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Dear Mr. Morris: 

You have requested our opinion concerning whether a juvenile probation 
officer who is also en adult probation officer is e peace officer. Article 
5139L, section 2A, V.T.C.S., authorizes the Fennin County Juvenile Board to 
“appoint a juvenile officer who shall have the powers end duties prescribed by 
Article 5142.” 

Article 5142, V.T.C.S., provides that juvenile officers “shell he vested 
with all the power end authority of police officers or sheriffs incident to their 
offices.” Thus in In re S.E.B., 514 S.W.2d 948 (Tex. Civ. App. - El Paso 1974, 
no writ), the court held that a juvenile probation officer had the right of a 
police officer to make arrests pursuant to article 14.01 of the Code of 
Criminal Procedure. See also Attorney General Opinion O-7332 (1946). 
Accordingly, in our opinion a juvenile officer whose powers end duties are 
governed by article 5142 has the power and authority of a peace officer. See 
Code Crim. Proc. art. 2.12; Attorney General Opinion H-522 (1975). We do= 
believe he would lose the powers of e peace officer merely because he is also 
an adult probation officer. See Attorney General Opinions H-549 (1975); H- - 
167 (1973). 

The juvenile officer need not he certified pursuant to article 4413 
(29ea), which was amended in 1975 to apply only to persons designated as 
peace officers by article 2.12 of the Code of Criminal Procedure and section 
51.212 of the Education Code. V.T.C.S. art. 4413 (29ae), § 8(h); House Bill 
1202, Acts 1975, 64th Leg., ch. 547. 

SUMMARY 

A juvenile officer whose powers and duties are 
governed by article 5142 has the authority of a peace 
officer. 
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Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

APPROVED: V 

:4 DAVID M. KENDALL, First Assistant 

C. ROBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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