
, 

September 16, 1975 

The Honorable Tom Hanna 
Criminal District Attorney 
Jefferson County 
P. 0. Box 2553 
Beaumont, Texas 77704 

Opinion No. H- 692 

Re: Question relating 
to service of 
civil process. 

Dear Mr. Hanna: 

You have asked our opinion concerning the following questions: 

(1) What criminal charge applies to one interfering 
with or resisting the execution of civil process? 

(2) What charge applies to one who threatens or 
displays a deadly weapon during the service of 
civil process? 

(3) Under the law, what authority does an officer 
have in the execution of civil process aboard a 
marine vessel not under way? 

With regard to the first question, articles 336 and 340. Texas Penal 
Code of 1925, defined as crimes the interfering with and,the resisting of 
the execution of civil process. The new Penal Code, enacted in 1973 and 
effective on January 1, 1974, expressly repealed articles 336 and 340 
and no comparable provision in the new Code replaced the repealed articles. Acts 
1973; 63rd Leg.,,. ch. 399. sec. 3(a’), p. 99l.The immediate past Legislature, 
the 64th, did not enact into law a statute that would provide criminal sanc- 
tion for opposition to the service of,civil process. Accordingly, Texas has 
no law which specifically prohibits conduct that interferes with the execu- 
tion of process in a civil case. But see section 36.05, Penal Code, 
relating to subpoenas. 
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However, your second question - what criminal charge is applicable 
where a deadly weapon is displayed during the service of civil process 
--suggests that there are other penal statutes which may be applicable to 
interference or resistance occurring in the service of process in a civil 
case. A firearm is “per se” a “deadly weapon” while other instruments 
of attack may be “deadly weapons” if death or serious bodily injury could 
result from the manner of their use. Ortiz v, State, 490 S. W. 2d 594 
(Tex. Crim.App. 1973): Trimble v. State, 190 S. W. 2d 123 (Tex. Crim. 
App. 1945); Butler v. State, 100 S. W. 2d 707 (Tex. Crim. App. 1937). 
Section 46.02, Penal Code, 1974, prohibits the carrying of a handgun, 
although this prohibition is not applicable to one who possesses a pistol 
“on his own premises or premises under his control,” section 46.03(2). 
However, should a handgun be displayed during process serving where 
the premises involved were not controlled by the displayer, the crime 
defined by section 46.02 would be committed; 

Even where the person displaying the deadly weapon during ‘service is 
on his own premises, other provisions of the Penal Code may become 
operable depending upon the facts. Section 22.01 defines an assault, in 
part, as “intentionally or knowingly . . . [threatening] another with 
imminent bodily injury. ” Section 22. 02 makes an assault “aggravated” 
where “a deadly weapon” (any “deadly weapon, ” not just a pistol) is used. 
Section 22.05 creates an offense where one “recklessly engages in con- 
duct that places another in imminent danger ‘of serious bodily injury” 
and “recklessness and danger are presumed if the actor knowingly . . . 
[points] a firearm at or in the direction of another. . . ” And an 
offense is committed where one “threatens to commit any offense 
involving violence to any person . . . with intent to . . . place any 
person in fear of imminent serious bodily injury . . . ” Section 22.07. 

It would therefore seem probable that one or more of the foregoing 
offenses would be committed by a person who displays a deadly weapon 
to an officer serving civil process. 

To answer your third question, relating to the service of civil process 
aboard a maritime vessel, is dependent upon the type of ship involved. 

Where the vessel is a naval vessel of the United States or foreign 
government, it would seem clear that an agent of the State of Texas lacks 
the power to board such ships for the purpose of executing civil process. 
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Attorney General Opinion M-285 and the authorities cited therein. 
However, it would seem equally clear that an agent of the State of 
Texas has the power to board merchant ships of the United States 
and any foreign power for the purpose of serving process in civil 
(and criminal) cases. Attorney General Opinion M-285.. 

SUMMARY 

There is no spe’cific criminal offense that 
covers the interfering with or resistance of the 
service of civil process. However, there are a 
number of assaultive offenses that probablycover the 
display of a deadly weapon during the service of 
process. Civil process may be served aboard 
domestic and foreign merchant vessels but not 
aboard naval vessels of the United States nor 
foreign powers. 

Very truly yours, 
/I 

APPROVED: 

JOHN L. HILL 
Attorney General of Texas 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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