ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

AUSTIN, : TEXAs THYI11

JOMN A, HELL
ATTORNKY GENKRAL

‘May 27, 1976
The Honorable Ron Jackson Opinion No. H~ 829
Executive Director
Texas Youth.Council : Re: Employment status
P.-0O. Box: 9899 - - : of teachers employad by

Austin, Texas 78766 the Texas Youth Council.
Dear.ur.-Jacklon:

You have requested our Opinion on a number of questione
regarding the status of- teachers employed by the Texas Youth
Council. :You. first: ask whether a teacher employed by - the
Council is a state employee for purposes of receiving pay
for accrued vacation time. Section 20 of article 51434,
V.T.C.8., the-Act creating the Texas Youth~- Council, providee
in - pertinent part* '

ThenYouth COuncil ehall, from time

-to time, appoint a-superintendent for
each of said-schools and institutions,
.-and upon:the recommendation of the. -

superintendent shall appoint all other
officials, chaplains, teachers, and

amployees required -at said schools-and -

institutions: and shall prescribe their“
rdlﬂtie'p Ve e e

s The selariee,*compensation, and enolumente'”’
;ot the :superintendents and subordinate: :

.officials, ‘teachers, and employees 'shall be -
fixed a8 provided by the Legislature. : '
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The'current General Appropriations Act, Acts 1975, 64th
Leg., ch. 743, art. V, § 7a, at 2849, provides:

A state employee who resigns, is
dismissed, or separated from State
employment shall be entitled to be
paid for all vacation time duly
accrued.

. - In.Attorney General Opinion H~775 (1976), 'we held that
teachers smployed by the Texas Youth Council are state em-
ployees for purposes of -receiving pay for accumulated sick
leave. As we stated therein, there appears to be "no basis
for drawing a distinction between teaching and-noﬁ-teaching
personnel employed by the Texas Youth Council." This con-
clusion is as applicable to payment for vacation time as
_for, sick leave..-In our - opxnion, therefore, a teacher employed
by. the. Texas Youth Council is.-a state: employee: tor purposes
of. receiving pay for accrued vacation time.: - ¢ «

: You next askﬁwhether a teacher employed byfthe Texas
Youth Council accrues rights to vacations and: leaves by virtue
of article 5, section 7 of the General Appropriations Act.
The provisions therein as to vacation and sick leave are’
applicable to "employees ‘'of the State."” Thus, based on the
reasoning of Attorney-General Opinion H~775, we-believe that such
a teacher accrues rights to. vacations and. leaves by virtue of
article 5, section 7 of ‘the Act, -

Your third queation is whether teachers employed by the
Texas Youth-Ceuncil are-subject to the provisions of article
5, section 6 of the General Appropriations Act regarding
working hours and holidays. Section 6c of the Act prescribes
certain.holidays foxr tGtate amployees,” 'but “excepts employees

of "agencies .of higher education and special:schools under
the State Board:.of Education." - -General Appropriations Act,
Acts 1975, 64th leg.,:ch. .743; art, V, § 6c, at 2849. The
Education Code, which provides statutory authority for
agencies of higher education and special schools under the
State Board of Education, is specifically made inapplicable
"to the institutions and activities of the Texas Youth
Council." Education Code, § 1.04(b). It therefore seems
clear that holidays for teachers employed by the Council
must be the same as those provided for all other State
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employees subject to the provisions of article 5, section 6.
We note, however, that article 5, section 6 permits agencies
to require employees to work on a designated holiday if the
continuing nature of agency operations so requires and if
the employee receives compensating time off another day.

Section 6b of the Act requires that "agencies," which
clearly includes the Texas Youth Council, maintain the 8-
hour day and 40-hour week as provided in article 5165a,
V.T.C.S. By the terms of that statute, state employees who
are employed in the offices of state departments or institutions
or agencies and who are paid on a full-time salary basis are
required to work 40 hours per week. It is our opinion that
teachers employed by the Texas Youth Council are subject to
the provisions of article 5, section 6 of the General Appro-
priations Act regarding working hours and holidays.

You also ask whether a teacher who transfers into a
Texas Youth Council school from another school is entitled
to take with him his sick leave benefits which accrued prior
to transfer, as provided in section 13.904 of the Education
Code. As noted above, the Education Code is not applicable
"to the institutions and activities of the Texas Youth
Council." As a result, it is apparent that a teacher trans-
ferring into a Texas Youth Council school district from
another school district is not entitled to transfer sick
leave benefits in accordance with section 13.904 of the
Code.

SUMMARY

A teacher employed by the Texas Youth Council
is a state employee for purposes of receiving
pay for accrued vacation time. Such a teacher
accrues rights to vacations and leaves by
virtue of article -5, section 7 of the General
Appropriations Act, and is subject to the
provisions of article 5, section 6 of the

Act regarding working hours and holidays.
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A teacher transferring into a Council

school district from another school district

is not entitled to transfer sick leave benefits
in accordance with section 13.904 of the
Education Code.

ery truly yours,

LY

7

JOHN L. HILL
Attorney General of Texas

APPROVED:

Opinion Committee

jwb
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