
August 8, 1975 

The Honorable Hal Weathersby 
5323 Harry Hines Blvd. 
Dallas, Texas 75235 

Opinion No. H- 663 

Re: Authorization of the Anatomical 
Board of the State of Texas to license 
facilities for the storage of human 
bodies. 

Dear Dr. Weathersby: 

The Anatomical Board of Texas has requested our opinion concerning 
the Anatomical Gift Act, article 4590~2, .V. T-C. S. and article 4583,. V, T. C. $. , 
which creates the Anatomical Board and defines its duties. The Board has asked: 

1) Does the Anatomical Board have regulatory 
authority under the Texas Anatomical Gift Act? 

2) Since the Anatomical Gift Act lists donee in- 
stitutions not listed in article 4583, are the 
two in conflict or does the Anatomical Board 
retain the authority to regulate the distribution 
and use of all human bodies for education and 
research? 

3) Is the Anatomical Board authorized to license or 
approve a bank or storage facility for operation 
under the Anatomical Gift Act? 

4) Is a duly incorporated chiropractic college located 
in Texas entitled to receive human cadavers and be 
represented by membership on the Anatomical Board 
under the provisions of article 4583? 

The Anatomical Board is created and its duties defined, by article 4583 
et seq., V. T. C. S. Prior to the 1961 amendment of article 4584,V. T. C. S., there 
was no connection between the Board and the Anatomical Gift Act. See Attorney 
General Opinion WW-720 (1959). In that opinion it was held that theBoard could re- 
ceive only those human bodies “required to be buried at public expense” and that the 
Board could not be a donee under the Anatomical Gift Act. While article 4584 has 
been amended so as to permit a person to designate a donee authorized by the Board 
as the recipient of his body, the Anatomical Gift Act contains no reference to the 
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Anatomical Board. 

[A] n administrative agency . . . -has 
only such powers as are expressly 
granted to it by statute together with 
those necessarily implied from the 
authority conferred or duties imposed. 
Stauffer v. City of San Antonio, 344 S. 
W. Zd 158,160 (Tex. Sup. 1961). 

State v. Cortez, 333 S. W. 2d 839 (Tex. Sup. 1960); Corzelius v. Railroad 
Commission, 182 S. W. 2d 412 (Tex. Civ. App -- Austin 19vilroad 
Commission v. Fort Worth & D. C. Ry. Co., 161 S. W. 2d 560 (Tex. Civ. App. -- 
Austin 1942, writ ref’d. w. o. m. ). Since the Board is not given express regula- 
tory authority in the Anatomical Gift Act, and since this authority is not necessarily 
implied from its authority and duties to distribute those bodies under its control 
pursuant to article 4583 et seq., in our opinion the Board may not promulgate re- 
gulations under the Antomical Gift Act. V. T. C. S. art. 4590-2,. 

Article 4585 provides that the Anatomical Board is to distribute those 
bodies over which it has control pursuant to article 4584 to “schools, colleges, 
physicians, and surgeons. ” Article 4585A authbriees’the Board to deliver bodies 
to the State Board of Embalming and to certified schools of embalming. Article 
4584 provides that the bodies “be used within this state for the advancement of 
medical science. ” Those bodies under the Board’s control pursuant to article 4584 
are those requir,ed to be buried at public expense and those left by will or other 
written instrument to a medical school, dental school, or a donee authorized by the 
Board. Where such a body is not left tc a specific donee, the Board may in its 
discretion designate a school, college, physician, surgeon, the State Board of Em- 
balming, or a certified school of embalming to receive the body for the advancement 
of medical science. 

Section 4 of the Anatomical Gift Act provides: 

The following persons may become donees of gifts 
of bodies or parts thereof for the purposes stated: 

(1) any hospital, surgeon, or physician, for medical or 
dental education, research, advancement of medical or 
dental science, therapy or transplantation; or 

(2) any accredited medical or dental school, college or 
university for education, research, advancement of medical 
or dental science or therapy; or 

(3) any bank or storage facility, for medical or dental ed- 
ucation, research, advancement of medical or dental science, 
therapy or transplantation; or 
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(4) any individual specified by a licensed physician 
for therapy or transplantation needed by him. 

Section 2(a) provides: 

‘Bank or storage facility’ means a facility licensed, 
accredited or approved under the laws of any state for 
storage of human bodies or parts thereof. 

