
The Honorable Joseph D. Hawkins Opinion NO. h-846 
Commissioner of Insurance 
State Board of Insurance Re: Authority of the 
1110 San Jacinto State Board of Insurance 
Austin, Texas 78786 to license public adjusters 

under article 21.07-4, 
Insurance Code. 

Dear Mr. Hawkins: 

You have requested our opinion regarding whether the 
State Board of Insurance may license a person who investigates 
losses on behalf of an insured. 

Article 21.07-4, Texas Insurance Code, defines an 
'adjuster' as 

any person who, as an independent con- 
tractor, or as an employee of an 
independent contractor, adjustment 
bureau, association, insurance company 
or corporation, local recording agent, 
managing general aqent, or self-insured, 
investigates or adjusts losses on behalf 
of either an insurer or a self-insured, 
or any person who supervises the handling 
of claims. Sec. l(a). 

Such definition excludes perrons who investigate losses on 
behalf of an insured, someti s referred to as "public 
adjusters." Prior to the er-, tment of article 21.07-4, 
such persons were included within tf+ definition of "insurance 
adjuster" contained in section (3) zf article 19.01, Title 
122A, Taxation-General, V.T.C.S. That provision, however, 
was specifically repea! d by section 21 of article 21.07-4 
of the Insurance Code. 
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Although he is not included within the definition of 
"adjuster" in section l(a) of article 21.07-4, neither is a 
public adjuster expressly excepted therefrom by section 
l(b), which provides: 

(b) 'Adjuster' shall not include: 
(1) an attorney at law who adjusts 

insurance losses from time to time and 
incidental to the practice of law, and 
who does not advertise or represent that 
he is an adjuster: 

(2) a salaried employee of an insurer 
who is not regularly engaged in the adjust- 
ment, investigation, or supervision of 
insurance claims: 

(3) persons employed only for the purpose 
of furnishing technical assistance to a 
licensed adjuster, including, but not 
limited to, photographers, estimators, 
private detectives, engineers, handwriting 
experts, and attorneys at law; 

(4) a licensed agent or general agent 
of an authorized insurer who processes 
undisputed and/or uncontested losses for 
such insurer under policies issued by said 
agent or general agent; 

(5) a person who performs clerical duties 
with no negotiations with the parties on 
disputed and/or contested claims; 

(6) any person who handles claims arising 
under life, accident and health insurance 
policies. 

Public adjusters are presently excluded from licensing by 
rule of the State Board of Ins.rance. 

Since a public adjuster i- not included within the 
definition of "adjuster" in section l(a), such a person is 
not required to comply with the mandatory licensing pro- 
visions of section 2(a), which are applicable only to every 
person who "hold[s] him% .f out to be an adjuster." The 
Board of Insurance is, honever, required to issue a license to 
any applicant who meets the licensing qualifications set forth 
in section 7: 
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Sec. 7. The commissioner shall license 
as an insurance adjuster only an individual 
who has otherwise complied with this Act, 
and who has furnished evidence satisfactory 
to the board that: 

(1) he is at least 18 years of age: 
(2) he is a bona fide resident of 

this state, or is a resident of a state 
or country which will permit residents of 
this state to act as insurance adjusters 
in such other state or country; 

(3) if he is a nonresident of the 
United States, he has complied with all 
federal laws pertaining to employment or 
the transaction of business in the United 
States; 

(4) he is a trustworthy person; 
(5) he has had experience or special 

education or training with reference to 
the handling of loss claims under insur- 
ance contracts of sufficient duration 
and extent to make him competent to 
fulfill the responsibilities of an 
insurance adjuster: and 

(6) he has successfully passed an 
examination as required by the commissioner 
in accordance with this Act or has been 
exempted according to the provisions of 
this Act. 

Article 21.07-4 does not contain a requirement that a person 
must investigate or adjust losses on behalf of an insurer 
or a self-insured in order to obtain a license. Thus, in 
our opinion, although a public adjuster is not required to 
comply with the licensing pr isions of article 21.07-4 of the 
Insurance Code, the State Bo&.;d of Insurance is required to 
issue a license to any person who complies with the statutory 
qualifications for obtaining an adjuster's license. 
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SUMMARY 

Although a public adjuster is not required 
to comply with the licensing provisions of 
article 21.07-4 of the Insurance Code, the 
State Board of Insurance is required to 
issue a license to any person who complies 
with the statutory qualifications for 
obtaining an adjuster's license. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

APPROVED: w 

Opinion Committee 
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