ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

JOEN L. BELL AUSTIN, TEXAS 78711

ATTORNEY GENERAL

December 11, 1975

The Honorable Ron Jackson Opinion No. H- 748

Executive Director

Texas Youth Council Re: Administration of the

201 East 14th Street hames maintained by the

Austin, Texas 78701 Texas Youth Council for
dependent and neglected
children.

Dear Mr. Jackson:

You have asked two questions concerning the administration of the

Texas Youth Council's homes for dependent and neglected children. Your
questions are: '

(1) May house parents be employed on a live-in
bagis without violating article 51594, V.T.C.S.?

(2) May the Texas Youth Council continue to offer
educational services, including housing and meals,
on a vwoluntary basis to residents of the hames who
have reached the age of eighteen (18)?

You have informed us that the house parents involved would be
married couples and would be paid not less than $7,560.00 per person per
annum. Article 51594 requires a minimm wage of $1.40 per hour subject
to certain exceptions. Section 4(b) (3) exempts "any person employed in
a . . .professional capacity."” We need not determine whether or in what
circamstances a house parent would be within this exemption, for under
the information you have supplied to us it is clear that article 51534,
assuming its applicability, would not prohibit this employment. A
salary of $7,560.00 per anmmm is roughly equivalent to $145.00 per week.
Thus, such an employee could be required to work almost 104 hours per

“week without any violation of article 5159d. You have informed us that
‘the house parents will probably work 55 to 60 hours per week and will
therefore receive more than the minimum wage. It may also be noted that
sections 5(¢) and 5(d) are applicable. '

p. 3172



The Honorable Ron Jackson - page two (H.- 748)

Your second question is whether the Texas Youth Council may con-
tinue to offer educational services, including housing and meals, to
residents of the hames when they reach 18 years of age. Article 51434,
section 9a, V.T.C.S. provides:

Subject to such policies as the Texas Youth
Council may adopt, the Corsicana State Home,
the West Texas Children's Home at Pyote, and
the Waco State Hame may accept for admission
any child between the ages of three (3) years
and eighteen (18) years who is a full orphan,
a half-orphan, or a dependent and neglected

- child, and may offer, if needed, care, treatment,
education, and training, to such children as are
admitted thereto until have reached the age
of twenty-one (2]) vears. {Emphasis added)

In our view, this article clearly authorizes the provision of care
and education on a voluntary basis to residents of the homes who have
reached the age of 18 but not 21. We believe the Iegislature intended
to specify that other persons, at the discretion of the Youth Council,
would continue to be qualified for these benefits without regard to
their legal infancy or adult status. Attorney General Opinion H-585
(1975). Compare Attorney General Opinion H-83 (1973).

SUMMARY

Under the stated facts the Texas Youth
Council may employ house parents on a live-in
basis without violating article 5159d.

The Youth Council may continue to offer
educational services and care, including meals
and housing, on a voluntary basis to residents
of hames for dependent and neglected persons
and orphans after they reach 18 years of age
and until they reach 21 years of age.

Very truly yours,

A

Attorney General of Texas
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APPROVED:

')&,Q/

’ Assistant

C. ROBERT HEATH, Chairman
Opinion Committee

jwb
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