
‘Ihe Honorable Jesse James 
Treasurer, State of Texas 
State Capitol Building 
Austin, Texas 78711 

Dear Mr. James: 

Opinion No. H- 745 

Re: Procedure for return to 
insurance companies of 
matured securities filed 
as collateral with the 
State Treasurer. 

You have requested our opinion concerning your authority to utilize 
certain procedures with regard to the return of matured securities to an 
insurance company upon instruction from the State Board of Insurance, 

As required by the Insurance Code, the State Treasurer is the 
custodian of various securities pledged by insurance companies. Ins. 
Code art. 1. 10, 5 17(a); see arts. 3.15, 3.23, 8.05, 9.12, 14.10, 17.25, 
19.06. Upon order of theommissioner of Insurance, the Treasurer 
is to “release, transfer and deliver such deposit or deposits to the owner 
as directed in said order.” Ins. Code art. 1.10, 5 17(e). 

Due to the costs and risks involved in the transmission of the securities, 
you have asked the, following questions: 

(1) May the State Treasurer require insurance 
companies making deposits to designate a local 
agent to whom the securities can be delivered? 

(2) May the State Treasurer or the Commissioner 
of Insurance require insurance companies to deposit 
only registered securities in his care? 

(3) May the State,Treasurer deliver the securities 
to the Board of Insurance for subsequent delivery 
to the companies? 
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While the State Treasurer has no expressly provided rule making 
authority, he may exercise those powers necessary and proper to the 
fulfillment of his statutory duties. Terre11 v. Sparks, 135 S. W. 519 
(Tex. Sup. 1911); Corzelius v. Railroad Commission, 182 S. W. 2d 412 
(Tex. Civ. App. --Austin 1944, no writ). The State Treasurer has the 
statutory duty to deliver these securities. However, the legal delivery 
of a document does not necessarily entail a manual delivery. Henry v. 
Phillips, 151 S. W. 533 (Tex. Sup. 1912). The court in that case held 
that the deposit of a deed with a bank constituted a sufficient delivery. 
In Brown v. Rodgers, 248 S. W. 750 (Tex. Civ. App. --Amarillo 1923, 
no writ), the court stated: 

Any act or declaration on the part of the 
grantor, denoting an intention to give a present 
effect to the executed conveyance, is said to be 
sufficient to constitute delivery. (citations 
omitted) Thus leaving the deed with the notary 
or an attorney, to be delivered to the grantee 
when called for, delivery to the recorder for 
registration with instructions to deliver to the 
grantee when recorded, deposit in the post office 
addressed to the grantee, and acts of such charac- 
ter have been held sufficient to constitute delivery. 
248 S. W. at 750. 

See also, Tyler V. Bauguss, 148 S. W. 2d 912 (Tex. Civ. App. --Dallas 
1941, writ dism’d. jdgmt. car. ); Wvcoff Warehouse, Inc. v. Public 
Service Commission, 403 P. 2d 168 (Utah 1965). 

Since article 1.10, section 17(e) is silent with respect to the manner 
of delivery, it is our view that reasonable procedures may be adopted 
for the delivery of the securities. Accordingly, while we do not believe 
the designation of a local agent may be required, in our opinion it may 
be indicated that delivery will be made in Austin, Texas, to the owner 
or his authorized representative. 

Your second question is whether companies may be required to deposit 
only registered securities. Article 1.10, section 17(a) and article 3.15 of 
the Insurance Code require only that the securities governed thereby be 
legal investments of the companies. Articles 8.05 and 19.06 require only 
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that the securities be one of those listed in article 2.10. See also 
Ins. Code arts. 9.12, 9.18. Only article 14.10 regarding mutual 
assessment companies and article 17.25 regarding county mutual 
companies do not~definitively provide which securities are acceptable. 
Those statutes allow “convertible securities subject to approval of the 
Board” of Insurance to be deposited. In our view where the type of 
securities is expressly limited by statute, neither the Treasurer nor 
the Commissioner of Insurance may require these securities to be 
registered, for powers may not be implied where a statute is explicit 
on the point in question. Creager v. Hidalgo County Water Improvement 
Dist. No. 4, 283 S. W. 151 (Tex.Comm’n.App. 1926, jdgmt. adopted). 

Your final question is whether the Treasurer may deliver the 
securities to the Board of Insurance for subsequent delivery to the 
various companies. Article 1.10, section 17(e) provides that the Treas- 
urer shall “release, transfer and deliver such deposit or deposits to 
the owner as directed in said brder. ” Since the statute expressly re- 
quires delivery by the Treasurer to the owner it is our view that he may 
not merely deliver the securities to the Board of Insurance, 

SUMMARY 

The State Treasurer may indicate that delivery 
of securities will be made in Austin, Texas, to the 
owner or his authorized representative. 

Neither the State Treasurer nor the State Board 
of Insurance may require cleposited securities to be 
registered where the type of security is expressly 
limited by statute. 

The Treasurer may not merely deli,ver the 
securities to the Roard of Insurance for subsequent 
delivery. 
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APPROVED: 

T232b.J .o,.m 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

SEATH, Chairman 
;--L 
C. ROBERT 1 
Opinion Committee 
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