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Dear Mr. Resweber: 

You ask two questions about the authority of the county 
clerk to issue a marriage license to a recently divorced 
person. You describe a situation where the judge has 
granted one marriage license applicant a divorce more than 
thirty days prior to his application by announcing the 
decision in open court and noting it on the docket sheet, 
but has signed the divorce decree less than thirty days 
previously. Neither party to a divorce may marry a third 
party for thirty days following the date the divorce is 
decreed, and the county clerk may not issue a marriage 
license if either applicant indicates-that he or she has 
been divorced within the last thirty days. 
1.07(a) (7) and 3.66. 

Family Code 99 
you ask whether the thirty day period 

begins with the judge's oral grant of the divorce, or with 
his later signing of the judgment. 

The court’s pronouncement of its decision of law is its 
judgment, while entry of judgment is the ministerial act 
which provides documentary evidence of that act. Coleman v. 
a, 151 S.W. 1040 (Tex. 1912). Thus, a divorce is&ive 
as soon as the judge announces his final decision to grant 
it, even though the written judgment is not signed until 
some days later. Dunn v. Dunn, 439 S.W.Zd 830 (Tcx. 1969); 

, 4OmxdTbg (Tex. Crim. App. 1966). 

The date of signing is deemed to be the date the 
judgment is rendered for the purpose of determining the time 
periods within which various steps toward an appeal must 
be taken. ~T.R.C.P. 306a. However, this rule does not 
determine what constitutes rendition of judgment for other 
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purposes. Id. See Leatherwood v. Holland, 375 S.W.Zd 517 -- 
(Tex. Civ. APP. -- port Worth lVd4, writ ref'd n.r.e.1. 
Therefore, we-believe that the thirty day waiting period 
prescribed in sections 1.07(a)(7) and 3.66 of the Family 
Code begins with the judge's announcement of his final 
decision in court. 

We note that the judge of a district or county court 
has authority to set aside, modify, or amend his final 
judgment for thirty days after rendition. T.R.C.P. 329b. 
This thirty day period during which the court may change 
its judgment begins with the signing of the judgment and 
not the oral rendition. Ex parte Godeke, 355 S.W.Zd 701 
(Tex. 1962); Rector v. Rector, 454 S.W.Zd 229 (Tex. Civ. 
APP. -- Tyler- K 'm See T.R.C.P. 306a and 329b. 
Therefore, an oral decree of divorce, valid thirtydays 
after it is announced, may subsequently be set aside, a new 
trial granted, and a written order embodying the later 
decision entered. See Louwien v. Dowell, 534 S.W.Zd 421 
(Tex. Civ. App. -- EXl~,Yio~. Cases may arise 
in which parties marry in reliance on a divorce decree later 
set aside by the court. ,The second marriage will be void 
because one party was already married. Family Code 9 2.22. 
See Miller v. Miller, 487 S.W.Zd 382 (Tex. Civ. App. -- 
Fort Worth n72, writ ref'd n.r.e.1. However, the Family 
Code does not make the county clerk responsible for pre- 
venting such occurrences. The applicant for a marriage 
license must indicate his marital status, and he has better 
access than the clerk to the information that his divorce 
might be set aside on a motion for a new trial. Therefore, 
the county clerk may issue a marriage license when one 
applicant has been divorced by the judge's pronouncement 
more than thirty days previously, even though the judge 
signed the decree less than thirty days previously. 

You also ask whether the county clerk may issue a 
marriage license under the facts stated in your first question 
where the two applicants were divorced by the decree and are 
seeking to remarry. The thirty day waiting period of 
section 3.66 does not extend to couples who have recently 
been divorced from each other; in fact "the parties divorced 
may marry each other at any time.“ (Rmphasis added). 
However, in its 1975 amendment to the provision on issuance 
of a marriage license, the Legislature has declared that 
"[tlhe county clerk may not issue a license to the applicant9 
if . . . either applicant indicates that he or she has been 
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divorced by a decree of a court of this state within the 
last 30 days." Family Code S 1.07(a)(7). 

The aim of statutory construction is to ascertain the 
legislative intent. State v. Jackson, 376 S.W.Zd 341 (Tex. 
1964). Section 3.66 expresses-tent that divorced 
couples may remarry one another during the thirty days after 
the divorce decree. Section 1.07(a) (7), which denies a 
marriage license to applicants divorced within the last 
thirty days, must be construed with reference to the system 
of legislation of which it is part. Code Construction Act, 
V.T.C.S. art. 5429b-2, 9 3.01(2) and (3). We believe that 
the legislative intent expressed in section 3.66 will be 
frustrated if a divorced couple may not obtain a license to 
remarry within the thirty days after their divorce and must 
instead attempt to establish an informal marriage under 
sections 1.91 and 1.92 of the Family Code. We do not believe 
that the Legislature, in enacting section 1.07(a)(7) intended 
it to apply to applicants recently divorced from one another. 
The provision refers to "either applicant," indicating that 
the Legislature did not have in mind a case where the two 
applicants are divorced from one another. We believe that 
section 1.07(a) (7) was'enacted to change the law as interpreted 
by Attorney General Opinion H-581 (19751, which found that 
the county clerk had authority to issue licenses to applicants 
divorced in the last thirty days. In H-581, we did not deal 
with the divorced couple seeking to remarry, and we do not believe 
that the legislation inspired by H-581,applies to that case. 
The process of statutory construction may properly include 
consideration of the conditions to be remedied. Code 
Construction Act, V.T.C.S. art. 5429b-2, S 3.03(l). The 
county clerk may issue a marriage license to applicants 
divorced from one another within the last thirty days. 

SUMMARY 

The county clerk may issue a marriage 
license where one applicant has been 
divorced by oral pronouncement of the 
court more than thirty days previously, 
even though thirty days have not elapsed 
since the signing of the judgment. The 
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clerk may issue a marriage license to 
applicants who have been divorced from 
one another within the last thirty days. 

Very truly yours, 

APPROVED: 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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