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September 16, 1977 

Honorable Charles Leklaistre 
Chancellor, University of 
Texas System 

Office of General Counsel 
201 West 7th Street 
Austin, Texas 78701 

Opinion No. R- 1055 

Re: Whether faculty members 
of the University of Texas 
are entitled to payment for 
sick leave on termination. 

Dear Dr. LeMaistre: 

You have requested our opinion regarding whether faculty 
members of the University of Texas are entitled to payment for 
sick leave upon termination of employment. The General Appro- 
priations Act for the 1975-77 biennium provides, in article V, 
section 7(b): 

Employees of the State shall, without 
deduction in salary, be entitled to sick 
leave subject to the following conditions: 

Sick leave entitlement shall be earned 
at the rate of eight (8) hours for each 
month or fraction of a month employment, 
and shall accumulate with the unused amount 
of such leave carried forward each month. 

Sick leave with pay may be taken when 
sickness, injury, or pregnancy and confine- 
ment prevent the employee's performance of 
duty or when a member of his immediate 
family is actually ill. An employee who 
must be absent from duty because of ill- 
ness shall notify his supervisor or cause 
him to be notified of that fact at the 
earliest practicable time. 

To be eligible for accumulated sick 
leave with pay during a continous period 
of more than three (3) working days, an 
employee absent due to illness shall 
send to the administrative head of his 
employing agency a doctor's certificate 
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(Emphasis added). We note that the latter provision does not 
appear in the General Appropriations Act for the 1977-79 biennium. 

showing the cause or nature of the ill- 
ness or some other written statement of 
facts concerning the illness which is 
acceptable to such administrative head. 

Upon return to duty after sick leave 
the employee concerned shall, without 
delay, complete the prescribed applica- 
tion for sick leave and submit the same 
through proper channels to the appropri- 
ate approving authority for his consi- 
deration. 

Exceptions to the amount of sick leave 
an employee may take may be authorized 
by the administrative head or heads of 
any agency of the State provided such 
exceptions are authorized on an individual 
basis after a review of the merits of 
such particular case. A statement of any 
such authorized exceptions or the reasons 
for them shall be attached to the State 
agency's duplicate payroll voucher for 
the payroll period affected by such autho- 
rized exceptions. 

The foregoing provision regarding sick 
leave shall not apply to State institu- 
tions of higher education which had es- 
tablished rules in effect prior to the 
adoption of this Act for sick leave for 
the nonacademic and academic staffs of 
such institutions, and such sick leave 
policies may continue to be established 
by the governing boards of such institu- 
tions. 

A state employee who resigns, is dis- 
missed or separated from state employ- 
ment shall be entitled to be paid for 
one-half of sick leave entitlement duly 
accrued. 
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In Attorneys General Opinion H-766 (1976) at 3, we held 
that the provision authorizing 

payment of . . . an employee's accumulated 
sick leave upon termination of employment 
is applicable to state institutions of 
higher education. 

We noted, however, that under the language of section 7(b), an 
institution of higher education which had established sick leave 
policies in effect prior to September 1, 1975, 

may continue to enforce those policies 
and to promulgate additional policies of 
a similar nature. 

Attorney General Opinion H-766 (1976)'at 4. You state that a 
number of the component institutions of the University of Texas 
System have for many years maintained a sick leave policy re- 
garding faculty members. During the period of a faculty member's 
illness, his teaching duties are assumed by another member of 
his department, but he continues to receive his regular salary. 
Records of sick leave accrued and used are not maintained, and 
sick leave accrual has not been recognized. 

If an institution is able to demonstrate that such policies 
were in effect prior to September 1, 1975, and that sick leave 
accrual by faculty members was not recognized prior to that 
time, we do not believe that the institution is required to 
compensate a separated employee for sick leave on termination. 
Whether such policies were indeed in effect is of course a 
question of fact, which may be demonstrated by the existence of 
written rules, statements in a faculty handbook, or otherwise. 

SUMMARY 

If, under established policy prior to 
September 1, 1975, faculty members did 
not accrue sick leave, a university is 
not required to compensate a separated 
employee for sick leave on termination. 
Whether such policy was in effect is a 
question of fact. 
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General of Texas 
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