
November 4, 1975 

The Honorable Bob Armstrong 
Commissioner 
General Land Office 
Austin, Texas 78701 

Opinion No.,’ H- 732 

Re: Whether fees charged for 
certificates of fact are appropri- 
ated,to the General Land Office. 

Dear Mr. Armstrong: 

You have requested our opinion concerning whether receipts from pre- 
paration of certificates of fact are appropriated to the General Land Office. 

Article 5, section 60 of the Appropriations Act provides: 

PUBLICATION AND SALE OF PRINTED 
MATTER OR RECORDS. Any moneys 
appropriated by this Act within the discre- 
tion of the head of each department or agency 
may be used for the publication and distri- 
bution of any notice, pamphlet, booklet, rules, 
regulations, or other matters of public in- 
terest, including agency records, the subject 
matter of which is directly related to the 
statutory responsibilities of the respective de- 
partment or agency. 

Any moneys received and collected from any 
charges specifically authorized by statute for 
such publications or records are hereby 
appropriated to the respective department or 
agency issuing the publications, for use during 
the biennium in which the receipts are collected. 
The State Comptroller is to credit such receipts 
to the like appropriation item or items from 
which printing cos’ts are paid. (Emphasis added. 1 
Acts 1975, 64th Leg., ch. 743, art. 5,s 60. 

, 

Article 3722, V. T. C. S., requires the General Land Office to furnish per- 
sons certificates of fact concernin its records and their contents. Article 
3918, V. T. C.S., provides that I![ t he Land Commissioner is authorized and re- 7 
quired to charge, for the use of the state, ” certain fees for certificates of fact. 
See also V. T. C. S. art. 4413(33). -- 
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In our view certificates of fact constitute a form of “agency records,” 
within article 5, section 60 of the Appropriations tact. Accordingly, those 
charges “specifically authorized by statute for such. . . records” are 
appropriated to the General Land Office. 

SUMMARY 

Charges for Certificates of Fact which 
are specifically authorized by article 3918 
are appropriated to the General Land Office. 

Very truly yours, 

I/ Attorney 

Opinion Committee 

jad: 
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General of Texas 


