
MsrchlO, 1976 

The Honorable Joe Resweber 
Harris County Attorney 
Harris County Courthouse 
Rouston, Texas 77092 

Opinion No. H-793 

Re: Mental hospital 
emergency admissions 
related questions. 

and 

Dear Mr. Resweber: 

You have asked several questions concerning the respon- 
sibility of the sheriff with respect to the apprehension, 
transportation, and detention of persons thought to be 
mentally ill. The first of them is: 

1. Must the Sheriff of Harris County 
comply with Subsection B of Article 
5547-28, V.A.C.S. and make application 
for admission of a patient brought to the 
hospital by the sheriff pursuant to a 
warrant issued by a magistrate, when in 
fact the sheriff has no personal knowledge 
of the mental state of the patient or the 
circumstances surrounding the warrant being 
issued for the patient's apprehension and 
transportation to the mental hospital? 

Articles 5547-27 and 5547-28 of the Texas Mental Health 
code, as amended in 1975, read in part: 

Art. 5547-27. Authority of health or 
peace officer 

Any health or peace officer, who has -- 
reason to believe and does believe upon 
therapTiisWn~ Ee~erson, 
in writing, or upon the basis of the conduct 
of a person ijF the circumstances under which 
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he is found that the person is mentally ill 
and because of his mental illness is likely 
to cause injury to himself or others if not 

him to the nearest hospital or other 
facility deemed suitable by the county 
health officer. . . .Such person admitted 
upon such warrant may be detained in 
custody for a period not to exceed twenty- 
four (24) hOUr8, unless a further written 
order is obtained from the County Court 
or Probate Court of such county, ordering 
further detention. 

. . . 

Art. 5547-20. Emergency a&nission 

The head of a mental hospital, a general 
hospital, or other facility deemed suitable 
by the county health officer shall not admit 
nor detain any person for eme 
xn and treatment unless: 

(a) A warrant h-n obtained from a 
magistraFe orderin~~prehension and 
takins into custodv of such verson to be 

(b) A written a lication is made by a 
health OF peace of F=-lmi--- leer w o as scperson 
in his custody stating the circumstances 
under which the person was taken into custody 
and the officer's belief and the reasons 
therefor that the person is mentally ill and 
that because of his mental illness is likely 
to cause injury to himself or others if not 
immediately restrained: and - 
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(c) A written and certified opinion is 
made by zhmalofhcer on duty at t= 
hoepital or other facility, that after a pre- 
liminary examination, the-person has symptoms 
of mental illness and is likely to cause 
injury to himself or others if not immediately 
restrained. (Emphasis added). 

The distinction between an emer enc 
to article 5547-20, V.T.C.S., a-zii%&0~~~~";~~u:~:":~"' an 
an order of protective custody issued under article 5547-66, 
V.T.C.S., can easily be misapprehended. The latter statutory 
provision reads: 

If in the county court in which an Applica- 
tion for Temporary Hospitalization or a 
Petition for Indefinite Commitment is 
pending, a Certificate of Medical Examin- 
ation for Mental Illness is filed showing 
that the proposed patient has been examined 
within five (5) days of the filing of the 
Certificate and stating the opinion of the 
examining physician that the proposed 
patient is mentally ill and because of his 
mental illness is likely to cause injury to 
himself or others if not immediatelv restrained, 
the iudae mav order any health or peace officer- 

I patient into --,p-P to take-the -ro osed 

iE%% 
-_-- -..-..----:ely transport 

E;;t;;t;ve 

ted mental hospital or other suitable 
place and detain him pending order of the 
Court. (Emphasis added). 

A person taken into protective custody under the authority 
of article 5547-66, V.T.C.S., and admitted to the designated 
hospital in response to the order has not been admitted to 
the hospital "for'emergency ObBerVaiiOn and treatment" as 
that phrase is used by the Texas Mental Health Code. Such 
an admission is authorized.wholly apart from articles 5547- 
27 and 5547-20, and the person is detained merely to await 
the action of the court on the application or petition 
pending before it. 
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. _; 

However, a person originally taken into protective 
custody by an officer for transportation to a designated 
hospital pursuant to a court order might, by his conduct, 
convince the officer that immediate, emergency observation 
and treatment is necessary at the nearest hospital, even 
though it is not the one designated by the order. If so, 
the officer may take the person there, and the protective 
custody order will serve as a substitute for the magia- 
irate's warrant, which otherwise would be necessary for 
emergency commitment. But it does not obviate the need to 
satisfy other prerequisites to emergency admission. 

An officer, such as the sheriff, is not authorized to 
apply for the emergency admission of a person to a mental 
hospital under article 5547-20, V.T.C.S., unless the officer 
believes that the person is mentally ill and that because of 
his mental illness he is likely to cause injury to himself 
or others if not immediately restrained. If the officer who 
has custody of the person is unable or unwilling (1) to make 
a written application for the emergency admission of the 
person on the statutory basis; (2) to state his reasons 
for that belief, whether based on personal observation or 
on the representations of a credible person: and (31 to 
explain how the person came to be in his custody; then the 
law does not authorize an emergency admission. 

Your next two questions are: 

2. When the Sheriff of Harris County 
presents a patient for admission pursuant 
to a warrant issued under article 5547-27, 
V.A.C.S., and refuses to make application 
for admission of the patient pursuant to 
Paragraph B of Article 5547-28 because 
the sheriff has no personal knowledge of 
the patient's mental state, what should 
the head of a psychiatric hospital do? 
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3. What minimum requirements must 
Lpplication for admission outlined . _ 

the 
in 

Paragrapn B of Article 5547-28, V.A.C.S., 
meet before the head of a mental hospital 
may admit a patient? 

