
November 3, 1976 

The Honorable M. L. Brockette 
Commissioner 
Texas Education Agency 
201 East 11th Street 
Austin, Texas 78701 

Opinion No. H- 891 

Re: Role of Texas Educa- 
tion Agency under the 
Comprehensive Employment 
and Training Act, and 
related questions. 

Dear Commissioner Brockette: 

You have asked several questions concerning the relation- 
ship between Texas law and Title I of the Comprehensive 
Employment and Training Act (CETA), 29 U.S.C. 55 801-822 
(19731, with respect to the receipt of funds and the admin- 
istration of programs at the local level. An understanding 
of the problem requires a brief explanation of the system 
set out in CETA for the disbursement of funds and planning 
and implementation of manpower programs. Under CETA, funds 
are to be distributed to organizational units known as 
"prime sponsors," which design and implement "comprehensive 
manpower plans" for allocation of funds within their juris- 
dictional areas. The chief entities which can serve as 
prime sponsors are the States themselves and units of "general 
local government" meeting minimum population levels. 29 
U.S.C. § 812(a) (1973). Each eligible prime sponsor is to 
submit to the Secretary of Labor a comprehensive manpower 
plan, under which it will endeavor to provide services which 
may include, inter alia, education, institutional skill 
training, and manpower training. 29 U.S.C. § 811(3), (10) 
(1973). Upon approval of a prime sponsor's plan, the 
Secretary of Labor is to grant funds directly to the prime 
sponsor for implementing the plan. 
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Conflicts result when the CETA system for providing 
manpower services through prime sponsors is superimposed on 
the existing Texas educational system. Texas law vests 
local control of educational functions in the boards of 
trustees of local public school districts, Education Code 
§S 22.01, 23.01, 24.03, and provides for vocational and adult 
education to be provided by public school districts, public 
junior colleges, and state colleges and universities. Educa- 
tion Code 5s 11.18(c), 31.31(b), 31.40. Lacking the requisite 
general governmental powers, such as police and taxation 
powers, these entities are not considered units of "general 
local government" and cannot serve as prime sponsors. See 
H.R. Rep. No. 93-659, 93rd Cong., 1st Sess. 2935, 2941 (1973). 
On the other hand, cities and counties do possess general 
governmental powers and can qualify as prime sponsors under 
CETA -- thereby becoming able to provide educational services 
which would not otherwise be theirs to provide under Texas 
law. 

We turn first to your question of whether cities and 
counties are given the authority under Texas statutes to 
serve as prime sponsors, and provide the types of services 
contemplated in CETA. Our ability to answer this question 
is limited somewhat by the'importance of the local city 
charter in establishing the existence or absence of such 
authority for a municipality, and by the inevitable ambiguity 
of an opinion written without a detailed examination of the 
activities to be carried out under each individual compre- 
hensive manpower plan. Each local prime sponsor will 
necessarily have some responsibility to determine such 
matters for itself. We can, however, provide some general 
guidelines. 

A home rule city may exercise all powers set out in the 
city charter so long as the powers are not denied by the 
Constitution or general statutes. Burch v. City of San 
Antonio, 518 S.W.2'd 540, 543 (Tex. Sup. 1975). We have 
found no constitutional or statutory provision which would 
prohibit a home rule city from providing any of the services 
permissible under CETA. Cities incorporated under general 
or special laws must look to their charters for authority. 
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Counties are given more limited powers under Texas law, 
with the requirement of express authorization in the Consti- 
tution and statutes for any function to be performed by the 
county and its commissioners. Laramey, The Legal Authority 
of Texas Counties to Contract for the Dellvery of -- 
Services to its (sz) Residents, 37 Tex. B.J. 9?? (1974). 
With thls-iiaation in mind, this office has held that, by 
virtue of article 2351, V.T.C.S., a county commissioners 
court could contract with the Department of Labor under 
federal statutes for services quite similar in some respects 
to the projects permissible under a CETA comprehensive 
manpower plan so long as the contract limited the program 
to "paupers, the indigent, the needy, and the poor." Attorney 
General Opinion M-605 (1970). We believe that a county may 
serve as a prime sponsor under CETA and implement a compre- 
hensive manpower plan which similarly limits its availability 
to the poor persons within the county. 

We further note, however, the availability under CETA 
of a consortium form of prime sponsorship with two or more 
units of general local government participating, so long as 
one of the governments would qualify as a prime sponsor if 
acting alone, 29 U.S.C. 5 812(a) (3) (19731, and also a 
multijurisdictional form of prime sponsorship pursuant to an 
agreement between the State and a unit of general local 
government having the requisite population. 29 C.F.R. 5 
95.3(b) (1) (1975). These two forms of organization could 
provide more flexibility of operation, with the county 
participating only in services which aid the poor and needy 
within county limits, and other programs implemented by the 
other participants in the consortium or multijurisdictional 
agreement. Cf. Attorney General Opinion M-689 (1970). 

