
July 20, 1976 

The Honorable Tim Curry 
District Attorney 

Opinion No. H- 849 

Tarrant County Courthouse 
Fort Worth, Texas 76102 

Re: When a taxing au- 
thority notifies the county 
tax assessor of the tax 
rate. 

Dear Mr. Curry: 

You have requested our opinion regarding the meaning of 
the term "succeeding taxable year" for purposes of article 
7044a, V.T.C.S. That statute provides: 

Section 1. From and after January 1, 
1966, all taxing authorities which use 
the services of the county tax assessor- 
collector, either to assess or collect 
taxes for such taxing authority, shall, 
on or before July 20 of each year, notify 
the county tax assessor-collector whose 
services are to be used by the taxing au- 
thority of the tax rate for the succeeding 
taxable year adopted by the taxing authority. 

Sec. 2. In the event any taxing authority 
using the services of the county tax assessor- 
collector for either assessing or collecting 
taxes of the taxing authority fails to notify 
the county tax assessor-collector of the tax 
rate adopted by the taxing authority, prior 
to July 20, as provided in Section 1 of this 
Act, the tax rate for the succeeding year 
shall be the tax rate for the preceding year, 
rather than the tax rate adopted by the 
taxing authority, and in no event shall a 
new tax rate be in force and effect unless 
notification of such tax rate is furnished 
the county tax assessor-collector prior to 
July 20 of each year. 
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shall be the tax rate for the preceding year, 
rather than the tax rate adopted by the 
taxing authority, and in no event shall a 
new tax rate be in force and effect unless 
notification of such tax rate is furnished 
the county tax assessor-collector prior to 
July 20 of each year. 

Sec. 3. In compiling the tax roll for a 
taxing authority using the services of the 
county tax assessor-collector, the county 
tax assessor-collector shall use the rate 
furnished him by the taxing authority prior 
to July 20 of each year, or, in the event 
the county tax assessor-collector has not 
been furnished a new tax rate, the county 
tax assessor-collector shall use the tax 
rate adopted for the preceding taxable year 
by the taxing authority. (Emphasis added). 

Your inquiry is whether article 7044a, since it refers to 
the .rate for the "succeeding year" or "succeeding taxable year," 
requires that each taxing authority adopt by July 20th of one 
year the tax rate applicable to those taxes that do not become 
collectible until October 1 of the next year. 

In properly addressing your inquiry, we cannot read article 
7044a in its own narrow context but rather it must be read 
in conjunction with the many other statutes applicable to 
the ad valorem tax on property and understood in the context 
of the annual taxing procedure as it generally applies to 
property assessed by counties. Property is listed for 
taxation by the county tax assessor-collector between Janury 
1st and April 30th of each year. V.T.C.S. arts. 7151, 7189. 
The list is then submitted to the commissioners court which 
supervises the assessment and equalization of property 
valuations and taxes. V.T.C.S. art. 7212. This generally 
occurs beginning in late May or early June. V.T.C.S. arts. 
7206, 7217, 7218. The actual notification of property 
owners of their tax and the collection of taxes is to begin 
on October 1, or as soon thereafter as the county tax 
assessor-collector obtains "the proper assessment rolls, 
books, or data upon which to proceed." V.T.C.S. art. 7255. 
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The taxes become delinquent if not paid prior to February 1 
of the next year, subject to certain exceptions for early 
partial payments, article 7336(b), V.T.C.S., and the pas- 
sibility of a discount for early payment. Tex. Const. art. 
8 § 20; V.T.C.S. art. 725513. This annual procedure 
affects many taxing authorities in addition to the county 
itself because many such authorities, including the state, 
rely on the tax rolls and assessments of the county and on 
the collection services of the county assessor-collectors. 

After carefully examining article 7044a, the bill by 
which it was enacted, and the other applicable statutes, it 
is our opinion that the Legislature intended that the tax 
rate required to be set on or before July 20 of each year is 
the one applicable to the taxes that become collectible on 
October 1 of the same calendar year. While the language 
standing alone is susceptible to other constructions, we 
have concluded that when we consider all applicable statutes 
the better view is that the term "succeeding taxable year" 
refers to the succeeding tax payment or collection period. 
The effect of article 7044a is to require each taxing 
authority covered by the statute to provide the county tax 
assessor-collector the "proper . . . data" necessary to 
allow that officer'"to proceed" to notify the taxpayers and 
to begin collection of taxes on October 1 as provided in 
article 7255, Following are several of the many reasons 
which have been considered during our review and which we 
believe indicate that this is the most appropriate meaning 
of the provision. 

Some indication of the Legislature's intent may be discerned 
from article 7044a itself. Section 2 of article 7044a provides 
that if the cqunty tax assessor-collector does not receive 
the tax rates for the "succeeding year," he must use the tax 
rate for the "preceding year." No mention is made at all in 
article 7044a of the tax rate of the "current taxable year" 
or "current year." The words "succeeding" and "preceding" 
are relative. A construction of article 7044a, although 
admittedly not the only one possible, is that the tax rate 
for the "preceding year" is the rate for those taxes collec- 
tible on October 1 preceding the setting of the new rates, 
and the rate for the "succeeding year" is the new rate for 
those taxes collectible beginning on the October 1 suc- 
ceding the date the rate is set. 
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Section 4 of the bill which enacted article 7044a, Acts 
1965, 59th Leg., Ch. 343, at 729, gives an indication of the 
Legislature's purpose when it provides: 

The fact, that there is no deadline 
for various taxing authorities (other than 
the State of Texas) to adopt a tax rate, 
causing undue delay for the county tax 
assessor-collector, creates an emergency 
and an imperative public necessity that 
. . . this Act shall take effect and be in 
force from and after its passage . . . . 
Section 4. 

