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Re: Stipends for Harris County 
Commissioners Court members 
or their surrogates. 

Dear Mr. Resweber: 

You advise that the Commissioners Court of Harris County feels it 
advisable to keep informed of the activities of various citizen groups within 
the county, such as the Houston Chamber of Commerce, the Houston- 
Galveston Area Council, and the Bayou Preservation Association, by having 
its representatives attend various meetings and conferences of these groups 
as nonparticipant, nonmember auditors. You ask: 

Can the Harris County Commissioners Court legally 
authorize payment by blanket order of $10.00 per 
meeting per Court Member or (employee) Representa- 
tive of a Court Member for attending various business 
meetings? 

Unless it is illegal to pay county officers and employees for attending 
private meetings, the plain language of article 3912k, V.T.C.S., requires an 
affirmative answer with respect to county commissioners and employee 
representatives. In pertinent part that statute reads: 

Section 1. Except as otherwise provided by this Act 
and subject to the limitations of this Act, the 
commissioners court of each county shall fix the 
amount of compensation, office expense, travel 
expense, and all other allowances for county and 
precinct officials and employees who are paid wholly 
from county funds, but in no event shall such salaries 
be set lower than they exist at the effective date of 
this Act. 
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Sec. 2. (a) The salaries, expenses, and other allowances 
of elected county and precinct officers shall be set each 
year during the regular budget hearing and adoption 
proceedings on giving notice as provided by this Act. 

In Attorney General Opinion H-992 (1977), which concerned travel allowances 
for members of the County Commissioners Court of Duval County, we noted that 
article 3912k 

gives to the commissioners court authority to fix the amount 
which shall be received for travel expenses by county and 
precinct officials, including the commissioners themselves. 

The same holds true for “compensation . . . and all other allowances for county and 
precinct officials and employees who are paid wholly from county funds,” article 
3912k, V.T.C.S., except for those expressly excepted by the statute or by later 
enactment. 

Of course, article 3912k requires that the compensation of elected county 
officials be set only during the regular budget hearing held annually unless the 
grievance procedure set out elsewhere in the statute is employed: the budget can 
be amended at other times to provide for changed salaries of employees. V.T.C.S. 
art. 3912k, SS 2, 6. See Attorney General Opinions H-643 (1975), H-572 (1975), H-U. 
(1973). But see Attorney General Opinion M-1176 (1972) (dicta). 

The County Judge is the presiding judge of a commissioners court in a county 
having a population of more than 1,700,OOO according to the most recent federal 
census. Consequently, article 3912k does not govern amounts to be paid that 
officer, who is expressly excepted from its terms. V.T.C.S. art. 3912k, g 7(4); cf, 
Attorne General Opinions H-731 (1975) (domestic relations court judge not 
covered, H-656 (1975) (district attorney not covered). See also Attorney General Y 
Opinions H-908 (1976), M-1125 (1972). In counties having a population of not less 
than 1,500,OOO .according to the most recent federal census, such as Harris County, 
the salary of the County Judge is to be fixed at “not less than One Thousand Dollars 
($1,000) more per annum than the total annual salary received by Judges of the 
Probate Courts, Judges of the County Courts at Law, and Judges of the County 
Criminal Courts in such counties . . . .‘I V.T.C.S. art. 3883i-2. The governing 
statute establishes a minimum but not a maximum. 

Many dated Texas Attorney General Opinions termed it illegal for a county to 
pay a county officer or employee compensation or expenses for attending private 
meetings or conventions, even though their attendance would directly benefit the 
county. See Attorne General Opinions S-36 (1953), V-1415 (1952), O-5298 (1943), O- 
4827 (194r O-3701 1941), 0-2ll7 (1940), O-1940 (1940), O-810 (1939). But in 1970, P 
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Attorney GeneralOpinion M-680 (1970) concluded that a county had implied power 
to pay the expenses of officers for attendance at noncounty meetings, ceremonies, 
and workshops if the commissioners court found that such expenses were reasonably 
and necessarily incident to the proper functioning of the county official and were 
properly related to the statutory purpose of the official’s office. It expressly 
overruled all prior conflicting opinions, many of which had been undercut 
previously. See Attorney General Opinions O-2419 (1940), S-126 (1954), WW-245 
(1957). - 

The county commissioners court has many powers and duties. V.T.C.S. arts. 
2351 - 2372~. We cannot say as a matter of law that no proper public purposes 
would be served by having a representative of the commissioners court attend and 
audit various business meetings of the organizations named. It was noted in 
Attorney General Opinion H-133 (1973) that the concept of “public purpose” has 
undergone expansion within the last quarter century, and that the benefits realized 
need not be direct or immediate. As stated in Attorney General Opinion M-680 
(1970), “[flact determinations such as these must necessarily encompass a wide 
range of discretion. We cannot substitute our discretion for that of the Court; nor 
can we hold that the facts show a clear abuse of discretion by the Court.” 

We think the contemplated stipend is to be considered an addition to the 
regular compensation of the officer or employee involved. Assuming the action is 
taken at a proper time the Commissioners Court of Harris County might legally 
authorize payments of $10.00 “per meeting per Court Member or (employee) 
Representative of a Court Member ” for attending particular citizen and group 
business meetings. See Attorney General Opinions H-860 (1976), H-797 (1976), H- 
336 (1974), H-51 (1973),-39 (1973), H-35 (1973); Attorney General Letter Advisory 
No. 89 (1975). See also Attorney General Opinion M-1176 (1972). -- 

SUMMARY 

If the Commissioners Court of Harris County determines 
that the attendance of a commissioner or his representative 
at business meetings of particular private groups is reason- 
ably and necessarily incident to the proper functioning of 
the county.government and properly related to the commis- 
sioner’s statutory duties, the court may legally authorize 
payments of ten dollars per meeting per court member (or 
county employee representing a court member) as a part of 
his salary for attending such meetings, assuming the action 
is taken at the proper time. 

‘ii JOHN L. HILL 
Attorney General of Texas 
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APPROVED: 

Opinion Committee 
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