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The Honorable E. L. Short Opinion-No. H- 821

Chairman .

Committee on Intergovernmental " Re: Location of offices
Affairs of justices of the peace.

House Office Building
P. O. Box 2910
Austin, Texas 78767

Dear Representative Short:

At the direction of the House. Intorgovernmental Aftaira
Committee you ask:

If a justice precinct has a pOpulation
of more than 75,000, is the commissioners
court prohihited by [article 2379, V.T.C.8.]
from transferring the justice court from
the county courthouse to another building,
such as the county jail or a separate

- county office building? -

Article 2379' VoT.C.S-, provid.l:

When the justice precinct where the
courthouse of any county is located
contains more than sevanty-five
thousand inhabitants, the commis-
sioners court of said county shall
provide and furnish a suitable place
in such courthouse for such justice to
hold court.

The statute provides that the county "shall” provide
and furnish qualifying justices of the peace with a place
to hold court in the courthouse. The word “shall® ordinarily
implies a mandatory requirement. Attorney General Opinion

H-326 (1974). The term "courthouse” has been defined as
follows:
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The courthouse means the building at
the county seat in which the courts are
held, the records kept, and the officers
of the county maintain their offices
and perform their functions. Harris v.
Elder, 49 S.W.24 973 (Tex. Civ. App. --

El Paso 1932, writ diam'd).

Accordingly, pursuant to the clear terms of article
2379, when a justice precinct in which the county courthouse
is located contains more than 75,000 inhabitants, the county
is required to provide and furnish a guitable place in the
courthouse for the justice of the peace to hold court.

Whether a particular place is suitable for the holding
of court and whether a particular building or group of
buildings is the courthouse involve questions of fact which
cannot be resolved in the opinion process. Attorney General
Opinions H-56 (1973), M-307 (1968), M-195 (1968), M-187
(1968), C=697 (1966), WW-277 (1957) and 0-2911 (1940).

SUMMARY

When a justice precinct in which the
county courthouse is located contains
more than 75,000 inhabitants, the
commissioners court is required to
provide the justice of the peace
with a suitable place to hold court
in the courthouse.

Very truly yours,

o

Attorney General of Texas
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