
The Honorable Curtis L. Owen 
Criminal District Attorney 
Smith County 
403 Smith County Courthouse 
Tyler, Texas 75701 

Dear Mr. Owen: 

Opinion No. H-731 

Re: Salary of the Judge of the 
Court of Domestic Relations of 
Smith County. 

You have requested our opinion regarding the salary of the Judge of the 
Court of Domestic Relations of Smith County. Specifically, you ask whether 
article 3912k, section 1, V. T. C. S., has repealed article 2338-8, section 5, 
V. T. CS.., and, if it has not done so, whether the salary which section 5 authorizes 
to be paia to the Judge of the Court of Domestic Relations should include a sum 
equal to the supplements paid by Smith County to its District Judges as members 
of the Juvenile Board. 

Article 2338-8, section 5 requires that the Judge of the Court of Domestic 
Relations of Smith County be paid “the same salary paid to the District Judge by 
the State of Texas. ” Article 3912k, section 1 provides: 

Except as otherwise provided by this Act and 
subject to the limitations of this Act, the 
commissioners court of each county shall fix 
the amount of compensation, office expense, 
travel expense, and all other allowances for 
county and precinct officials and employees 
who are paid wholly from county funds, but in 
no event shall such salaries be set lower than 
they exist at the effective date of this Act. 

Article 3912k, section 8 repeals any “locat, special, or general law” 
which “prescribes the compensation. . . for any official or employee covered by 
this Act. ” Thus, if article 3912k, section 1 is applicable to the Judge of the 
Court of Domestic Relations of Smith County, article 2338-8, section 5 has 
necessarily been repealed. 
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In our opinion, however, article 3912k, section 1 is not applicable to the 
Judge of the Court of Domestic Relations of Smith County because he is not a 
“county [or] precinct official. ” In the first place, the jurisdiction of the Court 
of Domestic Relations of Smith County is “concurrent with the District Courts 
in Smith County” in certain subject matters. V. T. C. S. art. 2338-8, $2(a). 
In addition the Judge of the Court of Domestic Relations is to be paid “the same 
salary paid to the District Judge by the State of Texas. ” V. T. C. S. art. 2338-8, 
5 5- Furthermore, article 6. 05~ of the Texas Election Code, in grouping various 
offices for purposes of their appearance on the general election ballot, lists 
“Judge, Domestic Relations Court” under the category of “District Offices. ” 
Finally, this office held in Attorney General Opinion M-1125 (1972) that the 
Judge of the Court of Domestic Relations for Midland County is neither a county 
officer nor a precinct official for purposes of article 3912k. It is therefore our 
opinion that, since the Judge of the Court of Domestic Relations of Smith County 
is not a county or precinct official, his salary is not affected by the provisions 
of article 3912k, section 1 and therefore, that statute did not repeal article 2338-8, 
section 5. 

Your second question inquires whether the salary authorized by article 
2338-8, section 5 should equal the total salary paid to the Smith County District 
Judge, including supplemental payments made by Smith County to its District 
Judges as compensation for their membership on the Juvenile Board. In Attorney 
General Opinion C-491 (1965), this office considered this question as it applied to 
the salary of the Judge of the Court of Domestic Relations for Midland County. 
The Midland County statute, article 2338-20, section 6,V. T. C. S., however, re- 
quired that the Judge of the Court of Domestic Relations “be paid a salary which 
shall be equal to the total salary paid to the District Judge of the 142d Judicial 
District of Midland CZy. ” (emphasis added). Attorney General Opinion C-491 
held that the phrase “total salary ” includes both the salary fixed by the General 
Appropriations Act and paid by the State, and also the additional amount paid by 
the County for service on the Juvenile Board. Article 2338-8, section 5 does not, 
however, employ the phrase “total salary. ” Indeed, it specifically requires pay- 
ment to the Judge of the Court of Domestic Relations of “the same salary paid to 
the District Judge by the State of Texas. ” We believe that the meaning of this 
directive is clear and unambiguous. Accordingly, it is our opinion that the salary 
authorized by article 2338-5, section 5 does not include an amount equal to the 
supplements paid by Smith County to its District Judges as members of the 
Juvenile Board. The Commissioners Court of Smith County must pay the Judge 
of its Court of Domestic Rel,ations the same salary paid to its District Judgeh 
the State of Texas.~ ---- 
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SUMMARY 

Article 3912k, section l,V. T. C. S., does 
not repeal article 2338-8, section 5, V. T. C. S. 
The salary of the Judge of the Court of Domestic 
Relations of Smith County is equal to that portion 
of the salary of the District Judge of Smith County 
which is paid by the State of Texas. 

Xery truly yours, 

NL. HILL 
Attorney General of Texas 

Opinion Committee 

jad: 

p. 3121 


