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Executive Director

Texas Armisement Machine Commission Re: Whether a person may bring
P. O. Box 13226 coin-operated machines into
Austin, Texas 78711 Texas for his own use and later

sell them without obtaining an
import license.

Dear Mr, Williams:

You have requested cur opinion regarding whether a person may bring
coin-operated machines into Texas for his own use and later sell them
without cbtaining an import license. Your question is limited to the
necessity of obtaining an import license and does not involve any
requirement that an individual obtain other types of pexrmits and licenses
for these machines.

Section 8(1) of article 13.17, Taxation - General, provides that

[n}o person shall engage in business to
mamufacture, own, buy, sell, or rent, lease,
trade, lend, or furnish to another, or
repair, maintain, service, transport within
the state, store, or import, a music coin-
operated machine or a skill or pleasure
coin-operated machine without a license

or registration certificate issued under
this Article.

An importer's license authorizes the licensee to

engage in business to import, transport,
own, buy, repair, sell, and deliver,

music and skill or pleasure coin-operated
machines, for sale and delivery within this
State. Tax. - Gen. art. 13.17, § 15(3).
{emphasis supplied)
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The statute makes clear that a person must cobtain an importer's
license if, in bringing coin-operated machines into the state for his
own use and later reselling them, he may be deemed thereby to be

aging in business to import, transport or sell such machines.
in business" has been defined as

implying a continuous occupation or principal
business, importing same continuity of practice
and more than occasional participation, or a
single act. . . .York v. Dotson, 271 S.W. 28
347, 349 (Tex. Civ. App. — Fort Worth 1954,
writ ref'd n.r.e.).

In our opinion, the sole act of importation of coin~operated machines
for one's personal use, coupled with a subsequent resale, would not
necessarily bring the person within the licensing requirements of
section 8(1).

Obviously, each case must be judged on its particular facts and the
requlating board should be vigilant to insure that no business which is
in fact an importer is permitted to utilize the exception as a subterfuge

by which to avoid the licensing requirement. Sce Attorney General
Opinion H-712 (1975).

Likewise, we believe that the Commission should examine the circum-
stances of every particular importation and subsequent resale in order
to satisfy itself that no person who is actually engaged in the business
of importing is escaping statutory regulation.

SUMMARY

Although the importation of coin-operated machines
for one's personal use, together with a subsequent
rasale, does not necessarily bring the person
within the licensing requirements of section 8(1)

of article 13.17, Taxation - General, each case must
be judged on its particular facts.

ery truly yours,

ot

Attorney General of Texas
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APPROVED:

DAVID , Flzrst Assistapt

C. ROBERT ”
Opinion Committee

Swb
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