
September 18, 1975 

The Honorable Chris Victor Semos 
Chairman 
Committee on Business and Industry 
House of Representatives 
P. 0. Box 2910 
Austin, Texas 78767 

Opinion No. H- 696 

Re: Ability of a legislator-architect 
to contract with various governmental 
bodies. 

Dear Mr. Semos: 

You have asked our opinion on the type of contracts an architecture firm 
may accept when a member of the firm also serves as a legislator. You have 
specifically asked about contracts.with cities, school districts, counties, state 
agencies, and the federal government. 

Article 3, section 18 of the Texas Constitution provides: 

. . . nor shall any member of the Legislature be 
interested, either ,directly or indirectly, in any 
contract with the State, or any county thereof, 
authorized by any law pas’sed during the term for 
which he was elected. 

Accordingly, any contract with the State or’s county must be examined to 
determine whether the contract was authorized by any law passed during a term 
for which the legislator was elected. A statute authorizing the governmental 
body to take the action which is the subject of the contract or appropriating money 
to be ,used to fulfill the obligation of the contract would be sufficient to trigger 
the prohibition of the constitutional provision. You specifically raise the question 
of whether the prohibition extends to estate projects funded entirely by federal 
funds. We believe the source of funds in such an instance is immaterial since the 
appropriation of the money is sufficient to cause the invocation of the constitutional 
provision. Federal funds received by the State are appropriated. Acts 1973, ch. 
659, p. 1786 at 2208; Senate Bill 52,64th Leg., 1975 Appropriations Act, title V, $ 10, 

p. 3018 



The Honorable Chris Victor Semos - Page 2 (H-696) 

The language of the constitution forbidding “direct or indirect” interest of 
a legislator has been interpreted to prohibit contracts with a legislator’s part- 
ner or firm. Attorney General Opinion M-801 (1971). 

Contracts with cities, school districts and federal agencies are not prohibited 
by article 3, section 18 of the Constitution. However, before any contract is made 
the legislator should examine it in light of sections 1 and 8 of articl~e 6252-9b, 
V. T. C. S., which provide: 

Section 1. It is the policy of the State of Texas 
that no state officer or state employ’ee shall have 
any interest, financial or otherwise, direct or in- 
direct, or engage in any business transaction or 
professional activity or incur any obligation of any 
nature which is in substantial conflict with the pro- 
per discharge of his duties inthe public interest. 
To implement this policy and to strengthen the 
faith and confidence of the people of Texas in their 
state government, there are provided standards of 
conduct and disclosure requirements to be observed 
by persons owing a responsibility to the people of 
Texas and the government of the State of Texas in 
the performance of their official duties. It is the in- 
tent of the legislature that this Act shall. serve not 
only as a guide for official conduct of these covered 
persons but also as a basis for discipline of those 
who refuse to abide by its terms.’ 

. . . 

Sec. 8’. (a) No st.ate officer or state employee 
should accept or solicit any gift, favor, or service 
that might reasbnably tend to infl.uence him in the 
discharge of his official duties or that he knows or 
should know is being offered him with the ‘intent to 
influence his official conduct. 

(b) No state officer or state employee should 
accept employment or engage in any business or 
professional activity which he might reasonably 
expect would require or induce him to disclose con- 
fidential information acquired by, reason of his 
official position. 
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(c) No state officer or state employee should 
accept other employment or compensation which 
could reasonably be expected to impair his in- 
dependence of judgment in the performance of his 
official duties. 

(d) No state officer or state employee should 
make personal investments which could reasonably 
be expected to create a substantial conflict between 
his private interest and the public interest. 

(e) No state officer or state employee should in- 
tentionally or knowingly solicit, accept, or agree to 
accept any benefit for having exercised his official 
powers or performed his official duties in favor of 
another. 

Whether atransgrcssionof scction 8 has occurred is a question of fact to 
be determined by the house of the Legislature of which the individual is a mem- 
ber. Attorney General Opinion H-614 (1975); See Ex Parte Youngblood, 251 S. W. 
509,. 510 (Tex. Grim. App. 192 3). 

- 

SUMMARY 

Neither a legislator nor his firm may con- 
tract with the State or a county if the subject 
of the contract was authorized or funded by a 
Legislature of which the individual was a mem- 
ber. Any contract with other governmental 
bodies should be examined in light of article 
6252-9b, V. T. C,. S. 

/Y ery truly yours, 
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Opinion Committee 

jad: 
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