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Control Act "grandfather 
clause." 

Dear Mr. Chapman: 

The Structural Pest Control Act, article 13513-6, V.T.C.S., 
was amended in 1975 to require licenses for both structural 
pest control businesses and for certified applicators of 
pesticides. Prior to the 1975 changes only those persons 
engaged in the business of structural pest control were 
required to be licensed, and employees of licensed persons 
were exempted. See Acts 1971, 62nd Leg., ch. 726 at 2363, 
2365. The amendedAct now contains this "grandfather" 
language: 

Sec. 5. (a) Except as provided in 
Subsection (b), no person, except an 
individual under the direct supervision 
of a certified applicator, may engage in 
the business of structural pest control 
after the effective date of this Act unless 
he meets the standards set by the board and 
possesses a valid Structural Pest Control 
Business License issued by the board. 

(b) A person who has engaged in the 
business of structural pest control for a 
period of two years next preceding the 
effective date of this Act may apply to the 
board. . .and shall be issued a temporary 
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Structural Pest Control Business License 
and Certified Applicator's License which 
shall be valid for a period not to exceed 
two years. . .without further qualifications 
or examination. All applicants under this 
subsection shall furnish evidence substanti- 
ating their eligibility before temporary 
licenses may be granted. 

you ask whether the phrase "the effective date of this 
Act" as used in the amended version of the grandfather 
clause refers to the date the amendment became effective in 
1975 or the effective date of the original Act in 1971. 

The 1975 version of the "grandfather clause" authorizes 
the issuance of a combination "temporary Structural Pest 
Control Business License and Certified Applicator's License" 
to certain persons. The purpose of grandfather provisions 
in licensing acts is to exempt from statutory regulations 
those members who have acceptably followed their profession 
or trade for a required period of years. Such exemptions 
are granted upon the presumption that those already practicing 
their profession were lawfully and satisfactorily performing 
their services on the date the regulatory act became effec- 
tive. Bloom v. Texas State Board-of Examiners of Psychol- 
ogists,~STR.~O(Tex.Sup.1973~. See CoiiFtruction of 
"Grandfather Clause" of Statute or Ordinance Regulating or 
Licensing Business or Occupation, 4 ALR2d 667 (1949). 

The 1975 changes in the Structural Pest Control Act 
bring within the Act's ambit persons and activities which 
previously were not required to be licensed. Prior to the 
1975 changes, a person (including a corporation but excluding 
an employee of a licensed person) was "engaged in the busi- 
ness of structural pest control" if, among other things, he 
offered to perform, or performed, particular services for 
compensation, including inspecting or identifying infesta- 
tions, making inspection reports, recommendations, estimates 
or bids, or contracting to control or controlling infesta- 
tions with pesticides, fumigants or insecticides. Infesta- 
tions covered were those of insects, spiders, mites, ticks 
and related pests, wood-infesting organisms, rodents, weeds, 
nuisance birds and any other obnoxious or undesireable 
animals which may infest households, railroad cars, ships, 
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docks, trucks, airplanes, or other structures, or the contents -- 
thereof, or the immediate ajacent outside areas. Excluded -- from coverage was "a person or his regular wyee who 
performs'pest control work upon property which he owns, 
leases or rents." Acts 1971, 62nd Leg., ch. 726 at 2363, 
2365. 

Under the newly amended Act, however, a person addition- 
ally is deemed to be engaged in the business of structural 
pest control if he performs or offers to perform such services 
regarding infestations of "pests or diseases of trees, 
shrubs or other plantings in a park or adjacent to a residence, 
business establishment, industrial plant, institutional 
building or street." V.T.C.S. art. 13533-6, 92(a)(l)(B). 
Cf. Attorney General Opinion M-1115 (1972). Moreover, the 
exemption for landlords has been eliminated. The exemption 
now covers onlv 'a Person who performs pest control work 
upon property ;hich-he owns, leases, or-rents as his dwelling." 
V.T.C.S. art. 135b-6, S ll(2). 

-- 

The original Act provided for only one type of license. 
Under it, the Structural Pest Control Board licensed persons 
(including corporations) engaged in the business of structural 
pest control, and by express statutory language could require 
applicants for the license to pass an examination demonstrating 
competence in the field of structural pest control. Under the 
amended Act, the board issues two types of licenses: (1) the 
Structural Pest Control Business License and (2) the Certified 
Applicator's License. The first is issued on a "per business" 
basis to persons (including corporations) engaged in the business 
of structural oest control and entitles such persons and their 
employees to engage in that business "under the direct super- 
vision of a certified applicator." V.T.C.S.=t.-6, 5 
27ETV)Y- There is no statutory requirement that applicants 
for the new Business License demonstrate "competence in the 
field." The board, rather, is authorized by the statute to 
"develop standards and criteria" for its issuance. V.T.C.S. 
art. 13513-6, 6 4(b). 
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The second license which the board is empowered to 
issue under the amended Act, the Certified Applicator's 
License, is issued only to individuals determined by the 
board to be competent to use or supervise the use of certain 
pesticides. V.T.C.S. art. 13513-6, 5 2(b) (4). The board is 
given express statutory authority to require examinations of 
applicants for this license. V.T.C.S. art. 135b-6, 8 4(a). 

