
July 28, 1975 

The Honorable M. L. Brockette 
Commissioner of Education 
Texas Education Agency 
201 East Eleventh Street 
Austin, Texas 78701 

Opinion No. H- 651 

Re: Whether a school district 
operating under a consultation 
agreement may meet in closed 
session. 

Dear Dr. Brockette: 

You have asked our opinion on a question involving the legality of 
certain closed meetings by school boards operating under const&ation agreements. 

The Texas Open Meetings Act, article 6252-17, V. T. C. S. provides in 
part: 

Sec. 2 (a) Except as otherwise provided in this Act 
or specifically permitted in the Constitution, every 
regular, special, or called meeting or session of 
every governmental body shall be open to the public; 
and no closed or executive meeting or session of any 
governmental body for any of the purposes for which 
closed or executive meetings or sessions are herein- 
after authorized shall be held unless the governmental 
body has first been convened in open meeting or session 
for which notice has been given as hereinafter provided 
and during which open meeting or session the presiding 
officer has publicly announced that a closed or executive 
meeting or session will be held and identified the section 
or sections under this Act authorizing the holding of such 
closed or executive session. 
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(g) Nothing in this Act shall be construed to require 
governmental bodies to hold meetings open to the 
public in cases involving the appointment, employment, 
evaluation, reassignment, duties, discipline, or 
dismissal of a public officer or employee or to hear 
complaints orcharges against such officer or ~employee, 
unless such officer or employee requests a public hearing. 

. . . 

(m) Nothing in this Act shall be construed to require 
school boards operating under consultation agreements 
provided for by Section 13.901 of the Texas Education Code 
to deliberate in open meetings regarding the standards, 
guidelines, terms or conditions it will follow or instruct 
its representatives to follow, in consultation with represent- 
atives of employee groups. 

Attorney General Opinion H-496 (1975) involved section 2(g) of the Open 
Meetings Act. In that opinion we said: 

It is evident that section 2(g) was intended to cover the various 
aspects of an individual’s employment relationship with the 
governmental body and in our opinion the section includes 
discussions pertaining to the setting and adjusting of an 
individual’s salary since such discussions necessarily 
involve an evaluation of the employee’s performance. 

Consequently, you are advised that a school district may 
discuss in closed session the raising, lowering, or 
establishing of the salary of an individual employee, 
provided that the meeting is publicized as required by 
section 3A and that any closed session is first announced 
in open meeting as specified in section 2(a). Also, note 
the requirement of section 2(l) that all formal action be 
taken in public and the provision of section 2(g) giving 
employees and officers the right to a public hearing on 
their request. 
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In light of that opinion you ask: 

in view of the express provisions of Section 2(m) of 
Article 6252-17, may a school district board meet 
in executive (closed) meeting for discussion on 
salary schedules for a class of employees represented 
under a district (Education Code Section [13.901]) 
consultation agreement? 

The question discussed in Attorney General Opinion H-496 concerned 
only section 2(g) and did not involve or discuss section Z(m). Section 2(m) 
specifically permits a school district operating under a section 13.901 agree- 
ment to meet in executive session regarding the standards, guidelines, terms 
or conditions it will follow or instruct its representatives to follow in consul- 
tation with representatives of an employee group. Therefore, a school board 
represented under a district consultation agreement may meet in executive 
session to discuss salary schedules for a class of employees to the extent 
that the discussion regards the terms or conditions it will follow in the 
consultation proceedings. 

SUMMARY 

A school district operating under a consultation 
agreement pursuant to section 13.901 of the Education 
Code may meet in closed session regarding standards, 
guidelines, terms or conditions it will fol1o.w or instruct 
its representatives to follow in consultation with repre- 
sentatives of an employee group. 

Very truly yours, 
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irst Assistant 

c. dOBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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