
The Honorable Bob Bullock Opinion No. H-804 
Comptroller of Public Accounts 
State of Texas Re: Whether the Comptroller 
Austin, Texas 78774 may eliminate the require- 

ment that county clerks 
furnish him with a certi- 
fied copy of the inventory 
and appraisement and list 
of claims and a certified 
copy of the last will and 
testament or proof of heir- 
ship under article 14.14(B), 
Tax.-Gen. 

Dear Mr. Bullock: 

You have requested our opinion regarding whether the 
Comptroller is authorized to enforce a regulation altering 
the form and filing date of certain reports. Article 14.14(B), 
Taxation-General, V.T.C.S., requires the Clerk of a County 
or Probate Court, 

[wlithin twenty (20) days after an inventory 
and appraisement and a list of claims shal‘3. 
have been filed and approved by the County 
or Probate Court, in the estate of a dece- 
dent . . . to furnish the Comptroller a 
certified copy of the inventory and 
appraisement and list of claims and a 
certified copy of the last will and test- 
ament, or, in the absence of a will, proof 
of heirship. . . . 
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The Comptroller's Ruling, No. 30-0.26, modifies this statutory 
provision by requiring the Clerk, in lieu of compliance with 
article 14.14(B), to furnish 

a completed County Clerk Report, form 
2B30-6.01, for each estate within forty- 
five (45) days of receipt of the infor- 
mation requested on the form. 

You advise that this "County Clerk Report" requests certain 
information otherwise contained in the inventory and appraise- 
ment, the will, or the affidavit of heirship, but that much 
of the detailed information of those documents is eliminated. 

Article 1.033, Title 122A, Taxation-General, V.T.C.S., 
provides that 

[nlotwithstanding the provisions of any 
Article of this Title, the Comptroller 
may revise any report required by any 
Article of this Title so as to eliminate 
any specific information required by the 
provisions of any Article of this Title. 

In our opinion, the Comptroller's requirement that a "County 
Clerk Report" be filed in lieu of more detailed information 
is encompassed within the meaning of this statute. Thus, 
the Comptroller may require County or Probate Clerks to 
furnish that information by filing such a report rather than 
by filing certified copies of the documents specified in 
article 14,14(B). 

As to the Ruling's extension of the time within which 
the Clerk is directed to furnish the information, however, 
we do not believe that such a modification of the statute 
may fairly be said to "eliminate any specific information 
required by the provisions of any Article of this Title." 
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Since it does not therefore appear that such an extension is 
authorized by statute, it is our opinion that the Comptroller 
may not extend from 20 to 45 days the time within which the 
County or Probate Clerk is required to file the "County 
Clerk Report." 

SUMMARY 

The Comptroller may require County or 
Probate Clerks to file a "County 
Clerk Report" in lieu of filing 
certified copies of the documents 
specified in article 14.14(B), 
Taxation-General, V.T.C.S., but he 
may not extend from 20 to 45 days the 
time within which the Clerk is required 
to file the report. 

,Very truly yours, 

JOHN L. HILL 
Attorney General of Texas 

DAVIDM. EENDALk, First Assistant 

Opinion Committee 
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