
The Honorable E. L. Short 
Chairman 

Opinion No. H- 852 

Committee on Intergovernmental Re: Length of time required 
Affairs before an incorporated city 

House of Representatives may destroy the original 
Austin, Texas 78701 paper public record after 

it has been microfilmed. 

Dear Mr. Short: 

you ask when original paper public documents may be 
destroyed by a city after being microfilmed. In addition, 
you ask when the microfilm records may be destroyed. 

From 1947 to 1971, the authority of.political subdivisions, 
including cities, to duplicate and dispose of original records 
generally was regulated by article 657413, V.T.C.S., which 
specifically provided that: 

Whenever photographic duplicates of public 
records are so made . . . the original 
records may be . . . destroyed or otherwise 
disposed of, provided, however, that no 
original record shall be destroyed or other- 
wise disposed of unless or until the time 
for filing legal proceedings based on such 
record shall have elapsed, and, in no event, 
shall any original public record be 
destroyed or otherwise disposed of until 
said public record is at least fiver 
TEFS old . . . . 
!J&4Y-- 
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In 1971, article 1941(a), V.T.C.S., was enacted for counties, 
repealing article 6574b insofar as in conflict, and providing 
that counties could dispose of original records only after 
the microfilm copy had been used for five years. 

In 1975, article 6574~~ V.T.C.S., was enacted for in- 
corporated cities. It repealed article 6574b insofar as the 
two conflicted and provided, in section 3, that cities could 
enact ordinances for disposal of their records: 

Original public records which are micro- 
filmed in compliance with an ordinance 
authorized by this Act may be destroyed 
after five 
wm are no -F=' 

Original public records 
microfilmed in compliance 

with an ordinance authorized by this Act 
or are determined worthless by the govern- 
ing body of an incorporated city may be 
destroyed as directed by the governing 
body. Notice of proposed destruction or 
disposition of original public records 
shall first be given to the State Librarian 
or State Archivist, and if such records 
are, in his opinion, needed for the State 
Library, the records shall be transferred 
thereto. (Emphasis added). 

Since your question is directed only to those paper documents 
that are microfilmed, we do not address the question of a 
governing body's authority to destroy records that are not 
microfilmed. In our opinion, it is clear that public records 
which are microfilmed may be destroyed only "after five years." 

However, you further question whether "after five years" 
in article 6574~ means five years after the document came 
into existence (i.e., "five years old" as previously provided 
in article 65746) five years after the document is micro- 
filmed (i.e., as provided for counties in article 1941(a)). 
Article-c is ambiguous in this regard, and it is appro- 
priate in determining legislative intent to refer to other 
statutes. includinc revealed ones. relatina to the same 
subject matter. 
51. In our opinion, 
& materia with article 6574~ is its predecessor for - 

p. 3596 



: - 

The Honorable E. L. Short - page 3 (H-852) 

incorporated citie6, article 6574b, which has been repealed 
only insofar as they conflict. See Attorney General Opinion 
H-523 (1975) . Therefore, an ord=nce passed under article 
6574~ may provide that, after microfilming, original paper 
documents are to be destroyed'once they are at least five 
years old. The ordinance similarly may provide for the 
destruction of documents already five years old at the time 
of microfilming. In neither instance, however, may such 
destruction occur until after the State Librarian or State 
Archivist has had an opportunity to order the records trans- 
ferred to the State Library as provided in article 6574~. 

your last question concerns when the microfilm record 
may be destroyed. In section 2 of article 6574c, such micro- 
film records are defined as "original public records." It is 
possible therefore to construe section3 of the article to 
allow destruction of microfilm copies once they are five years 
old. In our opinion, such a result would be contrary to the 
apparent legislative intent evidenced elsewhere in the article, 
such as in section 1 of article 6574c, which requires that the 
microfilm process result in "permanent" copies,. In addition, 
such a result would be contrary to past legislative policy 
in favor of maintaining public records, and to: the ,historical 
purpose of microfilm copies as permitting a permanent reten- 
tion of public documents with a minimum use of space. See 
s V.T.C.S. arts. 1941a, 1899, 6574b; Attorney General 
Opinions WW-1456 (19621, WW-793 (1960) and V-1079 (1950). 
We believe the section 2 description of microfilm records as 
original public records was intended only for purposes of 
the use of such records in court as provided in section 2 of 
article 6574~ and not for purposes of destruction as provided 
in section 3. 

SUMMARY 

A city ordinance passed pursuant to article 
6574c, V.T.C.S., may provide that, after 
microfilming, original public records may 
be destroyed when they are at least five 
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years old. Article 6574~ does not provide 
for the destruction of the microfilm 
records after five years. 

APPROVED: 

ery truly yours, 

Opinion Committee 

jwb 
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