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handicapped by state 
agencies. 

Dear Senator Brooks: 

You have requested our opinion concerning the employment 
of handicapped persons by state agencies and the payment of 
travel expenses incurred by such employees. Your first ques- 
tion originally involved the propriety of a job description 
for a particular position; however, the job description was 
modified after you submitted your request. In light of that 
modification the remaining portion,of your first inquiry in- 
volves the general question of restrictions upon employment 
of handicapped persons. 

Article 4419e(l), V.T.C.S., provides: 

Section 1. The policy of the State of 
Texas is to encourage and enable persons 
who are blind'or otherwise physically 
handicapped'to achieve maximum personal 
independence, to become gainfully em- 
ployed, and to otherwise fully enjoy and 
use all public facilities available with- 
in the state. 

In addition, article 4419e(3), V.T.C.S., provides: 

(f) An employer who conducts business in 
this state may not discriminate in his em- 
ployment practices against a handicapped 
person solely on the basis of his handi- 
cap if the person's ability to perform the 
task required by a job is not impaired by 
the handicap and the person is otherwise 
qualified for the job. 

See also V.T.C.S. arts. 664-5(1)(a), 664-6(l) (a), 678g; 29 -- 
U.S.C. S 793(a). 
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Thus as a matter of statutorily expressed public policy, 
state agencies may not refuse to employ a qualified handicapped 
person "on the basis of his handicap." 

Your second question involves payment to handicapped em- 
ployees for travel expenses, You first ask whether a handi- 
capped employee may be reimbursed for both the use of a per- 
sonally owned vehicle and the expense of retaining a driver 
for the vehicle so long as the amount does not exceed the cost 
of the use of public conveyances for an equivalent amount of 
travel. Section 8 of article 6823a, V.T.C.S., provides: 

An employee whose duties customarily re- 
quire travel within his designated head- 
quarters may be,authorised a local trans- 
portation allowance for his travel. Such 
allowance, however, may not exceed the 
transportation allowance for use of a 
privately owned automobile as set by the 
Legislature in the General Appropriations 
Acts, except that an employee with a physi- 
cal handicap which precludes his personal 
operation of a privately owned automobile 
may, without regard to the standard other- 
wise set in the General Appropriations Acts, 
be authorized a reasonable transportation 
allowance not to exceed the amount to which 
such handicapped employee would be entitled 
for similar travel occurring outside of his 
designated headquarters. 

Section 6(a) of this article provides for rules and regula- 
tions to be promulgated by the Comptroller. These regula- 
tions are contained in the State Employee Travel Allowance 
Guide which provides at page 10: 

Employees traveling under provisions of 
S.B. 881, 64th Leg., [art. 6823a, S 8, as 
amended] will be allowed the actual cost 
of transportation via bus, taxi or the 
mileage allowance of sixteen (16) cents 
per mile for an automobile driven by a 
volunteer driver. 

It is therefore clear that the reimbursement to a handicapped 
employee who utilizes a private automobile is limited to six- 
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teen cents per mile. We have discovered no authority for re- 
imbursement on the basis of the cost of public conveyance where 
no public conveyance is in fact utilized. 

You also ask whether a state agency may establish a spec- 
ial system for reimbursing the transportation expenses of han- 
dicapped employees who are unable to drive a personally owned 
vehicle in the performance of their duties. Since article 
6823a provides for reimbursement for travel expenses under 
regulations of the Comptroller, individual state agencies do 
not have authority to establish a special system of reimburse- 
ment which conflicts with rules and regulations of the Comp- 
troller. 

Your final question is whether such a special system would 
constitute "affirmative action to employ and advance in em- 
ployment qualified handicapped individuals" under 29 U.S.C. 9 
793(a). While as we noted above individual agencies lack autho- 
rity to develop "special systems" in this context, the regu- 
lations of the Comptroller constitute a form of a special 
system. In our view those regulations as well as section 8 
of article 6823a may constitute such "affirmative action." 
See 29 U.S.C. 791b, 20 C.F.R. 741.4 (1976). - 

SUMMARY 

State agencies may not refuse to employ 
a qualified handicapped person on the 
basis of his handicap. A handicapped 
employee who utilizes a private automo- 
bile and driver on state business is 
limited to sixteen cents per mile reim- 
bursement. State agencies do not presently 
have authority to develop a special system 
of reimbursement for travel by handicapped 
employees; under current law the system 
is provided by the Comptroller under article 
6823a and the General Appropriations Acts. 

truly yours, 

Attorney General of Texas 
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APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH. Chairman 
Opinion Committee 

jst 
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