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Dear Mr. Whatley: 

You have requested our opinion regarding recent amend- 
ments to the Private Investigators and Private Security 
Agencies Act, article 4413(29bb), V.T.C.S. Specifically, 
you ask: 

1. Does the [Texas] Board [of Private 
Investigators and Private Security 
~Agenciesl have authority to establish 
training programs in state and local 
law enforcement agencies for persons 
in the employ of profit making busi- 
nesses, i.e. private security personnel? 

2. Do local and state law enforcement 
agencies have authority to accept and 
charge a fee for training persons in the 
employ of profit making ,businesses, i.e. 
private security personnel? 

Section 20(a) of the Act now provides: 

The board shall establish training 
programs to be conducted by agencies and 
institutions approved by the board. The 
board may approve training programs con- 
ducted by licensees if the licensees offer 
the courses listed in Subsection (b) of 
this section, and if the instructors of 
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the training program are qualified instructors 
approved by the board. The board shall 
approve a training program conducted by the 
security department of a private business to 
train its own personnel, without regard to 
its curriculum, if it is adequate for the 
business' security purposes. 

Section 20(f) provides in pertinent part: 

The board may not issue a security 
officer commission to an applicant 
employed by the security department 
of a private business unless the 
applicant submits evidence satisfac- 
tory to the board that: 

(1) he has completed an approved 
training course conducted by the 
security department of the business; 

. . . . 

The Act establishes two distinct classes of private 
security personnel: (1) individuals employed by security 
services contractors and (2) those employed in the security 
departments of private businesses. The former engage in the 
business of providing security services for other persons: 
the latter do not offer or provide security services to any 
other person. Sets. 2(9), 2(10), 2(13). Section 20(a) 
clearly permits the Board to establish training programs for 
individuals employed by a security services contractor. 
Such programs need only be conducted "by agencies and insti- 
tutions approved by the board." There would seem to. be 
nothing to prevent state and local law enforcement agencies 
from qualifying for such Board approval, if the operation of 
such programs is otherwise consistent with their statutory 
authority. But section 20(f), by requiring that a commis- 
sion may not be issued to an employee of the security depart- 
ment of a private business unless the employee has completed 
"an approved training course conducted by the security 
department of the business" requires the conclusion, in our 
opinion, that the Board may not permit law enforcement 
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agencies to conduct programs for the purpose of training 
employees of the security department of a private business. 

You also ask whether state and local law enforcement 
agencies may charge a fee for training persons employed by a 
security services contractor. The Act provides no specific 
authority for the imposition of such fees. As to state 
agencies, we believe the answer is clear. It is well estab- 
lished that, unless a fee is provided by law for an official 
service required to be performed and the amount fixed by 
law, none can lawfully be charsed. Attornev General Oninions 
H-669 (1975), H-443 (i974). See Nueces County v. Currington, 
162 S.W.Zd 687, 668 (Tex.Sup.T42);Calla v.Cit of 
Rockdale, 246 S.W. 654, 655 (Tex.Sup.11922). Wit -.TiSeSrd to 
sheriffs, a similar result obtains. In the absence of some 
enactment providing for remuneration for a particular service, 
no fee mav be demanded therefor. 52 Tex.Jur.Zd: Sheriffs. 
Constables, and Marshals 939. 
Tex. 209 (1883). 

See Templeton v..Ryburn, 59 

A home rule city, on the other hand, may exercise any 
power not denied it by the Constitution or by statute, so 
lona as the Dower is incornorated in the citv charter. V.T.C.S. 
art: 1176; Janus Films, & v. 
s.w.2a 597 (Tex Civ. App. 
at 358 s.w.2a 589). You have not requested our opinion as to 
any particular city, and we therefore conclude that whether 
a city law enforcement agency may charge a fee for training 
persons employed by a security services contractor depends 
upon the terms of the city's charter. 

SUMMARY 

The Texas Board of Private Investigators 
and Private Security Agencies may estab- 
lish training programs in state and local 
enforcement agencies for individuals 
employed by a security services contractor, 
but not for the employees of the security 
department of a private business. In 
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general, law enforcement agencies may not 
charge a fee for training private security 
personnel, but a city law enforcement agency 
may do so if permitted by the terms of the 
city's charter. 

Very truly yours, 

A- JO&L.‘ Ii&- 

I/ ~~ ~~ ~-~ Attorney General of Texas 

APPROVED: 

jwb 
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