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i 'I 
Dear Mr. Picou: '. : 

you have requested our 'opinionconcerning recent amend- 
ments to article 45128, V.T.C.S., ,which changed in part the 
fee system for the examination and licensing'bf physical 
therapists and physical therapist assistants. Whereas 
sections 8 and 9 formerly provided for a $5.00 examination 
fee and :$25rOO,and $15.00 liCense,'fees respectiveiyj these 

. sections Snow provide.:for no licen:s'e fee, a $25.00 applica- 
tion'fee, and $50.‘OO(and ,$45.00 examination. fees, respectively. 
Ydu have asked us whether thehigher fees should have been 
collected beginning May'27,,,1975, and if so,'whether.'any 
underpayments should~be collected from those who have, taken 
examinations.since that date. 

/., ', 
Senate Bill 634~; the amending act; was signed on .May 27, 

1975, land since it' contained an emergency clause i't became 
effective on that date. A&s 1975;, 64th Leg.,,': ch. 307, 
p. 795; 53 Tex.Jur.Zd, Statutes 5 26, and authorities cited 
therein. Thereafter, the Board of.Physical Therapy Examiners 
had no authority to issue a license except upon compliance 
with the fee requirements, of article'4,512e as amended. 
Examinations'conducted and licenses issued after May 27, 
1975 were,conducted and issued sunder the authority and thus 
under the fee schedule of article 4512e a's amended. Accordingly, 
a person who has applied for a license or taken an examination 
subsequent to May 27, 19.75 was: on notice of the amended fee 
requirements. Popham v. *Patterson; 51 S.W.Zd'680 (Tex.Sup. 
1932). It is therefore our opinion that such persons were 
thereafter liable for the new statutory fees and must remit 
any unpaid portions of such fees to the Board. 
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You have also aeked whether applicant8 mu& pay a 
temporary licenee fee in addition to the application and 
examination fees. Article 4512e, section 11(a) provider for 
a $20.00 fee for temporary liceneing of phyeical tberapieta 
and aesietante who are temporarily vithin the State. Thie 
subeection doee not apply to applioante for licensee under 
sections 8 and 9, those applicants being governed ,by section 
11(b) which provides: 

,The board shall issue a temporary 
license to a person who has applied 
for a license and meets t& qualifi- 
cations under the provision6 of 
Sections 8 or 9 of thie Act. Thie 
license expire6 upon completion of 
the next administered examination 
whether or not the applicant paeeee 
the examination. 

Thus section 11(b) requires the Board to ieeue a temporary 
license to applicants who meet the qualifications contained 
in sections S(a) and 9(a). As opposed to section 11(a), 
section 11(b) makes no mention of any fees in addition to 
those provided in sections 8 and 9. We have held that fees 
may not be collected by administrative agenciee unless 
authorized by statute. Attorney General Opinion H-669 
(1975). It is our opinion that this principle, in conjunc- 
tion with what we believe to be the clear legislative intent 
of section 11(b), precludes the Board from collecting a 
temporary license fee under section 11(b). 

SUMMARY 

The amendment of article 
4512e, V.T.C.S., relating to licensee 
for physical therapiete and aeeietante 
war effective May 27, 1975. All 
persons applying for a license or 
taking an examination after that 
date must pay the feee provided 
therein. 
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A temporary license fee may 
not be collected when such a license 
is issued under article 4512e, 
section 11(b). 

,Tery truly yours, 

($!%L~L~ 
Attorney General of Texas 

Opinion Committee 

jwb 
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