
Honorable Bill White 
Criminal District Attorney 
San Antonio, Texas 78205 

Opinion No. H-1000 

Re: Application of Open 
Meetings Act to commissioners 
court sitting as a board of 
equalization. 

Dear Mr.White: 

You inquire about the application of the Open Meetings 
Act, article 6252-17, V.T.C.S., to,the commissioners court. 
You first ask whether the Act applies to the commissioners 
court when it sits as a board of equalization to determine 
the value of property for assessment of the ad valorem tax. 

. The Ooen Meetinas Act exnresslv aonlies to the commis- 
sioners &L-t. V.T.C.S. art:-6252-i7;-Pausett v. King, 470 
S.W.2d 770 (Tex. Civ. App. -- El Paso 1971, no writ); Attorney 
General Ooinions H-785 (1976): H-188 (1973). Article 7206 
directs the commissioners court to convene as a board of 
equalization to inspect, equalize, and approve the tax assess- 
ment lists of the county. See Tex. Const. art. 8, 5 18. When 
the commissioners court actSas board of equalization of a 
school district, it is subject to the Open Meetings Act. 
Levisay v. Comanche Ind. Sch. Dist., 487 S.W.2d 140 (Tex. Civ. 
APP'. -- Eastland 1912, writ ref'd n.r.e.1. We believe it is 
also subject to the Act when it convenes as board of equali- 
zation to consider property values for ad valorem taxes. We 
note that the kind of information the board will consider has 
been held to be public information. See Open Records Decision 
Nos. 140 (19761 (information on the value of taxable property 
in school districts); 112 (1975) (city tax department's ap- 
praisal cards); 76 (1975) (school district tax assessor-col- 
lector's rendition book); 39 (1974) (information on bank stock 
holdings furnished tax assessor-collector). We answer your 
first question in the affirmative. 

You next ask whether the court must post notice for each 
daily session, and what wording would adequately describe the 
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subject of the meeting. The Act requires the posting of 
"(wlritten notice of the date, hour, place, and subject of 
each meeting held by a governmental body." Sec. 3A(a). We 
believe the statutory language "date" and "hour" means that 
the nstice must specify each daily session. This is not to 
say that the board may not recess from day to day when it does 
not complete consideration of a particularly long subject so 
long as the action is in good faith and does not serve as an 
evasion of the Act. 

We dealt with notice as to the subject matter of the 
meeting in Attorney General Opinion H-662 (1975). We said 
that "notice of a meeting of a governmental body [must] be 
sufficiently specific to apprise the public in general terms 
of each subject to be discussed. Each item of discussion should 
be listed. . . ." Id. at 3. Whether notice is sufficiently 
specific will dependn the facts of each case, but certainly 
an indication of the general purpose of the session, the pro- 
testing taxpayer's name and the type and location of the prop- 
erty should be sufficient in almost every instance. Furthermore, 
the Open Meetings Act does not repeal the article 7206, section 
5 provision for written notice to owners whose property assess- 
ments the board wishes to raise, or the article 29e requirement 
of not,ice by publication before a public hearing on tax equali- .~.., . 

-~zations. The purpose of article 7206, section 5 is to give the 
property owner an opportunity to be heard, Victory v. State, 
158 S.W.Zd 760 (Tex. 1942), while the Open Meetings Act seeks 
only to inform the public in general terms of subjects to be 
discussed. Article 29e expressly states that the notice it 
describes is "[iIn addition to other required notice." 

You finally ask whether the board.of equalization may 
hear testimony in an open hearing, deliberate in executive 
session, then take official action setting the value of the 
real property in open session. The Act defines "meeting" as 
follows: 

*Meeting' means any deliberation between 
i a quorum of members of a governmental 
body at which any public business or 
public policy over which the governmental 
body has supervision or control is dis- 
cussed or considered, or at which any 
formal action is taken. 

V.T.C.S. art. 6252-17, 6 l(a). The deliberations you in- 
quire about come within the definition of meeting and are 
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subject to the Open Meetings Act. See Corpus Christi Classroom 
Teachers Assoc. v. Corpus Christi ~I= Sch. Dist., 5rS.W.2d 
429 (Tex. Civ. App. -- Corpus Christi 1976, no writ). Attorney 
General Opinion H-785 (1976). Although section 2 of the Act 
permits consideration of certain topics in executive session, 
the valuation of property for tax purposes is not such a topic. 
We answer your final question in the negative. 

SUMMARY 

The Open Meetings Act applies to the 
commissioners court sitting as a board 
of equalization. The notice required 
by the Act should specify each daily 
session and should state the subject 
matter with sufficient specificity to 
apprise the public of the subjects to 
be discussed. The board may not delib- 
erate property values for tax purposes 
in executive session. 

. 
Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 

c. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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