
JOHN L. HILL 
Attorney General 

The Attorney General of Texas 
January 12, 1978 

Honorable M. L. Brockette 
Commissioner of Education 
Texas Education Agency 
201 East Eleventh Street 
Austin, Texas 78701 

Honorable Jess M. Irwin, Jr. 
Commissioner 
Texas Rehabilitation Commission 
7745 Chevy Chase Drive 
Austin, Texas 78752 

Gentlemen: 

Opinion No. H- 1114 

Re: Payment of insurance premiums 
of retired e@yees. 

You inquire whether your respective agencies have statutory authority 
to pay the full cost of group life and health insurance premiums for former 
employees retired under the Teacher Retirement Act. You direct our 
attention to article 3.51-5, enacted in 1975, which provides in part: 

The costs of group life and health insurance pre- 
miums to persons retired under the Teacher Retire- 
ment Act, who at the time of their retirement were 
employed by the Texas Central Education Agency, the 
Texas Rehabilitation Commission . . . shall be fully 
paid’from the funds of such agency. . . . 

Ins. Code art. 3.51-5(a); Acts 1975, 64th Leg., ch. 408, at 1062. 

Article 3.51-5 of the Insurance Code must be read together with other 
legislation on insurance for retired employees. Article 3.50-2 of the 
Insurance Code provides for life, accident and health insurance for State 
employees. “Employee” includes 

an employee who is retired or retires and is an 
annuitant under the jurisdiction of the Teacher Retire- 
ment Sytem of Texas. . . whose last employment with 
the state prior to retirement was or is as an employee 
of . . . the Texas Rehabilitation Commission, the 
Central Education Agency. . . . 
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Ins. Code art. 3.50-2, 5 3(al(5l(AXi); Acts 1977, 65th Leg., ch. 797, S 2, at 1996. 
Active and retired employees are to be included in the group insurance plan 
established under article 3.50-2. Sec. 5, 13. Section 14, as amended in 1977, 
provides for payment of the State’s contribution to the insurance premiums: 

Payment of Premiums. (a) The State of Texas shall 
contribute monthly to the cost of each insured employee’s 
group insurance such amount as shall be appropriated 
therefor by the legislature in the General Appropriations 
Act. A like amount for each employee shall be appropriated 
by the governing board of state departments in their 
respective official operating budgets if their employees are 
compensated from funds appropriated by such budgets rather 
than by the General Appropriations Act. 

Acts 1977, 65th Leg., ch. 797, S 8, at 1998. Thus any agency, whether its funds 
derive from appropriations or from other sources, must contribute the amount set 
out in the General Appropriations Act. The current act limits the contribution to 
not more than fifteen dollars per active or retired employee per month. General 
Appropriations Act, Acts 1977, 65th Leg., ch. 872, art. III, at 64. 

Statutes which deal with the same subject, as do article 3.50-2, section 14, 
and article 3.51-5, are in pari materia and must be harmonized, if possible. 
Goldman v. State, 277 S.W.2d 217 (Tex. Civ. App. - Amarillo 1954, writ ref’d n.r.e.1. 
Where they conflict, article 3.50-2, section 14 prevails as the latest expression of 
Legislative intent. Berger v. Kirby, 140 S.W. 334, 336 (Tex. 1911); see also V.T.C.S. 
art. 5429b-2, S 3.05(a). 

In our opinion the statute authorizes the Rehabilitation Commission and the 
Education Agency to contribute on behalf of retirees only the amount of money 
stated in the appropriations act, which is limited under the present act to not more 
than fifteen dollars per month. 

We do not believe article 3.51-5 can be held to prevail as a more specific 
statute controlline over a general statute. since both article 3.51-5 and article 3.50- 
Z expwJq w-g-& +n~km-tkr. =sm&-&~~'d y-ulr. w$mjp,E c&red qumuant. ta the 
Teacher’s Retirement Act. See Trinity Universal Ins. Co. v. McLaughlin, 373 
S.W.2d 66 (Tex. Civ. App. - Aii& 1963, no writ). Indeed, the caption to the 1977 
amendment to section -14 of article 3.50-2 of the Insurance Code specifically 
indicated that the bill was designed to equalize the employer% share of premium 
payment. In our opinion, your agencies lack the authority to pay in full the 
insurance premiums of the stated retirees when the Legislature has directed in the 
appropriations act that the contribution be limited to a lesser amount. 

SUMMARY 

The Education Agency and the Rehabilitation Commission 
may not pay the full cost of group and health insurance 
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premiums for certain retired employees where the Appropri- 
ations Act, pursuant to article 3.50-2, section 14, of the 
Insurance Code, has limited the agency’s contribution to a 
lesser amount. 

Very truly yours, 

/..;JOHN L. HILL 
(/’ Attorney General of Texas 

APPROVED: 

jst 
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