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August 11. 1975 

The Honorable Leonard M. Riggs 
Chairman 
Texas State Board of Landscape Architects 
320 Sam Houston State Office Building 
Austin, Texas 78701 

Dear Mr. Riggs: 

Opinion No. H- 664 

Re: Date at which a landscape 
architect may no longer practice 
without renewing his license. 

You have requested OUT opinion regarding the date at which a landscape 
architect may no longer practice without renewing his license. 

The practice of landscape architecture is regulated by article 249c, 
V. T. C. S. Section 7 thereof provides as follows: 

All certificates of registration shall expire on the 
31st day of August of each year, following their 
issuance or renewal and shall become invalid on that 
date unless renewed. It shall be the duty of the sec- 
retary of the board to notify every person registered 
under this Act of that date of expiration of his certificate 
and the amount of the fee that shall be required for its 
renewal for one year; such notice shall be mailed at least 
one month in advance of the date of the expiration of said 
certificate. Renewal may be effected at any time during 
the month of July or August of each year by payment of 
the fee as prescribed and set by the board. The fee for 
landscape architect’s certificate shall be not less than 
$10 nor more than $50. The fee for a landscape irrigator’s 
certificate shall be not more than $100. Failure on the part 
of any registrant to renew his certificate annually, and by 
not later than August 31st, as required above shall not de- 
prive such person of the right of renewal, but the fee to be 
paid for the renewal of a certificate after August 31st shall 
be increased 10 percent for each month or fraction of a 
month that renewal payment is delayed; and provided further, 
that if such failure to renew shall continue for more than one 
year after the date of expiration of the registration certificate, 
the applicant must reapply for registration and must qualify 
under Section 5 of this Act. All renewal certificates shall 
carry the same registration number as the original certificate. 

You ask whether a landscape architect may continue to practice his profession 
after expiration of his license on August 31. 
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Section 5 of article 249~ provides that: 

. . . no person shall represent himself 
or practice in any manner as a landscape 
architect, as defined herein, unless such 
person shall be licensed as provided here- 
& (emphasis added). - 

Section 9 establishes penalties for representing oneself as a landscape architect 
“without being registered or exempted in accordance with the provisions of” the 
Act. 

In our view, the statute clearly prohibits a person from practicing 
landscape architecture after the expiration of his license. Where the language of 
a statute is plain and unambiguous, it should be given effect as written. Gately v. 
Humphrey, 254 S. W. 2d 98, 100 (Tex.Sup 1952). It seems well established that: 

a license terminates by lapse of time on 
the date which is fixed by statute or or- 
dinance or by the licensing authorities 
acting within their statutory powers, and 
the licensee may exercise the rights and 
priviliges granted by the license only for 
the term specified. 53 C. J.S., Licenses 
$43, at 646. 

Furthermore, a prior expired license ” confers no rights upon the licensee, ” 
except “where by statute it entitles him to a renewal upon compliance with specified 
conditions. ” State ex rel. Interstate Air-Part 
Metropolitanmm’n, 25 N. W. 2d 718 
State ex rel. Gopher Sales Co. v. City of Austin, 75 N. W. 2d 748 (Minn. 1956). 

InM.M.M., Inc. v. Mitchell, 265 S. W.2d 584 (Tex.Sup. 1954). the 
Supreme Court considered: 

whether an engineer, who has been issued 
an original certificate . . . is yet illegally 
practicing when he contracts to and does 
render engineering services during a year 
for which he has failed to pay his annual 
certificate renewal fee as required . . . . 

Even though an engineer is permitted to renew his license at any time after its ex- 
piration date, he is nevertheless in violation of the law if he practices before effect- 
ing such renewal to the extent that any contract performed by him during that period 
is unenforceable. 265 S. W. 2d at 586. The Supreme Court stated that the purpose 

p. 2909 



I -h . 

The Honorable Leonard M. Riggs - Page 3 (H-664) 

or requiring renewal is: 

both to supply an obviously important 
part of the revenues on which the whole 
operation of the law depends and to keep 
an up to date record of practicing engi- 
neers. Unless there is some substantial 
penalty to compel compliance, the bur- 
den of supporting the Board falls entirely 
on those who comply while the others get 
the benefits of the law but evade its obli- 
gations . . . . a construction of an act for 
the protection of life and health at an occasion- 
al loss to those, who somehow fail to carry 
its almost insignificant burdens for main- 
taining their high profession, also has its 
equitable appeal. 265 S. W. 2d at 587. 

And see Mabry v. Priester, 338 S. W. 2d 704, 706 (Tex. Sup. 1960). But cf. 
Hill v. State, 393 S. W. 2d 901 (Tex. Crim. App. 1965). 

We perceive no distinction between the situations described in M. M. hf., 
Inc. v. Mitchell and the failure of a landscape architect to renew his license as re- 
quired by article 249~. It is therefore our opinion that a landscape architect who 
holds an expired license may not practice his profession without first renewing such 
license. 

SUMMARY 

A landscape architect may not practice his 
profession after August 31 of each year un- 
less he renews his license. 

Very truly yours, 
A ,/ 

u Attorney General of Texas 

- Opinion Committee 


