
The Honorable Luther Jones 
Chairman 
Committee on Elections 
House of Representatives 
P. 0. Box 2910 
Austin, Texas 78767 

Dear Mr. Jones: 

Opinion No. H- 726 

Re: Terms of office of Harris 
County constables elected 
immediately following a re- 
districting of precincts. 

On behalf of the House Committee on Elections you have requested our 
opinion concerning the terms of office of constables in Harris County. YOU 
inform us that Harris County elected constables for each justice precinct in 
1972. On June 28, 1973, the Harris County Commissioner’s Court adopted a 
redistricting plan and, pursuant to article 2351 l/2, V. T. C. S. , appointed a 
number of incumbents to the new offices created thereby. Subsequently, all 
but one Harris County constable ran for election in 1974. See article 2355, 
V. T. C. S. Your question is whether the election of constables in 1974 was for 
a two or four year term. 

Article 5, section 18 of the Texas Constitution provides that the term of 
office for constables is four years. However, article 16, section 65 of the Texas 
Constitution establishes the timing for election of various officers, including con- 
stables, providing that: 

Notwithstanding other provisisions of this 
Constitution, the following officers elected 
at the General Election in November, 1954, 
shall serve only for terms of two (2) years: 
. . . (b) Assessors and Collectors of Taxes; 
. . . (g) Constables. At subsequent elections, 
such officers shall be elected for the full terms 
provided in this Constitution. 

Article 16, section 65 additionally provides that judges of County Courts at Law 
elected in the 1954 elections shall serve the full term of office provided in the 
Constitution. Pursuant to this provision this office has ruled that judges of County 
Courts at Law are to be elected in 1954, 1958, 1962, 1966, 1970, etc., and that 
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an election for a newly created office in 1968 would be for a term of only two 
years since an election was required to be held in 1970. 
Opinion M-566 (1970). 

Attorney General 

In Attorney General Opinion WW -1292 (1962) this office ruled that an 
election in 1962 of a tax assessor-collector would be for a term of only two 
years since article 16, 
in 1956, 1960, 1964, etc. 

section 65 required elections for assessor-collectors 
Attorney General Opinion C-235(1964) reached a 

similar result with respect to justices of the peace. See also Rawlins v. Drake, 
291 S. W. 2d 349(Tex. Civ. App. --Dallas 1956, no writ). 

In accordance with these prior opinions of this office, it is our view that 
article 16, section 65 clearly requires elections for four year terms of office 
for constables in 1956, 1960, 1964, 1968, 1972, 1976, 1980, etc. Thus the 1974 
election of constables, pursuant to article 2355, V. T. C. S. , was for a term of 
only two years, and another election for the offices of constable must be held in 
1976. 

SUMMARY 

An election for the offices of constable 
must be held in 1976 pursuant to article 16, 
section 65 of the Texas Constitution. 

_Very truly yours, 

// 
Attorney General of Texas 
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