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July 24, 1975 

The Honorable Kenneth Gaver, M.D. Opinion No. H- 646 
Commissioner, Texas Deparhnent 
of Mental Health and Mental Retardation Re: Medical treatment of 
Box 12668, Capitol Station voluntarily admitted 
Austin, Texas 78711 patients at state schools 

for the mentally retarded. 
Dear Dr. Gaver: 

The parents of two mentally retarded children have.~applied for the 
voluntary admission of the children~to a ‘state school for the mentally retarded, 
but, due to the parents’ religious beliefs, they do not want the children to 
receive a blood transfusion for any reason while under the jurisdiction of 
the state school. In light of this situation you ask our opinion with respect 
to the following questions: 

1. Is the State school for the mentally retarded 
required to admit these minor children in the event I 
their parents ‘withhold consent for blood transfusions 
to be administered to their children while under the 
jurisdiction of the State school? 

2. Does the State school for the mentally retarded 
have the authority to give the parents the assurance that 
their children will under no circumstances be subjected 
to a blood transfusion while under the jurisdiction of 
the State school? 

3. If these two children are admitted to the State 
school for the mentally retarded and their parents 
withhold their consent to a blood transfusion for 
their children, what course of action should the State 
school take if the children’s health or life is’threatened 
for failure to have a blood transfusion? 
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Section 9 of the Mentally Retarded Persons Act, article 3871b, V. T. C. S., 
provides an administrative procedure by which a person may be voluntarily 
admitted-to a State school. Section 10 provides: 

In determining the order in which eligible persons 
are admitted to its available facilities the Board 
shall consider the following factors: 

(1) The relative need of the person for special 
training, education, supervision, treatment, care 
or control: 

(2) The impact of the person upon the com- 
munity; and 

(3) The ability of the person’s family to assimi- 
late him effectively into family life. 

The provisions of this section shall apply to both 
judicial and administrative admissions under this Act. 

Section 2 provides: 

It is the purpose of this Act to afford mentally 
retarded Texas citizens an ~opporhmity to develop 
to the fullest practicable extent their respective 
mental capacities. 

In light of the declared purpose of the Act, a parent’s prospective refusal 
to consent to blood transfusions in our opinion may not alone provide a 
basis for denying admission to a child who is in need of special training. 
We do not consider the situation where the parents’ actions would interfere 
with the school’s assistance of mentally retarded children in the develop- 
ment of their mental capacities. 

Your second question is whether the State school may give assurances 
that no blood transfusions will be performed on a particular student. 
Article 3174b-2 provides in part: 
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The [Texas Department of Mental Health and 
Mental Retardation], directly or through its 
authorized agent or agents, shall provide or 
perform recognized medical treatment or 
services to persons admitted or committed 
to its care. Where the consent of any person 
or guardian is considered necessary, and 
is requested, and such person or guardian 
shall fail to immediately reply thereto, the 
performance or provision for the treatment 
or services shall be ordered by the super- 
intendent upon the advice and consent of three ~, 
(3) medical doctors, at least one of whom must 
principally be engaged in the private practice 
of medicine. Where .there is no guardian or 
responsible relative to whom request can be 
made, treatment and operation .shall be per: 
formed on the advice and consent of three (3) 
physicians licensed by the State Board of 
Medical Examiners. 

Relying upon this article, Attorney General~Opinion M-152 (1967) 
held that the Department had the duty to provide necessary medical 
treatment to persons within its jurisdiction. That a blood transfusion is 
in some instances a “recognized medical treatment” is beyond doubt. 
Accordingly, in our opinion a State school may not give assurance that 
under no circumstances will the children be subjected to a blood transfusion. 

Your third question concerns the proper course of action in a situation 
where a blood transfusion is thought to be necessary to protect the health 
or life of a child and his parents refuse consent. In such a situation the 
parents may seek to remove the child from the school. V. T. C. S., 
art. 3871b. sec. 9(b). However, under this provision the superintendent 
may file an application for judicial admis.sion if the medical treatment is 
of such necessity that the child “can not be discharged with safety to himself. ” 
In this manner the school may retain jurisdiction of the child in order to pro- 
vide necessary medical treatment. 

Except as otherwise provided by judicial order, the~parents of a child 
are given the power to consent to medical treatment for their minor child. 
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Family Code, sec. 12.04(6); See Moss v. Rishworth. 222 S. W. 225 
(Tex. Comm. 192.0). In someinstances the Department may obtain 
consent pursuant to article 3174b-2. supra. While the summary in 
Attorney General Opinion M-152 contains language which would allow 
the Department as a general matter to provide treatment without 
obtaining consent from a parent or guardian, the body of that opinion 
limits such authority to those instances where article 3174b-2 is 
complied with. In our opinion the summary is incorrect and is not in 
accordance with the unambiguous words of the statute. 

Consequently, the procedure contained.in article 3174b-2 is 
available only when either there is no parent or guardian or the consent 
of the parent or guardian is requested and there is no immediate reply; 
this procedure may not be utilized where there is an immediate negative 
reply. The State school must therefore obtain a judicial ‘order which 
either provides the necessary consent or permits consent to be given by 
a person other than a parent. 

As an agency of the State the Department of Mental Health and 
Mental Retardation may bring a Suit Affecting the Parent Child Rela- 
tionship. Family Code, sec. 11.03. A court could order the perfor- 
mance of the medical treatment as a “temporary order for the safety 
and welfare of the child.” Family Code, sec. 11. 11(a). In the alter- 
native, the court could appoint a temporary possessory conservator, 
section 11.11(a)(l), who could be empowered to consent to the medical 
treatment. Family Code, sec. 14.04(3). 

SUMMARY 

The State school for the mentally retarded may 
not refuse admission to a child solely on the basis of 
a prospective refusal of the parents to consent to a 
blood transfusion. The State school may not give 
assurances that a blood transfusion will not be performed 
under any circumstances. In the event a blood transfusion 
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is considered necessary to preserve the health or 
life of a student in the State school and the student’s 
parents refuse consent, the consent of a district 
court or a person authorized by a district court to 
give consent must be obtained prior to performing 
the transfusion. 

Very truly yours, 

APPROVED: 
c/ Attorney General of Texas 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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