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THE A~TORNEYGENERAL 
OWTEXAS 

AUSTIN. Texas 78711 

The Honorable Wilson E. Speir Opinion No. H-1001 
Director 
Texas Department of Public Safety Re: Base municipality 
5805 N. Lamar Boulevard of a certificated common 
Austin, Texas 78773 carrier motor carrier. 

Dear Colonel Speir: 

You have requested our opinion regarding the extent to 
which a common carrier motor carrier under section l(g) of 
article 911b, V.T.C.S., may lawfully serve points not autho- 
rized to be served in certificates of public convenience and 
necessity issued to it by the Texas Railroad Commission when 
such service is incident to otherwise regulated transporta- 
tion performed under a through bill of lading. 

As an example, you describe a situation in which a 
carrier possesses requisite authority to conduct operations 
between City A and City B. City A is contiguous to City C; 
City D is contiguous to City C, but is not contiguous to 
City A; City B is contiguous to City E; City F is contiguous 
to City E, but not to City B. Each of the cities is incor- 
porated and none surrounds any other incorporated area. 

Your specific question is: 

[Clan operations between the following points 
be lawfully performed by the common carrier: 

(1) Between City A and City E; 
(2) Between City C and City E; 
(3) Between City A and City F; 
(4) Between City D and City F? 

The question and description are difficult to concep- 
tualize, so we have prepared the following chart to illus- 
trate the issues. 
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Article 911b, section l(g), reads in pertinent part: 

The term "motor carrier" means any person 
. . . operating, or causing to be operated 
any motor-propelled vehicle used in transporting 
property for compensation or hire over any 
public highway in this state, where in the course 
of such transportation a highway between two or 
more incorporated cities, towns or villages is 
traversed. 

Provided, that the term "motor carrier" as 
used in this Act shall not include, and this 
Act shall not apply to motor vehicles engaged 
in the transportation of property for compen- 
sation or hire between points: 

. . . . 

(4) Wholly within the limits of a base 
incorporated 
TnGporated 

rn~~~a~y~an~-n-iYFof 
crtres, towns and villages which 

are immediately contiguous to said base 
municipalrty. --- 

Provided further, that motor carriers --~ 
authorized to serve any incorporated cEy, town -- --. _ 
or vmage witKnihe areas described in . . . 
'(4) above, except carriers of commodities in 
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bulk in tank trucks and all specialized motor 

described in . 

Grce at all points within such areas when 
such transportation is incident to, or a part of, 
otherwise regulated transportation performed 
under a through bill of lading. 

(Emphasis added). 

Under the fact situation submitted, regulated trans- 
portation service may be conducted between City A and City 
B because each city is an authorized service point in the 
carrier's certificate. However, the carrier possesses no 
certificated authority to conduct operations to or from 
Cities C, D, E, or F. Such authority, if any, must come 
from the second proviso of section l(g) as it refers to 
sub-paragraph (4) in the first proviso. 

Sub-paragraph (4), when incorporated into the second 
proviso, authorizes the certificated common carrier to provide 
service between all points within the limits of a base incor- 
porated municipality and cities immediately contiguous to it 
on the one hand, and, on the other hand, authorized points 
beyond such area if the service is incident to otherwise regu- 
lated transportation. 

The first problem in interpreting this statute is defin- 
ing the term "base incorporated municipality," since it was 
not defined within the statute. In Attorney General Opinion 
M-411 (1969) at 10, this office defined the term simply as 
"any municipality to which other municipalities are immediately 
contiguous." Attorney General Opinion M-411 involved a dif- 
ferent fact situation to which it must be limited. That opin- 
ion relied entirely on an unreported Texas District Court case, 
State vL Lomeda Corfi, Civ. No. 67-4559-A, Dist. Ct. of Dallas -- 
County, 14thGd:dicial Dist. of Texas, October 24, 1968, which 
itself relied on the opinion accompanying an Interstate Com- 
merce Commission (ICC) order, EX Parte No. MC-37, Commercial 
Zones and Terminal Areas, 46 M3.C. 665-946). The ICC opin- 
ion stated that "base municipality" designated the municipality 
whose commercial zone is under consideration by the ICC. 
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Both of these definitions show by their generality that 
the term "base incorporated municipality" has ,not been given 
a distinct technical definition, but has rather been used in 
its ordinary meaning. "Base" means "[tlhe fundamental part 
of a thing," or "[tlhe chief ingredient of anything viewed 
as its fundamental constituent." Webster's New Collegiate 
Dictionary at 72 (2nd ed. 1956). "Municipality" means city, 
town, or village chartered pursuant to laws of the state 
where located. Ex parte No. MC-37, su~r2 at 699. - ----- 

If we apply the general definition to the term as re- 
ferred to in the second proviso in section l(g), the base in- 
corporated municipality for certificated motor carriers is 
the city authorized in the carrier's certificate of public 
convenience and necessity. It is the fundamental part of the 
area authorized to be served by the certificate. This defi- 
nition not only follows from the ordinary meaning of the 
words and past usage, but also effects the legislative pur- 
pose of the Act, "to restrict and regulate rather than to ex- 
pand or create exemptions." State v. Ace1 Delivery Service, __... .._ ._-_ - 
Inc., 388 S.W.Zd 930, 934 ,(Tex. 1965). See DJ= Trucking Co. 
v. Miller, 397 S.W.2d 507 (Tex. Civ. App,- AusEni965, writ 
Gf'd.e.) . 

We conclude that, in the case of certificated carriers, 
the base incorporated municipality is a fixed point, namely, 
the city or cities in the carrier's certificate. We also 
believe that the language of the statute is clear in stating 
that transportation, in order to be incident to regulated 
transportation, must be between the "base incorporated munic- 
ipality and any . . . cities 7. . immediately contiguous to 
said base incorporated municipality," and "authorized points 
beyond such areas." V.T.C.S. art. 911b;- l(g) (4). 

In answering your specific questions we believe that: 
(1) a certificated common carrier motor carrier could provide 
transportation services between City~ A and City E because 
City A is authorized as a service point in the carrier's cer- 
tificate and City E is immediately contiguous to City B, also 
named in the certificate; (2) service between City C and City 
E could not be performed because neither of the two cities is 
authorized as a service point in the carrier's certificate: 
(3) service could not be performed between City A and City F 
because City F is neither a city authorized as a service point 
in the certificate nor contiguous to such a city; and (4) ser- 
vice could not be performed between City D and City F because 
neither of the cities is authorized as a service point by the 
carrier's certificate. 
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SUMMARY .----~- 

The base incorporated municipality of 
a certificated common carrier, as referred 
to in the second proviso of article 911b, 
section l(g), V.T.C.S., is the city or 
cities named in the carrier's certificate 
of public convenience and necessity. 
Transportation services by a certificated 
motor carrier, in order to be exempt from 
regulation as incident to otherwise regu- 
lated transportation, under the second 
proviso of article 911b, section l(g), 
must be between points in the base incor- 
porated municipality and cities immediately 
contiguous and another point authorized in 
the certificate of public convenience and 
necessity. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 

__-~ 
C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinions Committee 
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