
The Honorable Ron Clower 
Chairman 
Consumer Affairs Sub-Committee 
Texas Senate 
State Capitol Building 
Austin, Texas 78711 

Dear Senator Clower: 

You ask whether, under the Public Utility Regulatory 
Act, article 1446c, V.T.C.S., a municipality setting rates 
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for a public utility operating within its regulatory juris- 
diction may require information concerning the utility's 
profits and losses in areas outside the city or town limits. 
We believe that the Act clearly authorizes cities exercising 
regulatory jurisdiction to require such information and to 
consider it in setting rates. 

Under the regulatory scheme of the Act, the governing 
body of each municipality retains exclusive original juris- 
diction over the rates of any gas utility within its city 
or town limits [section 19(a)], and the Public Utility Com- 
mission (hereinafter referred to as "Commission") is granted 
exclusive original jurisdiction over telecommunications 
utility rates (section 18). Each municipality retains 
original jurisdiction to regulate electric, water, and sewer 
orates within city or town limits, unless electing to surrender 
that jurisdiction to the Commission (section 17). Utility 
service subject to regulation by the governing body of a 
municipality is exempt from regulation by the Commission 
(or Railroad Commission for gas rates), and the area within 
the municipal boundaries is thus considered an "exempt area." 
Parts of the state which are subject to regulation by the 
Commission (or Railroad Commission) are thus "nonexempt areas." 
Section 22 of the Act provides that: 
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[I]n fixing rates and charges in the exempt 
area, the governing body [of the municipality] 
may consider a public utility's revenues and 
return on investment in nonexempt areas. 

Section 22, then, authorizes any municipality's governing 
body to take into account, in setting rates within city or 
town limits, the utility's revenues and return on investment in 
certain areas beyond city or town limits. In order to give 
meaning to section 22's authorization, it is reasonable to 
infer that the Act contemplates that the governing body should 
have some means of obtaining such information, especially 
since section 89 requires that the Act be construed "liberally 
to promote the effectiveness and efficiency of regulation of 
public utilities . . . ." 

The municipality's authority to require this information 
under the Act will not arise until September 1, 1976. Section 
87(b) of the Act provides that the regulatory authority -- 
again, for our purposes in this opinion, the governing body 
of each municipality -- is to assume jurisdiction over rates 
under the Act on September 1, 1976. Until that effective 
date, municipalities must look to pre-Act law for authority 
to require profit and loss information from public utilities. 

SUMMARY 

Under the Public Utility Regulatory Act, 
the governing body of a municipality 
regulating rates of a public utility 
furnishing service within city or town 
limits may, after September 1, 1976, 
require that the utility furnish 
information concerning profits and losses 
in areas outside the city or town limits. 

Very truly yours, 
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