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Dear Mr. Shelton: 

You have requested our opinion regarding the applicability 
of article 5154c-1, V.T.C.S., the Fire and Police Employee 
Relations Act, to sheriffs' departments. Article 5154c-1 
authorizes "firefighters and policemen" to engage in col- 
lective bargaining with their employers. "Policeman" is 
defined as 

each sworn certified full-time paid 
employee, whether male or female, who 
regularly serves in a professional law 
enforcement capacity in the police 
department of any city, town, or other 
political subdivision within the state, 
with the sole exception of the chief of 
the department. Section 3(2). 

Article 5154c-1 excludes the "chief of the department" 
from the coverage of the statute. It is unclear whether 
"chief" is employed here as a term of art referring to the 
common designation of the head of a city police department, 
or whether it is intended in a more general sense. It is 
clear, however, that a sheriff is not ordinarily denominated 
a "chief." It would appear, therefore, that had the Legislature 
intended to include sheriffs' departments within the terms 
of the statute, it would have written its exception specifically 
to exclude the sheriff from coverage. 
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Article 6869d creates in certain counties a "county 
police force" of not less than six patrolmen, to be appointed 
by the sheriff and approved by the commissioners court. If 
every deputy sheriff, by virtue of that position, already 
occupies the status of "police officer," article 6869d would 
be of no effect. 

In our opinion, then, article 5154c-1 is not applicable 
to most law enforcement officers within a sheriff's department. 
Those persons designated as county police officers pursuant 
to article 6869d, however, are embraced within the statute's 
coverage. Cf. Hartshorn v. 
915 (Pa. SuP.1975). - 

County of Allegheny, 333 A.2d 914, 

SUMMARY 

With the exception of those persons 
designated "county police officers" under 
article 6869d, V.T.C.S., article 5154c-1, 
the Fire and Police Employee Relations Act, 
is not applicable to law enforcement officers 
employed by a sheriff's department. 
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