The amended Act makes other significant changes, but 
the changes discussed above are sufficient to show that a 
"grandfather clause" taking effect with the amendment would 
inure to the benefit of persons whom the Legislature might 
reasonably have intended to protect. Cf. Vaughan v. State 
Board of Embalmers and Funeral Directors, 82 S.E.2r-618 
Tva Tv54). - 

Furthermore, we find particularly compelling the fact 
that the Legislature not only re-enacted the grandfather 
clause, but amended it to reflect the new types of licenses 
which are issued. Had the Legislature not intended that the 
grandfather clause be re-enacted, it could have repealed it 
as surplusage or simply left it as it was. However, when 
the clause was amended to include the new types of licenses 
established by the 1975 amendments, there was a strong 
implication that the grandfather clause was intended to have 
new vitality. 

In answer to your first question, we think it was the 
intention of the Legislature to conditionally and temporarily 
exempt from the immediate license requirements of the amended 
Act those persons affected by it who, at the time the 1975 
amendment took effect and for the required preceding time, 
had been lawfully engaged in the activities regulated by the 
amended Act. 

you have also asked if the Structural Pest Control 
Board has the discretion to determine the time period of any 
temporary license issued pursuant to the grandfather clause, 
so long as the period does not exceed two years. 
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The 1975 amended grandfather clause states that the 
combination temporary license it authorizes "shall be valid 
for a period not to exceed two years. . . ." V.T.C.S. art. 
13533-6, S 5(b). The same words appeared in the original 
1971 grandfather clause. Under both the 1971 and 1975 
versions of the Structural Pest Control Act, re ular licenses 
must be renewed every year. V.T.C.S. art. 13 h 6(b). 
It was obviously expected by the Legislature that the dura- 
tion of temporary licenses might exceed one year. 

Any discretion exercised by a licensing agency in 
applying a grandfather clause must be consistent with the 
statute involved and the agency is not free to require an 
examination where the Legislature has excused it. Bloom v. 
Texas State Board,of Examiners of Psychologists, w. - 
A statute delegating discretion to an administrative agency 
ordinarily contains standards to guide its exercise. This 
statute contains no standards to guide the board in setting 
non-statutory durational limits for temporary licenses. 

We believe the Legislature has shown an intent that the 
temporary licensee be excused from the examination require- 
ment for the full two year period unless other statutory 
obligations imposed on the Board require the Board to issue 
such licenses for a shorter period. See Attorney General 
Opinion H-504 (1975). In our opinion, such a statutory 
obligation does exist because the Legislature has required 
that rules and regulations of the Board relating to economic 
poisons "comply with applicable standards of the federal 
government . . .governing the use of such substances." 
V.T.C.S. art. 135b-6, S 4(c). 

Federal regulations for certification of applicators of 
pesticides require determinations of competency to be made 
on the basis of written examinations. 7 U.S.C. 136b; 40 
C.F.R. 5 171.4. See generally Comment, Pesticides: The 
Problem and the Solution, 7 Texas Tech L.Rev. 79. These 
regulations become applicable to state plans for certifica- 
tion in October, 1976, four years after the enactment of 7 
u.S.C. 136. See Pub.L. 92-516 5 4(c)(4), 86 Stat. 973. 
Under presentlaw, no temporary Certified Applicator's 
License granted to a person pursuant to the grandfather 
clause can validly extend beyond then, in our opinion, and, 
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because a temporary business license may be issued under the 
1975 grandfather clause only in combination with a temporary 
Certified Applicator's License (". . .shall be issued a 
temporary Structural Pest Control Business License and 
Certified Applicator's License which shall . . ." VrC.S. 
art. 135b-6, S 51, neither can extend beyond October, 1976. 

In answer to your second question, we are of the opinion 
that the Structural Pest Control Board has no discretion in 
fixing the length of time for which a temporary license, 
issued pursuant to the 1975 grandfather clause, is valid. 
All such licenses will expire when federal standards become 
mandatory in October, 1976. 

SUMMARY 

The "grandfather clause" of the Structural 
Pest Control Act, as amended in 1975, con- 
ditionally and temporarily exempts from the 
immediate license requirements of the amended 
Act those persons affected by it who, at the 
time the 1975'amendment took effect and for 
the required preceding time, had been lawfully 
engaged in the activities regulated by the 
amended Act. Under present law, temporary 
licenses issued pursuant to the clause expire 
in October, 1976. 
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