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ENE GENERAL 

OF TEXAS 

The Honorable Charles L. Morris, Opinion No. B-853 
Executive Director 
Veterans Affairs Commission He: Disabled veterans 
P. 0. Box 12277, Capitol Station employment preference. 
Austin, Texas 78711 

Dear Mr. Morris: 

you ask for an opinion concerning the service credit 
granted to persons who, in applying for state employment 
requiring a competitive examination, establish the existence 
of a service-connected disability. Specifically, you ask 
whether eligibility for the credit is limited to persons 
having a disability of ten per cent or more as established 
by records of the Veterans Administration. 

Article 4413(31), V.T.C.S., specifies the honorably 
discharged military personnel who qualify for a preference 
in state employment over other applicants for the same 
position having no greater qualification. Section 3 of 
article 4413(31) provides, in part: 

In all public departments, commissions, 
boards and other governmental agencies 
and public works of this State which now 
require or may hereafter require a com- 
petitive examination under a Merit System 
or Civil Service Plan of either or both 
selecting and promoting employees, such 
person who is otherwise eligible and 
qualified for and entitled to preference 
under this Act, who shall have been so 
examined and shall have attained at least 
the minimum required score for such test or 
tests, shall have a service credit amounting 
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to ten (10) points added to the earned rating, 
j 

person or-persons whose duty it is to 
fill the position or employment applied 
for. . . . (Emphasis added). 

It should be noted that the provision above does not specify 
a minimum percentage of disability required before the veteran 
qualifies for the additional five-point preference. 

Federal law prescribes a minimum of ten per cent (10%) 
disability for purposes of compensation, 38 U.S.C. 88 314, 334, 
355, but sets no such minimum amount for preference for 
United States Civil Service positions. "Disabled veteran" is 
defined in 5 U.S.C. S 2108 as an individual who has served 
on active duty, been honorably discharged, and "has estab- 
lished the present existence of a service-connected dis- 
ability or is receiving compensation, disability retirement 
benefitsTor pension . . . ." (Emphasis added). Under 5 
U.S.C. s 3309, a disabled veteran (regardless of percentage 
of disability) is granted ten additional points above his 
earned rating on a competitive exam, as opposed to five 
points for a veteran who has no disability. Under 5 U.S.C. 
s 3313, for certain competitve positions, the names of 
veterans having a compensable disability (i.e. a disability 
of ten per cent or more) are placed on appropriate registers 
ahead of all other applicants -- including any veterans 
having a disability rated at less than ten per cent. The 
latter provision, however, is apparently the only statute 
which distinguishes degrees of disability for purposes of 
preference eligibility; the significance is that a disabled 
veteran whose disability is rated less than ten per cent is, 
nonetheless, considered disabled, when so certified by the 
Veterans Administration. See - Handbook for Veterans 
Benefit Counselors H-27-73'=r; at page V-2-l. 
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The Texas statute, article 4413(31), section 3, requires 
only that "official records" establish the existence of a 
service-connected disability in order for the veteran to 
be entitled to the additional five point credit on the Merit 
System or Civil Service Plan earned rating. The language 
does not require that the disability reach the ten per cent 
level required for compensation from the federal government. 
Since the federal government'certifies disablity in ten per 
cent increments for compensation purposes, a veteran who has 
a service-connected disability which does not reach the level 
of ten per cent would be certified for those purposes at zero, 
even though for other purposes he isrecognized as being, 
disabled. A service-connected disability rated' at iero‘per 
cent for compensation purposes which is, nonetheless, certified 
as a service-connected disability by official records, 
qualifies the veteran for the five point credit. Thus, 
neither the Merit System Council nor any other agency may 
limit the five point credit to veterans having disabilities 
rated at ten per cent or more. 

SUMMARY 

Any service-connected disability estab- 
lished by official records entitles a 
person otherwise qualifying for preference 
under article 4413(31), V.T.C.S., to an 
additional five point credit on his earned 
rating on a competitive Merit System or 
Civil Service Plan exam. Such credit 
may not be limited to veterans whose dis- 
abilities are rated at ten per cent or 
more by the Veterans Administration. 
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Opinion Committee 
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