
THE ATTORNEY GENERAL 
OF TEXAS 

AUSTIN. TEXAS 78711 

May 5. 1975 

The Honorable James E. Peavy M. D. 
Commissioner 
Texas Department of Health 
Austin, Texas 78756 

Dear Commissioner Peavy: 

Opinion No. H-600 

Re: Conditions under which a 
minor may donate blood. 

You have requested our opinion regarding the conditions under 
which a person under the age of 18 years of age may volunteer to donate 
blood with parental consent. 

Pursuant to section 12.04 of the Family Code, the parent of a 
minor is granted: 

(6) the power to consent to . . . medical, 
psychiatric, and surgical treatment. 

Section ‘35.01 specifies certain persons who may “consent to medical 
treatment of a minor” when the consent of a parent cannot be obtained. 

Although it is doubtful that the donation of blood may be semantically 
embraced within the ambit of “medical treatment, ” we believe an examina- 
tion of that section With section 35.03 of the Family Code indicates that the 
Legislature intended to include the donation of blood within the term “medical 
treatment. ” Section 35.03 provides in part: 

Sec. 35.03. Consent to Treatment by Minor 
(a) A minor may consent to the furnishing of 

hospital, medical, surgical, and dental care by a 
licensed physician or dentist if the minor: 

. . . . 
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(5) is 18 years of age or older and consents 
to the donation of his blood and the penetration 
of tissue necessary to accomplish the donation; 

. . . . 

(b) Consent by a minor to hospital, medical, 
surgical, or dental treatment under this section 
ii not subject to disaffirmance because of minority, 

. . . . 

(fj A physician, dentist, hospital, or medical 
facility may rely on the written statement of the 
minor containing the grounds on which the minor 
has Capacity to consent to his own medical treat- 
ment under this section. (Emphasis added). 

The c,lear implication of section 35.03 is that the donation of 
blood alluded to in subsection (a) (5) is included within the scope of 
“medical . . . care” (subsection a) and within the scope of “medical . . . 
treatment” (subsections b and f). Consequently, we believe that the 
donation of blood may be included within the definition of “medical treat- 
ment” for purposes of sections 12.04 and 35.01. It is therefore our opinion 
that a minor may volunteer to donate blood with parental consent. 

SUMMARY 

A minor may volunteer to donate blood with 
the consent of a parent or pursuant to the terms 
of section 35.01 of the Family Code. 

Jery truly yours, 

u Attorney General of Texas 
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APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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