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Re: Continued service on 
State Board of Morticians 
by member who has changed 
employment. 

Dear Mr. Davis: 

You advise that two members of your board were appointed 
by the Governor on the same date and that both were confirmed 
by the Senate. One was employed at the time by a corporation 
owning and controlling more than three funeral establishments 
in Texas, and the other was the proprietor of a single funeral 
establishment. Both appointees qualified and began their Board 
service. Later, the sole proprietor sold his business and 
became an employee of the same corporation for which the other 
board member works. You ask if either of them is now disquali- 
fied to serve on the board. 

The State Board, of Morticians is created by section 2A of 
article 4582b, V.,T.C.S. In part it reads: 

There is hereby created the State Board 
of Morticians . . . consisting of six (6) 
members who shall be citizens of the 
United States and residents of the State 
of Texas, and shall be licensed embalmers 
and funeral directors in the State of 
Texas. . . . The members of said Board 
shall be appointed by the Governor, by 
and with the consent of the Senate for a 
period of six (6) years. . . . No member 
shall be appointed to the Board who is an 
officer or employee of a corporation or 
other business entity controlling or oper- 
ating directly or indirectly, more than 
three funeral establishments, if another 
member of the Board is also an officer 
or employee of the same corporation or 
other business entity. 
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It has been suggested to us that neither man is dis- 
qualified by article 458233 from continued service because 
the statute speaks of particular qualifications only for 
appointment, not for service. 

In Attorney General Opinion H-578 (1975) we were asked 
whether a member of the Board of Private Investigators and 
Private Security Agencies who was statutorily required at the 
time of his appointment to represent a certain profession could 
continue to serve on the board after he left that profession. 
We characterized the question as "whether or not a person meeting 
the qualifications for a particular office at the time of his 
appointment but later giving up those qualifications neverthe- 
less may continue in office." We think the present question is 
essentially the same. 

Citinq Phaqan v. State, 510 S.W.2d 655 (Tex. Civ. App. -- 
Ft. Worth i974, writ r mn.r.e.1, Whitemarsh v. Buckley, 324 
S.W.2d 298 (Tex. Civ. ADD. -- Hous ton 1959, no writ), and 
Attorney General Opinion-WW-1387 (1962), we said in H-578: 

Surely, the Legislature, in specifically 
calling for varying qualifications for 
members of [the] Board, intended for 
those qualifications to be represented 
on the Board. And, following the dictates 
of the Phagan case, when a person no 
longer meets the qualifications for a 
position of the Board, it must be held 
that he loses his right to serve and the 
position is vacated. 

We reaffirm that conclusion here. The Legislature is 
empowered to enact provisions as to eligibility for statutory 
offices. Oser v. Cullen, 435 S.W.2d 896 (Tex. Civ. App. -- 
Houston~ [lst Dist.1 1969, writ ref'd w.0.j.). It is plain 
that the Legislature wished to prevent Mortician Board domi- 
nation by representatives of any single chain of establishments. 
If the H-578 rationale did not apply, there would be nothing to 
prevent all members of the Board from becoming employees of a 
single corporation owning or controlling multiple funeral es- 
tablishments. Cf. Attorney General Opinion H-4 (1973). - 

You have also asked which member is to be considered dis- 
qualified, and whether the Board has any jurisdiction or control 
of its own membership as to the disqualification of the members. 

In our opinion, the board member who changed his status 
suffers the consequences of the change. At the time he became 
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an empioyee of the corporation there was another employee of 
that corporation already sitting on the Board. The member 
whose status bhanged so as to become such an additional rep- 
resentative of that corporation thereby Vacated his office. 
Attorney General Opinion H-578 (1975). See 47 Tex. Jur.~ 2d 
Public ,Officers S 44. 

You also ask whether the State Hoard of Morticians has any 
jurisdiotion or control over the qualifidations of its own 
memebrs L Section 2A of article 4582b authorizes the Governor 
to remove any Board member "for neglect of duty, incompetence, 
or fraudulent or dishonest conduct." It 
to remove any member "whose license 

require;u;;;aovffnor 
to practice 

recting and/or embalming has been voided, revoked or suspended." 
No portion of article 458213, or any other statute, grants to 
the Hoard itself any jurisdiction over the qualifications of 
its members. It is well established that 

an administrative agency . . . has only 
such powers as are expressly granted to 
it by statute together with those neces- 
sarily implied from the authority con- 
ferred or duties imposed. 

Staufferv. City of San Antonio, 344 S.W.2d 158, 160 (Tex. 1961). 
It is therefare our opinion that the State Board of Morticians 
has no jurisdiction or control over the qualifications of its 
own members. See Attorney General Opinion H-226 (1976). - 

SUMMARY 

A member of the State Board of Morticians 
who changes employment so as to become an 
employee of a corporation that owns and 
operates more than three funeral establish- 
ments and that already employs another mem- 
ber of the Board, vacates his Board member- 
ship by becoming so employed. Qualifications 
for membership on the State Board of Morti- 
cians have been set by the Legislature and 
are not within the control of the Board it- 
self. 
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APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, First Assistant 

Opinion Committee 

jst 
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