Clearly, the "undue delay" caused for the county tax assessor- 
collector was in notifying the property owners of their tax 
and in beginning the collection of taxes on or about October 
1 as required by article 7255. Unless the applicable rate 
is received on or about July 20th, the tax assessor-collector 
could have difficulty meeting the October 1 deadline. On 
the other hand, we have been unable to conceive of any such 
"undue delay" likely to result from a failure to notify 
the ,tax assessor-collector of the rate for taxes that he 
cannot begin to collect until over 14 months later. 

In section 4, quoted above, of article 7044a, mention is 
made of the fact that "other than the State of Texas" no 
deadline existed in 1965 for the adoption of tax rates. 
Under V.T.C.S. articles 7042 and 7043, which were in effect 
when article 7044a was adopted, the rate for state purposes 
was to be calculated by July 20 of each year. But see Tex. 
Const. arts. 7 S 17, 8 § l-e, which now set the annual ad 
valorem tax rate for state taxes. The Comptroller is then 
directed by article 7044, V.T.C.S., to 

certify to the tax assessor of each 
county . . . the rate of taxes for 
State purposes and for public free 
school-purposes for the-current year 
. * . . (Emphasis added). 

The State is one of the "taxing authorities which uses the 
services of the county tax assessor-collector" under article 
7044a. Any reading of that statute to the effect thatrates 
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set on July 20th in one calendar year are applicable to taxes 
which become collectible on October 1 of the following calen- 
dar year results in a conflict between article 7044a and 
article 7044. Such a result is avoided if we construe "suc- 
ceeding taxable year" in article 7044a to refer to the tax 
payment or collection period following the adoption of the 
tax rate bv the taxino authoritv. As the court noted in 
Credit Exchange of Dailas, Inc.-v. Bell, 427 S.W.2d 674 (Tex. 
Civ. App. -- Dallas 1968, no writ), 

[iln construing statutes it is presumed 
that several acts or provisions relating 
to the same subject are intended to be 
consistent and to operate in harmony . . . 
Even when the literal language of one act 
conflicts with another they should be read 
together and harmonized if reasonably possi- 
ble, so as to give effect to each of them. 
Id. at 676. - 

See also Dallas Railway & Terminal Co. v. Strickland -- 
Transportation Co., 225 S.W.2d 901, 905 (Tex.Civ.App. -- 
Amarillo 1949, no writ). 

An additional indication of the Legislature's intent 
with regard to article 7044a may be found in V.T.C.S. article 
7045, which, prior to the enactment of article 7044a, pro- 
vided the time for setting the county tax rate. Article 
7045 permitted a commissioners court to calculate the county 
tax rate at any time between July 15 and October 1 of the 
taxable year, Attorney General Opinion C-701 (1966), and to 
"adjust the taxes . . . to the taxable values shown by the 
assessment rolls." Article 7045 has not been repealed, and 
it remains operative to the extent that it does not conflict 
with article 7044a, or some other statute. Thus, we believe 
that a commissioners court may, pursuant to article 7045, 
continue to adjust county taxes "to the taxable values shown 
by the assessment rolls." If, however, the rate for taxes 
becoming collectible on October 1, 1977, must be set by July 
20, 1976, the commissioners court could not adjust county 
taxes on the basis of assessment rolls, since assessment 
rolls for the 1977 taxable year would not become available 
until the following spring. See V.T.C.S. arts. 7189, 7206, - 
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7218. In order, therefore, to harmonize article 7044a with 
the statutory provisions regarding dates of assessment, it 
is necessary to construe "succeeding taxable year" as it 
appears in article 7044a to refer to the tax payment or 
collection period following adoption of the tax rate. As we 
have previously noted, such harmonization of statutes has 
long been judicially sanctioned. 

Finally, in the course of our review of this question, 
we have been advised that, since article 7044a was enacted 
in 1965, taxing authorities, county tax assessor-collectors, 
and the State Comptroller have construed article 7044a in 
the manner discussed above. Tax rates adopted on or before 
July 20 of one calendar year have been utilized for those 
taxes collected beginning October 1 of that same calendar 
year. We know of no taxing authority or tax assessor-collec- 
tor that has not applied article 7044a in this manner. It 
is well established that the construction placed upon a 
statute by the authority charged with its administration 
is entitled to some weight, particularly when a number of 
years have passed since the statute's enactment without legis- 
lative intervention. Calvert v. Houston Lighting & Power Co., 
369 S.W.2d 502, 509-10 (Tex.Civ.App.--Austinl963, writ ref'd 
n.r.'e.). Administrative construction is especially relevant 
where the statute involved is a revenue measure. Flowers v. 
Texas Mexican Railway Co., 174 S.W.2d 70, 73 (Tex.Civ.App.-- 
Austin 1943, no writ). We believe the construction given by 
taxing authorities and county tax assessor-collectors to the 
provisions of article 7044a should be respected. 

It is our opinion then, that, on the basis of the 
uniform administrative construction placed upon article 
7044a for more than ten years, together with the established 
principle of statutory construction that statutes should be 
read together and harmonized if reasonably possible, the 
term *succeeding taxable year," for purposes of article 
7044a, refers to the tax payment or collection period 
immediately following the adoption of the tax rate by the 
taxing authority and that, as a result, rates for those 
taxes that become collectible on October 1, 1976 and de- 
linquent in 1917, need only be set by July 20, 1976. 
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The tax rate established on July 20, 
1976, will be effective for taxes that 
become collectible beginning on 
October 1, 1976 and delinquent in 1977. 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 

Opinion Comittee 
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