The Anatomical Board is not designated as a permissible donor under 
the Anatomical Gift Act. The Board is neither expressly authorized to license 
storage facilities nor are there standards provided for the licensing or operation 
of such facilities. There is no statutuory indication that the Anatomical Board 
was intended to license or supervise storage facilities. In the absence of such 
an indication the Board is not authorized to license storage facilities. 

We are aware of no other agency which is authorized to license storage 
faeilities. Certainly a certificate of incorporation is insufficient to constitute 
licensing or approval of such a facility, for there would be no control over the 
procedures employed by such a facility and the manner in which human bodies 
are utili.zed. 

Acc,ordingly, it is our opinion that there is no procedure for the licensing, 
accreditiag. or approval of storage facilities under article 4590-2, V. T. C. S. 
Hospitals, surgeons, physicians, medical and dental schools, colleges and uni- 
versities, and individuals specified by physicians for therapy or transplantation are 
thus the only possible recipients within the State under article 4590-2, section 4. 

In our opinion, the Board has been given no authority over the gift bf 
bodie,s and the recipient institutions under the Anatomical Gift Act. However, the 
bequest provision of article 4584 provides: 

Any inhabitant of the State of Texas of legal age 
and of sound mind may, by his will or by other written 
instrument, arrange for or prescribe that his body 
be used for the purpose of advancing medical science 
and that it be delivered to a medical school or dental 
school, or other donee authorized by the Anatomical 
Board. 

In contrast, section 3 of article 4590-Z provides that any individual who has testa- 
mentary capacity “may give all or any part of his body” and enumerates other per- 
sons who may execute the gift. The manner of execution of gifts under article 4584 
and article 4590-2, section 5, are quite similar. Thus, where a person gives his en- 
tire body to a medical school, dental school, or a college, physician, or surgeon 
authorized by the Board to receive bodies under article 4584, the gift would come 
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within the provisions of either article 4584 or the Anatomical Gift Act. In our 
opinion the Board may consider this class of gifts to be made under article 4584 
and thus under its jurisdiction. However, the following classes of gifts may be 
made only under the Anatomical Gift Act and are not within the Board’s juris- 
diction: 1) A gift made by a person of only part of his body. 2) A gift made by a 
person of all or part of another person’s body under section 3(b) of the Anatomical 
Gift Act. 3) A gift made to an “individual specified by a licensed physician for the- 
rapy or transplantation needed by him. ” Sec. 4(4). 4) A gift made to a hospital. 
Sec. 4(l). 5) A gift made to a surgeon, physician, college or university not author- 
ized by the Board to receive bodies under article 4584. There is therefore no con- 
flict between article 4584 and article 4590-2, although the provisions of the two 
articles do overlap. While the Board has no statutory authority concerning these 
classes of gifts, we believe it may provide registration procedures and encourage 
their use for all gifts of bodies and parts therof. See article 4583. - 

Your fourth question concerns chiropractic colleges. In our opinion, 
a chiropractic college is within the meaning of “college” as contained in article 
4584 and section 4(2) of the Anatomical Gift Act. Thus a chiropractic college may 
be delivered bodies from the Board, may be authorized by the Board to receive 
bodies given under article 4584, and may be the recipient of a body pursuant to 
a gift under the Anatomical Gift Act. In each instance, the bodies must be used 
for the advancement of medical science. However, in our opinion a chiropractic 
college is not a medical school or college as that term is used in article 4583 and 
is therefore not entitled to representation on the Anatomical Board. Constitutional 
Convention Advisory No. 3( 1974). 

SUMMARY 

The Anatomical Board of Texas has no 
regulatory authority over gifts or the re- 
cipients thereof pursuant to the Anatomical 
Gift Act. V. T. C. S. article 4590-Z. 

There is no conflict between article 4584 
and article 4590-2 although some provisions of 
the two articles overlap. Where a gift is author- 
ized by both statutes the Board may consider it 
to be under article 4584 and hence within its 
jurisdiction. 

There is no agency which is empowered to 
license storage facilities for human bodies un- 
der article 4590-2, V. T. C. S. A certificate of 
incorporation is insufficient to serve as such a 
license. 
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A duly incorporated chiropractic college may 
be the recipient of human bodies or parts thereof 
under either article 4584 or article 4590-2, but 
is not entitled to representation on the Anatomical 
Board under article 4583. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 

DAVID lv& KENDALL, Fir& Assistant 

Opinion Committee 

jad: 
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