The sheriff is never authorized to take a person into 
custody pursuant to article 5547-27, V.T.C.S., unless he 
"has reason to believe and does believe" that the person is 
mentally ill and dangerous to himself or others, and unless 
he has also secured a warrant from a magistrate on that 
basis. The opinion formed by the sheriff need not be based 
upon "personal knowledge" of the person's mental state. It 
can be based upon the representation of a credible person. 
If the sheriff, after taking a person into CUBiOdy under the 
authority of article 5547-27, V.T.C.S., refuses to make 
application for an emergency admission, then the head of the 
hospital Cannot admit the person on an emergency basis 
unless, of course, the head of the hospital or another 
BubBeqUenily acts as the officer empowered by article 5547- 
27 to secure a warrant and take the person into Custody. 

But the shariff need make no representations "upon 
personal knowledge" of the person's mental state. If he 
satisfies the requirements of article 5547-20(b), which are 
plainly stated and have been diBcussed above, the head of 
the hospital may not refuse emergency admission solely 
because the sheriff refuses to make the application on the 
basis of "personal knowledge." It is enough if the sheriff, 
in writing, states that he believes the person in his custody 
to be mentally ill and dangerous , and explains the reasons 
he holds that belief and the circumstances under which hz 
took the person into his custody. 

your fourth‘and fifth questions are: 

4. Must the Sheriff of Harris County 
execute a Writ directing him to trans- 
port a patient pursuant to Section 61 of 
Article 5547, V.A.C.S.? 
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5. How Should the Sheriff determine 
"if other means are available," as that 
term is used in Paragraph C of Section 
64 of Article 5547, V.A.C.'S.? 

Articles 5547-61 and 5547-64 read: 

Art. 5547-61. Person authorized to 
transport patient 

(a) The court may authorize a rela- 
tive or other responsible person having 
a proper interest in the welfare of the 
patient to transport him to the designated 
mental hospital. 

(b) If the head of the designated 
hospital advises the court that hospital 
personnel are available for the purpose, 
the court may authorize the head of the 
hospital to transport the patient to the 
designated mental hospital. 

(12) Otherwise, the court may authorize 
the sheriff to transport the patient to the 
designated mental hospital. 

Art. 5547-64. Transportation of patients 

(a) Friends and relatives of the patient 
at their own expense may accompany him to 
the mental hospital. 

(b) Every female patient Bha:l beg .%ccn~- 
panied by a female attendant unless accompar,ied 
by her father, husband or adult brother or ~(on 
during conveyance to the mental hcq>i?al. 

(c) The patient shall not be trans;l,olt.:z 
in a marked police or sheriff's car or ac:com.. 
panied by officers in uniform if othec means 
are available. 
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These two statutes are found in the part of the Texas 
Mental Health Code having to do with court orders of commit- 
ment and they contemplate that a court order will desi.gnate 
the persons responsible for transporting the patient; If 
the court designates the sheriff as that person, or a: one 
of such persons, it is the duty of the sheriff to discharge 
the obligation lawfully imposed upon him by the court. 
V.T.C.S. art. 6073; 52 Tex.Jur.Zd, Sheriffs, Constables, 
and Marshalls, 5 0. 

Whether the sheriff has available the means other than 
marked cars or uniformed officers to transport patients is a 
question of fact that must be reasonably determined by the 
sheriff in the first instance, taking into consideration all 
the facts and circumstances existing at the time the question 
arises. "Available means" must be understood as adequate 
available means. Undoubtedly, on occasion the emergency may 
be so acute, or some mental patients may be so violent, 
that they may be safely transported only in police vans: 
but, generally, if the sheriff can safely and economically 
arrange adequate unmarked transportation and nonuniformed 
accompaniment for the patient, it is his duty to do so. 

Your last question is: 

6. Is the Sheriff of Harris County 
authorized or required to apprehend and 
return a patient to a mental hospital 
who has escaped or whose furlough has 
been cancelled under the provisions 
outlined in Section 1721 of Article 
5547, V.A.C.S.? 

Article 5547-72, V.T.C.S., reads: 

Art. 5547-72. Patients absent without 
authority 

(a) The head of a mental hospital 
shall initiate action to regain custody 
of any patient who is absent without 
authority. 

p. 3350 



The Honorable Joe Resweber - page 0 (H-793) 

(b) It is the duty of any health or 
peace officer to take into protective 
custody and detain any such patient and 
to report the same to the head of the 
mental hospital or to the county judge 
and upon the order of either to transport 
the patient back to the mental hospital. 

The provisions of this statute are plain, but do not 
apply to voluntary patients. Accordingly, the sheriff ha;: 
a duty to apprehend and return escaped patients and those 
who are away without leave. But see Attorney General 
Opinion M-432 (1969). 

-- 

SUMMARY 

An emergency admission of a patient under 
article 5547-20, V.T.C.S., may not be made 
unless the officer having custody of the 
proposed patient makes the required written 
application. The officer need only state his 
belief that the person is mentally ill and 
dangerous, the reasons for his belief, and 
the circumstances under which the person 
came into his Custody. 

Sheriffs must transport mental patislrt::; 
when ordered to do so by a competent 
COUri and must use all reasonable efforts 
to do so with unmarked cars and nonuriforroed 
people. The sheriff must also apprehend 
and return escaped patients and those 
who are away without leave, except fo: 
voluntary patients. 

Very truly yours, 

Attorney General or' ?rxas 
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Opinion Committ6e 

jwb 
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