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Dear Dr. Weber: 

The Honorable R. T. Weber, D.D.S. 
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Opinion No. H-669 

Re: Authority of the Board of 
Dental Examiners with regard 
to dental hygienists and dental 
assistants. 

You have requested our opinion as to the authority of the Texas State 
Board of Dental Examiners to require dental assistants to register with the Board 
and pay an annual fee, and by rule to permit the employment of more than o~ne 
dental hygienist per individual dentist and more than two dental hygienists per 
dental office. 

Annual registration aml payment of a licensing fee is required by statute 
of dentists, article 4550a, V. T. C. S. , dental hygienists, article 4551e, and dental 
lab technicians, article 4551f. No statute deals with the registration of dental 
assistants or requires them to pay any fee. Dental assistants are referred to only 
in article 4551d, which provides, in pertinent part: 

The Texas State Board of Dental Examiners 
is hereby authorized and empowered to a- 
dopt, promulgate, and enforce such rules 
and regulations as the Board may deem 
necessary and advisable to prescribe and ‘. 
maintain standards of professional conduct 
of those persons under the jurisdiction of 
the Texas State Board of Dental Examiners 
and to protect the public health and welfare. 
Such rules and regulations may define and 
regulate the acts and areas of practice and 
govern the relationship between and the acti- 
1, 
and dental assistants, and their relationship 
to other branches of the healing arts and to 
or with the public, and make such other rules 
and regulations as the Board may deem advis- 
able to protect and to foster the public health 
and welfare . . . (emphaiis added) 

We do not believe that the mere reference to dental assistants in article 
4551d is sufficient to confer upon the Board the authority to require of dental assis- 
tants, annual registration and payment of fees. A statutory board may 
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exercise only such authority as is conferred 
upon it by law in clear and unmistakable terms 
and the same will not be construed as being 
conferred by implication. Board of Insurance 
Commissioners v. Guardian Life Insurance Co., 
180 S. W. 2d 906, 908 (Tex. Sup. 1944). See also -- 
Corzelius v. Railroad Commiss’ion, 182 S. W. 2d 
412, 415 (Tex. Civ. App.. -Austin 1944, no writ). 

In State v. Cortez, 333 S. W. 2d 839 (Tex. Sup. 1960), the Supreme Court held that 
the power of the State Board of Morticians to “prescribe rules and regulations per- 
taining to the operation of all funeral establishments” did not confer on the Board 
the power to require such funeral establishments to obtain a license to operate. 
Furthermore, as we indicated in Attorney General Opinion H-443 (1974), “it is well 
established in our law that. unless a fee is arovided bv law for an official service 
required to be performed and the amount fixed by law, ’ none can lawfully be charged. ” 
See Nueces County v. Currington, 162 S. W. 2d 687, 688 (Tex. Sup. 1942); &icGaila 
TCity of Rockdale, 246 S. W. 654, 655 (Tex. Sup. 1922); Attorney General Opinion 
V-1426 (19521. It is therefore our opinion that the Board may not require dental 
assistants to register with the Board and pay an annual fee. 

We also answer your second question in the negative. Section 3 of article 
4551e, V. T. C. S., provides: 

. . . It shall be unlawful for more than one den- 
tal hygienist to practice dental hygiene for one 
dentist at any one time, and it shall be unlawful 
for a dentist legally engaged in the practice of 
dentistry in this state to employ, under any con- 
tractual relationship whatsoever, more than one 
dental hygienist to practice dental hygiene at any 
one time. No dental office, regardless of the 
number of dentists practicing or offering to prac- 
tice dentistry in such office, shall have employed 
under any contractual relationship whatsoever 
more than two (2.) dental hygienists to practice den- 
tal hygiene therein. 

Article 4551e expressly prohibits the employment of more than one den- 
tal hygienist by an individual dentist, and also prohibits the employment of more 
than two dental hygienists in any dental office. Where the language of a statute is 
unambiguous and its meaning clear, the statute should be given effect according to 
its terms. Board of Insurance Commissioners v. Guardian Life Insurance Co., 
supra, at 909. In such a case, there is no need to apply any rules of construction. 
Fox v. Bureess. 302 S. W. 2d 405, 409 (Tex. SUP. 1957). As a result, we believe it 
is clear that the Board may not by rulk alter ihe expr.ess proscription of the stat.- 
ute to permit the employment of more than one dental hygienist by an individual den- 
tist, or the employment of more than two dental hygienists. per ,dental bffic’e. 
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SUMMARY 

The Texas State Board of Dental Examiners may 
not require dental assistants to register with the Board and 
pay an annual fee,nor may it permit by rule the employment 
of more than one dental hygienist per individual dentist and 
more than two dental hygienists per dental office. 

. NDALL, First Assistant 

Opinion Committee 

jad: 
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