 

(b) That the assistance of the Systems Division 
of the State Auditor’s Office and the Office of 
Information Services, Governor’s Office, has 
been sought and that both have concurred in the 
proposed expenditure. 
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With regard to your first question, it is clear that the Texas State 
Library need obtain only the advice of the Systems Division of the State 
Auditor’s Office as provided by general law. V. T. C. S., art. 6252-12a. 
Any requirement that expenditure of these funds be contingent upon the 
approval of some other executive agency is invalid. Attorney General 
Opinion H-207 (1974) ; Attorney General Opinion M-1199 (1972). Such a 
grant of authority would amount to enactment of general legislation in an 
appropriation bill, in violation of article 3, section 35 of the Texas Consti- 
tution. Moore v. Sheppard, 192 S. W.2d 559 (Tex. Sup. Ct., 1946). 
Furthermore, the existing general legislation on this subject, article 
6252-12a, V. T. C. S., provides only that a state agency, before it purchases 
computer equipment, must obtain the advice of the Systems Division. Our 
answer to your first question, therefore is, that the Texas State Library 
need not have the consent of the Systems Division in order to purchase a 
computer. 

But although the Library appears to have fully complied with the 
rider to its specific appropriation, it must also comply with section 37 
of article V before it may proceed with its purchase. 

We have previously held invalid, in Attorney General Opinion H-207 
(1974), the requirements of subsection (b) of article V, section 37, i. e., 
that the State Auditor’s Office and the Governor’s Office shall have concurred 
in any expenditure of funds for computer equipment and services. The 
Opinion upheld subsection (a), however, since it merely requires the 
Governor’s determination of the exist’ence of a fact, and does not depend 
upon the exercise of discretion. You have submitted for our inspection a 
detailed report entitled “Texas State Library,Data Processing Requirements” 
prepared by the Governor’s Office of Information Servkes. Although this 
report may well fulfill the requirements of subsection (a), we believe that 
it is for the Governor ‘to: determine whether the report does so in fact. 
Since subsection (a) is the only contingency provision of article V, section 
37 which may be validly- applied, it is our opinion that the Texas State 
Library has fully complied with those provisions as soon as the Governor 
has made the requisite factual determination. 

With regard to your third question, we first observe that available 
federal funds are appropriated to the various state agencies by article V, 
section 19, of the General Appropriations Act, which states: 
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All funds received from the United States Govern- 
ment by agencies named in this Act are hereby 
appropriated to such agencies for the purposes for 
which the Federal grant, allocation, aid or payment 
was made, subject to the provisions of this Act. 

The rider to the Library and Historical Commission appropriation which 
requires that the advice of the Systems Division be obtained before a 
computer is purchased appears in article III of the General Appropriations 
Bill. The language of the rider specifically limits its effect to “the funds 
appropriated hereinabovei’i. e. , the line items appropriated to the Library 
and Historical Commission (Emphasis added). No federal funds are 
appropriated to the Commission in article III: the only appropriation of 
federal funds is made in article V. We must presume that the Legis- 
lature’s choice of “hereinabove” rather than “herein” signifies its inten- 
tion to limit the application of the rider to those funds appropriated prior 
in space to the limiting language. Accordingly, we hold that the rider to 
the Library and Historical Commission appropriation does not apply to 
funds appropriated to the Commission which are totally federal in character. 

SUMMARY 

The Texas State Library need not obtain the 
consent of the Systems Division of the State Auditor’s 
Office in order to purchase a computer, but it must 
comply with subsection (a) of article V, section 37 of 
the.General Appropriations Act before making the 
expenditure. The Library has fully complied with the 
provisions of article V, section 37 as soon as the 
Governor has made the requisite determination pursuant 
to subsection (a), since subsection (b) therein is invalid. 
The rider to the Library and Historical Commission 
appropriation does not apply to funds received by the 
Texas State Library which are solely federal in origin. 

/ / Attorney General of Texas 
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APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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