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Dear Senator Brooks: 

You have requested our opinion concerning the authority of the Fort 
Bend County Commissioners Court to require developers to build sidewalks 
and to dedicate’s percentage of residential acreage to other public use prior 
to receiving plat approval. You have asked whether these requirements and 
others contained in the Fort Rend County “Policies for the Approval of 
Subdivision Plats” are in conflict with state statutes. 

Fort Bend County has a population of less than 190,000 and is thus 
governed by article 6626i, V.T.C.S. As we explained in Attorney General 
Opinion H-1057 (1977), article 6626a was enacted in order to provide counties 
of less than 190,000 population authority to establish some substantive 
requirements for the approval of plats. Like article 2372k, V.T.C.S., which 
applies to larger counties, article 6626a was a response to the court’s decision 
in Commissioners Court v. Frank Jester Development Co., 199 S.W.2d 1004 
(Tex. Civ. App. - Dallas 1947, writ ref’d n.r.e.1, in which it was held that 
counties had no authority to establish such substantive requirements. The 
holding of this case remains undisturbed except by articles 6626a and 2372k; 
thus, any substantive requirements for the approval of plats must be 
authorized by those articles. 

Section 3 of article 6626a authorizes counties to require owners of a 
subdivision to provide for rights of way and street cuts. The only general 
authority provided is contained in subsections (e) and (f) which authorize 
“reasonable specifications” for the construction of roads and streets and for 
the provision of adequate drainage for such roads, 

The requirements promulgated by Fort Bend County are valid only to 
the extent they are authorized by article 6626a. The commissioners court 
may adopt regulations requiring street cuts and rights of way in the 

p. 4656 



. 

Honorable Chet Brooks - Page 2 (H-1146) 

dimensions authorized by article 6626a, section 3. They may promulgate drainage 
specifications as well as reasonable specifications for the construction of roads or 
streets, “considering the amount and kind of travel over said streets.” In our 
opinion, our courts would probably hold that the specifications for streets may 
rem&e the construction of sidewalks. where it can be shown that reouirement is 
reasonable in light of the amount andkind of travel over the streets. ‘Grapotte v. 
Adam 
-75 

111 S.W.2d 690 (Tex. 1938); Parra v. P. W. Woolworth Co., Inc., 545 S.W.2d 
596 Tex. Civ. App. - Rl Paso 1977, no writ); Jones v. City of Mineola, 203 S.W.2d 
1020 (Tex. Civ. ADD. - Texarkana 1947. writ ref’d). We therefore believe that the 
authority to e&&h street specifications &I .include the authority to require 
sidewalks, within the limitations set out in article 66264 section 3(e). We fiid no 
provision authorizing requirements for areas of other public use, and conclude that 
such regulations would not be valid. 

SUMMARY ~, 

Fort Bend County may provide requirements for the 
approval of subdivision plats only to the extent such 
requirements are authorixed by article 6626a Requirements 
concernfng sidewalks will probably be held valid as part of 
reasonable specifications for streets. Requirements ‘for 
other areas of public use are not authorized by article 6626a 
and are invalid. 

APPROVED: 

DAMM. KENDALL, Pi$ Assistant 

C. ROBERT HEA 
Opinion Committee 
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