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Dear Mr. Brockette*-

You have requested our opinion concerning the following
questlonsz S

(1) May a .school, dietrict that has .pre-

- viously instituted a term of six years '
for its trustees under either general or
special law of this state revert back to

-.1a term of -three years by a majority vote

- .. of. its trustees pursuant to: subsectlon (b)
of Sectlon 23 13?

P R : (2) If so, shou&d tzustees havzng unex-
pired terms as of the date of the election
at which the three-year term is adopted
continue to serwve the unexpired portions.

" of their six~year terms, ©or should one-,

. two=-, or three-year terms for aill seven
trustees be drawn by lot as provided in
subsection . (c) Qf Sectlon 23 13?

”You advlse that pursuant to former artlcle 2774&, v.T.C.S.,
presently section 23,14 of the Edwcation Ccde, the Board of
Trustees of an independent school district adopted six year
terms by a majority vote. Section 23.14 contains no language
which would prevent the Board from revoking its adoption of
six year terms. Cf. Education Coﬁe, S 23, 11(f), See Attorney
General Opihlon H-266 (1974).

Sectlon 23 13 of the Educatlon Ooﬁe prov1des in part:

(b) The term ot trustees‘may be three
(3) .years in any. independent district, oOther
than a county-wide ‘digtrict in which the
trustees, by a majority vote, adopt a three-
year term and, at least 90 days prior to a
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regular election date, publish in a newspaper
printed in the county in which the district
is situated notice of the election and the
terms for which the trustees are to be elect-
ed. -
(c) Elections shall be held annually.
At the first regular trustee election after
the creation of the district or the adoption
of the three-~year term, as provided above, the
seven trustees elected shall determine by lot
the terms for which they are to serve, as
follows: the three members drawing numbers
1, 2, and 3 shall serve for a term of one
year; the two members drawing numbers 4 and
5 shall serve for a term of two years; and the
© ~ two members drawing numbers 6 and 7 shall
serve for a term of three years.
{(d) Each year, following the first election,
“either three or. two triustees shall be elected,
" the number depending upon that required to
.constltute a board of seven: trustees.

Subsection (b) clearly authorizes "any 1ndependent school dis-
trict, other than a county-wide district” to adopt three year
terms by majority vote of the trustees. Accordingly, in our
opinion any independent school district other than a county-
wide distrdct may establish three year terms for trustees by
majority veote of the board. :

Your second question is whether all positions on the board
must be filled at the next election following the adoption of
three year terms. Subsection (¢} of section 23.13 clearly
contemplates that "seven trustees" will be elected in such an
election. Therefore, in our opinion all seven positions on the
board must be filled in the next election following an adoption
of three year terms. See Attorney General Opinions H-220 and
H-219 (1974). The terms of those elected is governed by sub-
section (c) of section 23. 13.

S ] M M:A RY

Any independent school district other than
a county-wide district may adopt three year
terms for trustees.by majority vote of the
board of trustees. All positions on the
board must be filled in the next election
pursuant to subsection (¢) of section
23.13 of the Education Code.
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Very truly yours,

DAVID M. KENDALL, First Assistant

C. ROBERT HEATH, Chairman
Opinipp Committee

jst
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