Your next question is whether Texas law prohibits 
cities and counties, seeking status as local prime sponsors, 
from making direct application for, and receiving, federal 
funds for the types of programs contemplated by CETA. You 
have referred us specifically to section 11.02(c) of the 
Education Code, which reads: 
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Except for agreements entered into by the 
governing board of a state university or 
college, the Central Education Agency shall 
be the sole agency of the State of Texas 
empowered to enter into agreements with 
respect to education undertakings, including 
provision of school lunches and the construc- 
tion of school buildings, with an agency of the 
federal government. No county board of educa- 
tion or board of trustees of a school district 
shall enter into contracts with, or accept 
money from, an agency of the federal govern- 
ment except under rules and regulations pre- 
scribed by the Central Education Agency. 

We do not believe that section 11.02(c) .prevents cities 
and counties from contracting directly with the federal 
government to serve as local prime sponsors of CETA programs. 
Section 11.02(a) gives to the Texas Education Agency "general 
control of the system of public education," and we believe 
that the "education undertakings" referred to in section 
11.02(c) must likewise be a part of the “system of public 
education" to come within the scope of that section. CETA 
is clearly not a part of the system of public education. The 
purpose of CETA is: 

[T]o provide job training and employment 
opportunities for economically disadvantaged, 
unemployed, and underemployed persons, and to 
assure that training and other services lead 
to maximum employment opportunities and enhance 
self-sufficiency. . . . 29 U.S.C. 5 801 (1973). 

CETA manpower services include a broad range of programs and 
activities, including referral services, health care, medical 
care, child care, assistance in securing bonds and transitional 
public service employment programs. 29 U.S.C. S 811 (1973). 
The programs created by CETA would be in the realm of employ- 
ment programs, rather than traditional programs of public 
education. Not insignificantly, CETA programs are admin- 
istered on the federal level by the Department of Labor -- 
not the Department of Health, Education and Welfare. It 

is, therefore, our opinion that CETA programs are not within 
the scope of section 11.02(c) of the Education Code, even 
though some aspects of CETA services may be described broadly 
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as "educational* in nature. To find otherwise would require 
that numerous federally funded programs with some educational 
aspects, such as family planning services, maternal and 
child -health services, child abuse programs and law enforce- 
ment assistance programs, could be contracted for only by 
the Texas Education Agency. We think it clear that the 
Legislature did not intend such a result in enacting section 
11.02(c). 

Finally, you have asked whether the answers to either 
of the foregoing questions differ for funds appropriated 
through the Governor under 29 U.S.C. 5s 813(c) and 822 (1973). 
Under these two sections, five per cent of CETA's funds are 
to be appropriated to State governors for assisting local 
prime sponsors in providing vocational education and related 
services. The statute and regulations require that programs 
to be provided with these funds be pursuant to an agreement 
between the local prime sponsor and the State board having 
authority over vocational education -- in Texas. the Texas 
State Board for Vocational Education. 29 U.S.C: S 822(c) 
(1973); 29 C.F.R. 5 95.58 (1975). 

Applicable regulations require the local prime sponsor 
to submit to the State Board for Vocational Education its 
plan for use of the section 813(c) funds appropriated for 
use in its area: the only constraint on the authority of the 
Board to approve or disapprove the plan is that such plan 
must be consistent with the prime sponsor's comprehensive 
manpower plan. 29 C.F.R. fi 95.58(a) (1975). The very 
nature of an "agreement," as this arrangement is denominated 
in the statute and regulations, is that it is not consummated 
until both parties are satisfied with the terms which result. 
Since federal law gives the State Board for Vocational 
Education the power to approve or disapprove the plan, and 
limits that power only by requiring that the plan be con- 
sistent with the prime sponsor's comprehensive manpower 
plan, we believe the State Board is free to impose any 
reasonable limitations upon the expenditure of section 
813(c) funds, whether or not required by State law, so long 
as the plan finally approved by the State Board is consistent 
with the Act and regulations and the prime sponsor's compre- 
hensive manpower plan. 
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SUMMARY 

Texas statutes do not prohibit munici- 
palities from serving as local prime 
sponsors under the Comprehensive Employ- 
ment and Training Act (CETA), so long as 
the local city charter authorizes the city 
to provide the types of services contemplated 
in CETA. Counties may also serve as prime 
sponsors pursuant to their statutory duty 
to provide for poor persons within the county. 
Neither cities nor counties are prohibited 
from entering into agreements with the federal 
government such as the comprehensive manpower 
plans required of prime sponsors. The State 
Board for Vocational Education may impose 
reasonable limitations in providing vocational 
education services to prime sponsors with CETA 
funds appropriated to it through the Governor. 

Very truly yours, 

eneral of Texas 

DAVID ,& KENDALL, First Assistant 

c&igi$&man 
Opinion CommittLe 
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