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4447s, V.T.C.S., (Acts 1975, 65th 
Leg., ch. 621, at 1528), which 
relates to disclosure of certain 
agreements for the payment of 
laboratory test. 

Dear Dr. Butler: 

You have asked a number of questions regarding the construction of 
article 4447s, V.T.C.S., enacted by the 65th Legislature. That statute 
provides: 

Section 1. No person licensed in this state to 
practice medicine, dentistry, podiatry, veterinary 
medicine, or chiropractic shall agree with any clinical, 
bioanalytical, or hospital laboratory, wherever located, 
to make payments to such laboratory for individual 
tests, combination of tests, or test series for patients 
unless such person discloses on the hill or statement to 
the patient or third party payors the name and address 
of such laboratory and the net amount or amounts paid 
to or to be paid to such laboratory for individcsl tests, 
combination of tests, or test series. 

Sec. 2. The board or agency responsible for 
licensing and regulation of persons practicing medicine, 
dentistry, podiatry, veterinary medicine, and chiro- 
practic, in addition to other authority granted, may 
deny an application for license or authority to practice 
for violation of Section 1 of this Act. 

You first ask whether the act applies to a professional association or other 
organization of physicians. 
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An organization cannot be ‘licensed in this state to practice medicine.” See 
Rockett v. Texas State Board of Medical Examiners, 287 S.W.2d 190 (Tex. Civ. AK 
- San Antonio 1956, writ ref’d n.r.e.1. The individual physicians who make up the 
organization, however, are subject to the provisions of the statute if that 
association “agreeis] with any . . . laboratory . . . to make payments to such 
laboratory for . . . tests . . . for patients. I’ Article 1528f, the Professional 
Association Act, specifically provides in section 6 that a licensed individual 
employed by a. professional association “shall remain subject to reprimand or 
discipline for his conduct.” It would appear, therefore, that, while a professional 
association or other organization of physicians need not comply with article 4447s, 
the professional members of that organization are subject to its terms. 

Your next question is whether article 4447s is applicable to a laboratory 
owned .by the physician who requests the analysis or to one which is cooperative in 
nature and is owned by a group of physicians. The statute makes clear that it 
applies to an agreement “with %. . . laboratory, wherever located. . . ” (emphasis 
added). So long as the laboratory is organized as a separate entity we believe that 
it falls within the meaning of article 4447s. 

You also ask whether the required disclosure could be accomplished by a 
statement indicating a percentage of the total amount paid for laboratory services. 
The statute requires that the patient’s bill disclose the “net amount or amounts . . . 
paid to such laboratory.. . .I’ In Alidor v. Mobile County Comm’n, 284 So.2d 257 
(Ala. 19731, a tax assessor, required by statute to certify “the amount of ad valorem 
tax,” attempted to comply by expressing the amount in terms of a percentage of 
assessed value. Although the court found no reversible error, “since only a simple 
arithmetical procedure was necessary to get the correct amount,” it acknowledged 
that certification of a dollar amount would have been more appropriate. 5 at 260. 
See In re McDonnell’s Will, 256 N.Y.S.2d 149, 151 (N.Y. Surrogate Ct. 1965). - 

In our opinion, the use of a percentage rather than a dollar amount will not 
constitute a defense to a proceeding under article 4447s. The bill analysis states 
that 

[t] here is some concern that the amount billed to the patient or 
insurance company may not actually reflect the cost of the 
laboratory test. 

It is clear that the purpose of article 4447s is to protect the patient from unfair 
laboratory charges. It is well established that, in interpreting a statute, 

it is permissible to consider the evil sought to be remedied and 
the causes which induced its enactment 

p. 4647 



Honorable Max C. Butler, M.D. - Page 3 (H-1143) 

State v. Bothe, 231 S.W.2d 453, 456 (Tex. Civ. App. - San Antonio 1950, no writ). 
See also Grass0 v. Cannon Ball Motor Freight Lines, 81 S.W.2d 482, 486 (Tex. 1935). 
We believe therefore that article 4447s requires disclosure of a net dollar amount 
rather than a percentage of the total amount paid for laboratory services. 

You also i.nquire as to whether the Board of Medical Examiners has any 
enforcement authority for violation of article 4447s aside from that granted in the 
statute itself. Section 2 permits the Board to “deny an application for license. . . 
for violation of Section 1.. . .‘I But it also makes clear that such authority is “in 
addition to other authority granted. II Article 4506, V.T.C.S., grants to the Board 

the right to cancel, revoke or suspend the license of any 
practitioner of medicine upon proof of the violation of the 
law in any respect with regard thereto . . . . 

Thus, we believe that the Board is authorized to cancel, revoke or suspend the 
license of any physician who is found to have violated article 4447s. 

Your last question is whether the required disclosure may be accomplished 
“by the posting of a schedule of laboratory tests and costs therefor or by 
notificatton to the ~patient on a bill or statement that such information is available 
on request.” In our opinion, article 4447s clearly requires that the ‘net amount” be 
disclosed “on the bill or statement.” Accordingly, we answer your final question in 
the negative. 

SUMMARY 

Although a professional association or other organization of 
physicians need not comply with article 4447s, the profes- 
sional members of that organization are subject to its terms. 
Article 4447s applies to agreements with any laboratory 
organized as a separate entity. The statute requires 
disclosure of a net dollar amount rather than a percentage 
of the total amount paid for laboratory services. Disclosure 
is not accomplished by the posting of a schedule of costs or 
notification to the patient that such information is available 
on request, but must be made known to the patient on the 
bill or statement. The Board of Medical Examiners, in 
addition to its authority to deny an application for license 
for violation of article 4447s, is also empowered by article 
4506 to cancel, revoke or suspend the license of any 
physician who is found to have violated that statute. 
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APPROVED: 

JOHN L. HILL 
Attorney General of Texas 

Opinion Committee 
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