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ees of the Texar Employment 
Commission. 

Dear Mr. Rothell: 

You have requested our opinion regarding the statutory 
limitation on certain political activities of employees of 
the Texas Employment Commission. Article 5221b:9(d) provides, 
in pertinent part: 

The Commission shall not employ or pay 
any person who is an officer or com- 
mittee member of any political party 
organisation. 

In light of this provision, you ask whether an employee of 
the Commission may serve as chairman or other officer of a 
political precinct or as a delegate to a county, state or 
national party convention. 

In our opinion, it is evident that,.a Commission employee 
may.not-serve as a precinct officer. Article 13.34(c) of the 
Texas Election Code makes clear that a precinct chairman is 
an "officer . . . of [a] political party organization." 

A convention delegate, however, occupjcs a somewhat 
different status from that of an “officer.” A "delegate" 
is defined in common usage as "a person sent and empowered 
to act for another . . . as a representative to a convention 
or conference (as of a political party)." Webster's 38 
International Dictionary (1961). Article 13.34(c) of the 
Election Code prescribes the qualifications for serving as a 
delegator 
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The only qualifications for serving as 
a delegate to a county or senatorial 
district convention, or to a state 
convention, are that the person be a 
qualified voter residing within the 
territory which he is selected to 
represent and shall be affiliated with 
the party as prescribed in section 
179a of this Code. 

See also art. 13.34(h). Furthermore, no part of the 
mc= Code even implies that a delegate necessarily occupies 
the status of "officer." As to persons nominated as delegates 
to a national convention, the Election Code provides that 
they 

are those persons nominated by the 
delegate selection committees of the 
presidential candidates who qualify 
to participate in the presidential 
primary in accordance with Subdivision 
3 of this section, and are pledged to 
the presidential candidate on whose 
behalf they are nominated. Art. 13.5&a, 
subdivision 2(b). 

It is therefore our opinion that a delegate to a county, state 
or national party convention is not, by virtue of his status 
as a delegate, an Hofficer or committee member of [al pclit- 
ical party organization." Accordingly, an employee of the 
Texas Employment Conxnission is not disqualified from serving 
as such a delegate. '~~. 

SUMMARY 

An employee of the Texas Employment 
Commission may not serve as chairman or 
other officer of a political precinct, 
but may serve as a delegate to a county, 
state or national party convention. 

Attorney General of Texas 
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Opinion Committee 
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